o novoj vlasti i očekivanjima / Vujčić ekskluzivno za RTL Danas: 'Orešković i ja znamo se otprije, ne bojim se svoje smjene'

Hrvatska narodna banka je ta koja vodi monetarnu politiku zemlje i ne očekujem pritisak od nove vlasti, poručio je u ekskluzivnom intervjuu za RTL guverner HNB-a Boris Vujčić. Nakon što se otkrilo da se u pregovaračkom procesu MOST-a s druge dvije koalicije trgovalo i njegovom foteljom, Vujčić je otkrio i boji li svoje smjene

26.12.2015.
19:28
VOYO logo

Nakon što se otkrilo da se u pregovaračkom procesu MOST-a s druge dvije koalicije trgovalo i njegovom foteljom, guverner HNB-a Boris Vujčić u ekskluzivnom je intervjuu za RTL Danas otkrio i boji li svoje smjene.

Image
sumještani puni hvale za njega /

Orešković između brojnih obaveza nahvalio Zagreb, o poslu rekao: 'Sve ćete saznati vrlo uskoro'

Image
sumještani puni hvale za njega /

Orešković između brojnih obaveza nahvalio Zagreb, o poslu rekao: 'Sve ćete saznati vrlo uskoro'

Dok mi ovdje sjedimo, jedan čovjek iz financijskog sektora, menadžer pokušava sastaviti vladu. Da li je to dobro za Hrvatsku u ekonomskom smislu? Očekujete li vi vjetar u leđa s obzirom da čovjek dobro poznaje ekonomiju?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja i gospodin Orešković se znamo iz doba kada je on radio u Hrvatskoj, osobno smo surađivali u sklopu suradnje središnje banke i Plive. Moramo pričekati da se vlada formira i početi suradnju, dotad vam ne mogu puno toga reći."

Postoji jedan dio potencijalne izvršne vlasti koji je dosad imao neke specifične najave s obzirom na monetarnu politiku koja je suprotna politici koju vi vodite. Da li očekujete neke pritiske ili možda čak i smjenu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne očekujem takav razvoj situacije ni pritisak, monetarnu politiku vodi HNB, koja je neovisna institucija po zakonu i po državnom ustavu, i kao takva ne smije ni primati naputke ni od koga, ali smo spremni sa svakime odgovarati. 

Imamo potencijalnu situaciju u kojoj vlada možda neće imati podršku, je li to možda problem s obzirom na način na koji kreditne institucije gledaju Hrvatsku?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni će prvenstveno gledati najave i same poteze nove Vlade. Ja sam  praktički u dnevnom kontaktu s tim releventnim institucijama, oni svi čekaju naše prve poteze."

Koji bi po vama trebao biti prvi potez u smislu dovođenja proračuna u red?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pa dvije su temeljne stvari. Jedna je fiskalna konsolidacija jer nam je deficit i javni dug jako visok. Tržište očekuje da se zaustavi postotak javnog duga u BDP-u. Druga bitna stvar je konkurentnost Hrvatske, konkurencija poslovanja, uložiti u privlačnost Hrvatske kao investicijskog proračuna."

Dugo se već bavimo problemom konverzije švicarskih franaka. Što građani koji imaju kredite u švicarcima mogu očekivati nakon promjene vlasti i što im možete poručiti?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Donesen je zakon koji je sada u tijeku provođenja. Mi smo od svih koji su imali kredite primili prigovore, i HNB je reagirala, dio prigovora smo riješili već u inicijalnoj fazi i mijenjali aneks ugovora. Dio njih se sada kreće rješavati, banke će sada ponuditi nove, povoljnije izračune."

Bili ste optimistični krajem ove godine, doživjeli smo rast? Što možemo očekivati u 2016. godini?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Očekujemo daljnji rast na razini ove godine, dakle oko 1.8 posto, najviše od izvoza. Naravno, postoje i rizici za materijalizaciju te prognoze, dosta toga se temelji na optimizmu kako potrošača, tako i gospodarstva. To je sve neki psihološki moment, koji sada moramo održati."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo