Vukovarcu 11 godina za atentat na Pahora

Josip Zagajski, koji je bombama krenuo na Pahora, na sudu u Krškom priznao je planiranje atentata. Osuđen je na 11 godina zatvora.

9.12.2009.
15:21
VOYO logo

Josip Zagajski, 60-godišnji ratni veteran iz Vukovara, koji je s pet bombi krenuo u teroristički napad na slovenski politički vrh, u srijedu je na Okružnom sudu u Krškom osuđen na 11 godina zatvora.

Presuda se odnosi na terorizam, sprečavanje službene osobe u radu i nedozvoljeno posjedovanje eksploziva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slovenska je policija Zagajskog uhitila 10. srpnja u vlaku Zagreb - Ljubljana na željezničkom graničnom prijelazu Dobova, kada je utvrdila kako ima zabranu ulaska u šengensko područje.

Nakon privođenja u policijsku postaju, Zagajski je na zahtjev policije da isprazni džepove pokušao aktivirati ručnu bombu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je na početku suđenja izjavio kako će se braniti šutnjom te da na pitanja neće odgovarati, Zagajski je dodao: "Priznajem da sam kriv. No, oko druge točke optužnice bih nešto rekao. Namjeravao sam aktivirati bombu, ali sam se predomislio kada mi je policajac rekao da ima malo dijete."

Odmah nakon uhićenja se govorilo da je Zagajski izjavio da je namjeravao izvesti atentat na slovenskog premijera Boruta Pahora.

Sudski vještak psihijatrijske struke Slavko Ziherl, piše Večernji list, izjavio je na suđenju da je optuženi unatoč PTSP-u zbog sudjelovanja u Domovinskom ratu bio potpuno sposoban za predviđanje posljedica svojih postupaka.

Na kraju suđenja Zagajski je izjavio da nije terorist, ali je ponovno priznao da je doista namjeravao napraviti to što se navodi u optužnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članak:

arti-200908140399006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo