Slabiji urod /

'Za litru ulja trebalo mi je 7,5 kila maslina', kaže Viranin. Jesu li kiše presudile maslinovom ulju ove godine?

Ovogodišnju sezonu omela je i rastegnula kiša, ali još ima vremena da maslina ne ostane neobrana

8.11.2021.
7:00
VOYO logo

Niz kišnih dana omeo je maslinare u berbi. Svaki dan bez kiše trči se u maslinik, a onda na preradu za koju termine, uljare na splitskom području, daju i po noći.

Dobro rade i one na zadarskom području gdje je maslina zbog proljetnog mraza ipak manje nego lani. Dobra vijest je da ove godine, kažu, masline bolje plaćaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon berbe, maslinari su u uljari konačno dočekali svoje tekuće zlato.

"Za litru ulja ove godine, u ovom slučaju, bilo mi je potrebno 7,5 kila maslina", kaže Mario Vučetić s Vira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
udarac na kućni budžet /

Zbog ekstremnog vremena urod maslina negdje odličan, negdje katastrofalan: Kakve će biti cijene ulja?

Image
udarac na kućni budžet /

Zbog ekstremnog vremena urod maslina negdje odličan, negdje katastrofalan: Kakve će biti cijene ulja?

Koliko su masline "platile" ili "bacile", kako se u maslinarskom žargonu kaže, maslinari računaju randmanom, odnosno postotkom iskoristivosti ulja iz maslina. "Imam 17 maslina, bilo je 500 kila maslina, a ramadan je bio oko 12,70 - 12,80. Ja sam zadovoljan", kazao je Davor Perković iz Vrsi.

Dobio je, dakle, 66 litara ulja. Količina ulja ovisi o puno faktora.

"Ljudi dolaze sa zelenim malim maslinama što je meni u početku bilo kad sam ima one leccino masline i onda vam daje mali postotak. Ima i 8 posto di daje. Ali kad su stabla masline zrele, velike već u punoj snazi, onda je to nešto drugo. A ovisi i o godini, o kiši i tako dalje", ispričao je Vučetić.

Vlasnik nagrađivane uljare u Vrsima kaže kako je ovogodišnji urod slabiji od lanjskog, ali masline daju više ulja.

"Ima druženja, pa su ćakule koliko je kome bacilo. Meni ovako, pa meni nako, pa meni je bolja godina lani bila nego ova i tako uvik. I šale i svega. Ima nažalost i ljutnje, netko se i razočara da nije baš to to, pa malo bude i da uljara nije dobra i tako svega pomalo", objašnjava vlasnik uljareSaša Predovan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Maslinari se dijele na one koji prema savjetima stručnjaka masline nose na preradu odmah i one koji masline do prerade konzerviraju u moru kako su im nekada radili i djedovi.

Treću godinu za redom u uljari radi i dečko sa zagrebačkog asfalta. Ovladao je procesima prerade, ali i savladao dalmatinsku terminologiju i običaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pošto gazda preko ljeta na otoku Silbi ima restoran i kafić, prvo tamo radim kao konobar u restoranu, pa mi je predložio da poslije sezone dođem odraditi malo u uljaru i onda sam sad došo poslije jedne sezone odraditi novu sezonu", kaže Danijel Vukadin.

Ovogodišnju sezonu omela je i rastegnula kiša, ali još ima vremena da maslina ne ostane neobrana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
gospodin savršeni aus
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo