Službena potvrda /

Za 10 dana odluka arbitražnog suda: odgovor na slovenski zahtjev da Hrvatska prizna Piran kao dio Slovenije

Uskoro ćemo doznati odluku arbitražnog o zahtjevu Slovenije da Hrvatska akvatorij Savudrijske vale prizna kao dio državnog područja Slovenije.

19.6.2017.
18:45
VOYO logo

Službeno je potvrđeno kako će za 10 dana bit će objavljena odluka arbitražnog suda u Haagu. Tada ćemo doznati kako je sud odgovorio na zahtjev Slovenije da Hrvatska 
akvatorij Savudrijske vale (Piranskog zaljeva) prizna kao dio državnog područja Slovenije.

Drugim zahtjevom, Slovenci traže izlaz na otvoreno more. Njihovim zahtjevima moguće je udovoljiti samo tako da se Sloveniji pripoji dio teritorijalnog mora Hrvatske. S velikim nestrpljenjem iščekuje se odluka iako se Hrvatska povukla iz arbitraže 2015. nakon što su Slovenci nedopuštenim ponašanjem kompromitirali taj proces.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je službeni Zagreb predložio Ljubljani pregovore o alternativnom rješavanju spora - Sud je nastavio s radom, a iz Ljubljane su stizale poruke da će Hrvatska kad tad morati prihvatiti odluku Suda. No, ta odluka nije obvezujuća, niti se može nametnuti, nego ovisi o dobroj volji dviju strana u sporu. 

"Za nas 29. lipnja 2017. nije nikakav ključan datum, već srpanj 2015. kada je Hrvatski sabor donio odluku o izlasku iz arbitraže. Hrvatska ima jasan stav, arbitraža je kontaminirana, ona je za nas završena odlukom Hrvatskog sabora, koju smo mi implementirali. Učinili smo sve radnje potrebne prema Bečkoj konvenciji da Hrvatska iziđe iz toga procesa. Jasno je da je potrebno imati bilateralni dijalog sa Slovenijom, mi smo za to spremni.", izjavio je bivši ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo