šef HNB-a / Vujčić za RTL Danas: 'Nacrt nagodbe je ohrabrujući korak, lex Agrokor je bio pravi put'

'Postizanje nagodbe pokazuje kako je lex Agrokor bio pravi put koji nas dovodi u situaciju gdje su rizici bitno manji', kazao je Vujčić

10.4.2018.
19:01
VOYO logo

Cijelu priču oko Agrokora budno je pratila i Hrvatska narodna banka. Boris Vujčić, koji je bio gost RTL-a Danas, kazao je kako je nacrt nagodbe jedan ohrabrujući korak koji smanjuje sve rizikekoji su bili povezani uz probleme u Agrokoru.

"Ljudi možda nisu svjesni ali se tu radilo o velikom riziku za domaće gospodarstvo. Kompanija je nakon dolaska privremene posebne uprave iskazala smanjenje kapitala, odnosno dodatne gubitke u veličini 7 posto BDP-a što je isto kao da Njemačka kompanija nađe još gubitke od 300 milijardi eura", kazao je Vujčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Postizanje nagodbe pokazuje kako je lex Agrokor bio pravi put koji nas dovodi u situaciju gdje su rizici bitno manji i gdje možemo očekivati da će učinak na hrvatsko gospodarstvo biti vrlo blag", kazao je Vujčić.

Na pitanje kako HNB gleda na ulazak ruskih banaka u Agrokor, Vujčić je kazao kako je to normalno. "Bili su najveći kreditori. Budući da se nagdoba bazira na zamjeni duga za vlasništvo normalno da oni postajnu najveći dionici kompanije. To znači da će se unutar samih vjerovnika morati stvoriti koalicija onih koji će imati većinsku kontrolu nad kompaniju i oni će određivati njen put u budućnosti", kazao je Vujčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim Agrokora, jedan od problema u Hrvatskoj je i pitanje blokiranih. Vujčić je rekao da je dobro da je Vlada krenula s inicijativom da se ti dugovi smanje. "Treba voditi računa o socijalnim kriterijima, prema kome su svi ti dugovi i voditi računa da se ne stvara mroalni hazard. 

Ako se to napravi bit će to dobar potez. treba naglasiti da je u cijeloj priči važno i podržati daljnje financijsko opismenjavanje jer onda će se u budućnosti samnjiti rizik od takvih događanja", ustvrdio je Vujčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razdoblje niskih kamatnih stopa na kredite je iza nas, a Vujčić je ranije kazao da one neće drastično rasti uz određene mehanizme. "Ono što se događa na međunarodnom financijskom tržištu je da glavne svjetske banke počinju normalizirati monetarnu politiku. FED je počeo dizati kamatne stope. Europska centralna banka će to napraviti u budućnosti. Međutim, za Hrvatsku to ne znači da će neophodno kamatne stope ići gore jer su kod nas premije rizika pale. 

Visina kamatnih stopa ovisi u velikoj mjeri u riziku. U Hrvatskoj još imamo prostora samnjiti premiju rizika i amortizirati budući rast kamatnih stopa. Što ćemo više raditi na strukturnim reformama i samnjenju rizika, u krajnjoj liniji ulazak u eurozonu bi trebao dovesti do manjih kamatnih stopa", kazao je Vujčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je pred istekom svog mandata u HNB-u, Vujčić ne skriva da, kako kaže, nakon 18 godina ne bi odbio ponovan reizbor. "Radim svoj posao. Bio sam četiri puta predložen od tri različite stranke, jednom HSLS-a, dva puta od HDZ-a, jednom od SDP-a što znači da sam relativno dobro radio svoj posao. U budućnosti će Sabor odlučiti tko će preuzeti", kazao je Vujčić.

Brak na prvu
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo