Vrijeme vs. Klima / Vrijeme je živahno poput mladog šteneta, a klima mirnija poput njegova vlasnika

Image
Foto: Ilustracija/Thinkstock

Vrijeme je živahno poput mladog šteneta, a klima staloženija i mirnija poput vlasnika koji štene drži na uzici. Dakle, štene i vlasnik su povezani tom uzicom i diktiraju kretanje jedan drugome

Nikola Vikić-Topić

8.9.2015.
14:06
Ilustracija/Thinkstock
VOYO logo

Taman kada sam mislio da je ova miskoncepcija iskorijenjena i da su ljudi, uslijed sve popularnijih sezonskih prognoza i priča o klimatskim promjenama, shvatili razliku između vremena i klime, prijatelj mi dođe i priča kako mu je odlično bilo na putovanju, ali da je klima bila loša – „Padala je kiša pet dana“. I onda mi opet dođe da postanem Batman iz onih meme stripova, koje me naučila koristiti moja kolegica Kristina Trupeljak, odlična kolumnistica i kritičarka međuljudskih i ljubavnih problema.

Image

Uglavnom, vrijeme i klima dva su različita, ali opet povezana pojma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrijeme je sveopće stanje atmosfere u nekom trenutku ili kraćem razdoblju, primjerice, sedam dana, mijenja se brzo i naglo te je nerijetko teško predvidivo.

Klima je skup vremena na nekom području u duljem razdoblju. Naziv klima potječe od starogrčke riječi „κλίμα“, što znači nagib, odnoseći se na nagib Sunčevih zraka prema površini Zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U njezinoj definiciji, najvažnije su zadnje riječi: dulje razdoblje. Tipično se promatra 30 godina! Upravo zbog toga što analiziramo dulje razdoblje, u definiciju klime spada i prosječno stanje naše atmosfere, ali i ekstremi, tj. jača odstupanja od prosjeka. Znači, iako zvuči kao oksimoron, ekstremi su normalni! Zato, na temelju jednog, dva ili nekoliko ekstremno vrućih ljeta ili hladnih zima, ne možemo reći: „Klima se mijenja“. O klimatskoj promjeni možemo govoriti tek kada su dulji niz godina meteorološki parametri veći ili manji od prosjeka, primjerice, temperatura.

Jako zgodan prikaz odnosa vremena i klime dao je fizičar Neil deGrasse Tyson koji je kretanje svog živahnog psa na uzici usporedio s vremenom, a svoje, znatno staloženije i mirnije kretanje, s klimom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Primijetite važnu stvar – pas i vlasnik su povezani uzicom i diktiraju kretanje jedan drugome.  Vlasnik je jači i on prevladava, ali ako pas jako i dugo poteže na jednu stranu, promijenit će se kretanje vlasnika, kao što se i klima postupno mijenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve češće postavljano i diskutirano pitanje je: Jesu li klimatske promjene uzrokovane ljudskim djelovanjem ili su prirodna pojava? Odgovor je – oboje. Kao što već znamo, klima se i prije mijenjala, i to prije nego što je čovjeka uopće bilo. Prisjetimo se samo ledenih doba i Milankovićevih ciklusa, nazvanih po svjetski poznatom znanstveniku Milutinu Milankoviću, rođenom u Dalju u Slavoniji.

Image

O Milankoviću će više riječi biti u jednoj od budućih kolumni Vremenskog prigovaranja, a sad spomenimo kratko da je prvi matematički točno opisao teoriju pojave ledenih doba kao posljedicu promjene Zemljina gibanja u svemiru. Uz Milankovićeve cikluse, tu su i drugi prirodni mehanizmi promjena uzrokovani prije svega Suncem, vulkanima, tektonikom ploča i slično.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas se, pak, mnogo više govori o promjenama klime u posljednjih 150-ak godina. Međuvladino tijelo za klimatske promjene (eng. Intergovermental Panel on Climate Change, IPCC) sa sve većom sigurnošću kaže da se porast temperature u tom razdoblju može pripisati čovjekovoj aktivnosti. Hrvatsko meteorološko društvo sudjelovalo je u hrvatskom prijevodu jednog odličnog vodiča kroz skepticizam o globalnom zatopljenju koji možete pronaći ovdje.

U svakome slučaju, dobro je da se danas toliko govori o klimi, klimatskim promjenama, vremenu i meteorološkim ekstremima, no patimo od jednog drugog problema, potpuno suprotnog onima kada je, recimo, moj stari studirao i počinjao raditi. Tada je bilo teško doći do informacije, a danas smo pak bombardirani informacijama sa svih strana i teško je prepoznati onu relevantnu. Zato je važno uvijek provjeriti odakle i od koga stiže informacija koju čujete ili čitate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedno mjesto gdje se uskoro mogu dobiti dobre, kvalitetne, nove informacije o klimatskim promjenama je na francusko-hrvatskom i europskom forumu, 2. i 3. listopada, u Hrvatskom državnom arhivu. Tamo će se održati skup Izazovi klimatskih promjena, na kojemu će govoriti vodeći domaći i francuski stručnjaci na tom području.

Image

Za kraj, jedno od dražih objašnjenja razlike između vremena i klime mi je ono koje se pripisuje Marku Twainu koji je, usput budi rečeno, bio velik obožavatelj znanosti i dobar prijatelj Nikole Tesle.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je rekao: Klima je ono što očekujemo, vrijeme je ono što dobijemo.

A što ćemo to dobiti sutra, ali i u idućih pet, šest dana, možete doznati u 19:10, kada se na našem programu emitira RTL Vrijeme. Vidimo se!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču