STARI PROBLEMI / Vrtići se muče u koronakrizi: 'Imamo djece s teškoćama u razvoju... Kako jedan odgojitelj može sam?'

Sindikati traže prilagodbu epidemioloških mjera u dječjim vrtićima i dodatna zapošljavanja.

14.9.2020.
20:30
VOYO logo

Drugog tjedna vrtića po korona modelu na naplatu su stigli problemi koji se gomilaju godinama. Odgojitelji su, kako su najavili, stigli pred Ministarstvo obrazovanja.

Image
stanje u vrtićima /

Ravnateljica koprivničkog vrtića: 'Bojim je da roditelji zbog nesigurnih uvjeta na poslu ne bi skrivali temperature djece sirupima'

Image
stanje u vrtićima /

Ravnateljica koprivničkog vrtića: 'Bojim je da roditelji zbog nesigurnih uvjeta na poslu ne bi skrivali temperature djece sirupima'

Na izmaku su snaga, tvrde, i nezadovoljni su načinom na koji se mjere u vrtićima provode. Primljeni su na sastanak u Ministarstvo, a što očekuju, u priči Zorane Čičak Kulić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz vrtića pred Ministarstvo znanosti i obrazovanja - odgojiteljice su stigle sa svojim zahtjevima.

"Po preporukama nema miješanja grupa, nema zajedničkog dežurstva i nema preklapanja u najfrekventnije vrijeme kada se djeca pripremaju za ručak i odmor- jedan odgojitelj je sam. Po potrebi preuzimaju i poslove pranja, čišćenja, a neki spuštaju i ležaljke", kaže Božica Žilić, predsjednica Sindikata obrazovanja, medija i kulture Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sindikati zato traže prilagodbu epidemioloških mjera u dječjim vrtićima i  dodatna zapošljavanja.

"U Hrvatskoj je do sada utrošeno šest milijardi kuna kao mjera za pomoć poslodavcima predviđeno je još 800 milijuna do kraja godine pa neka nešto ulože da i djeca mogu biti u vrtićima i da se radnice dodatno ne razbole ne od COVIDA-a nego od preopterećenosti i stresa", tvrdi Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upozoravaju pedagoški standard se ne poštuje i problemi se gomilaju godinama. S pandemijom koronavirusa samo su postali još veći. Istraživanje koje su proveli pokazuje da gotovo trećina odgojitelja radi u skupinama u kojima je sedmero djece više od propisanog standarda. Isto toliko njih radi u skupinama u kojima je više djece s teškoćama u razvoju, a u tri četvrtine takvih slučajeva u skupini nije bilo asistenta.

"Imamo djece koja ni ne hodaju, koja imaju teškoće u razvoju, usporen motorički razvoj... Njima treba više individualnog rada. Kako da jedan odgojitelj zadovolji sve potrebe sam", požalila se Katica Ercegovac, odgajateljica u vrtiću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon stastanka sa sindikatima iz Ministarstva poručuju - mjere su promjenjive, a inspekcije mogu provjeriti kakvo je stanje u pojedinim vrtićima.

"Zatražio sam  da nam se dostavi popis osnivača i ustanova u kojima se krše prava radnika i u kojima je umanjen standard djece i onda ćemo reagirat. Ima inspekcija koja zato i postoji", navodi MomirKarin, pomoćnik ministra znanosti i obrazovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odgojitelji odgovor na svoje zahtjeve od Ministarstva očekuju za tri dana.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo