HLADNO? E, PA BIT ĆE JOŠ GORE / Zima pokazuje moć, upaljen i meteoalarm! Temperature padaju debelo u minus, a osim snijega prijete i olujni udari

DHMZ dodaje da će u subotu najniža temperatura biti između -5 i 0 stupnjeva, a na Jadranu 1 i 7 stupnjeva Celzijevih. Najviša dnevna temperatura uglavnom od -2 do 3, a na Jadranu od 5 do 10 stupnjeva.

20.1.2023.
20:49
VOYO logo

Zadnja dekada siječnja bit će u pretežno zimskom ozračju. "Temperatura zraka oko prosječne za doba godine, pa i malo niža, i pritom dosta oblaka, povremeno uz snijeg, koji će stvarati novi snježni pokrivač ne samo u gorju nego i ponegdje u nizinama, a nakratko se mogu zabijeliti i neka mjesta na obali, gdje će do utorka biti i mjestimične kiše."  prognozira za HRT metereolog Izidor Pelajić iz DHMZ-a

 "I u unutrašnjosti potkraj ponedjeljka opet sve češće kiše, a od utorka više sunčanih razdoblja i slabije oborine, na Jadranu i uglavnom suho Od utorka će većinom biti i manje vjetrovito, ali do tada na Jadranu jaka i olujna bura, osobito u subotu na udare i orkanska, na jugu pak jako jugo. Valja upozoriti i kako će olujnih udara sjeveroistočnog i sjevernog vjetra u subotu biti i ponegdje u kopnenom području", upozorava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obala u crvenom

Image

Upravo zbog snažnog vjetra Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) objavio je za subotu, 21 siječnja, crveni meteoalarm za područje cijele jadranske obale. Upaljeni crveni meteoalarm sugerira izrazito opasno vrijeme, pojašnjava DHMZ, te ističe kako je crveni meteoalarm na snazi za subotu na području Rijeke, Kvarnera i Kvarnerića, Velebitskog kanala te srednje i sjeverne Dalmacije.

Image
NEVJEROJATNA RIJETKOST /

Snijeg pao na najsunčaniji hrvatski otok, oglasio se gradonačelnik: 'To su stare reklame, toga nema više'

Image
NEVJEROJATNA RIJETKOST /

Snijeg pao na najsunčaniji hrvatski otok, oglasio se gradonačelnik: 'To su stare reklame, toga nema više'

U subotu moguć i snježni pokrivač

Image

U subotu na istoku Hrvatske pretežno oblačno, hladno, temperatura oko 0 °C. Vjetar umjeren do jak sjeverni. Povremeno će padati snijeg, ponegdje stvarajući tanji pokrivač. I u središnjoj Hrvatskoj mjestimice novi snijeg na tlu. Najmanje oborina bit će na sjeveru. Puhat će jak sjeveroistočnjak, a temperatura će biti između -2 i 2 °C. U gorju može pasti više od 15 cm novog snijega. Temperatura cijelog dana ispod 0 °C, ceste skliske, pa će u prometu biti potreban poseban oprez, prognozira Pelajić, a DHMZ dodaje da će u subotu najniža temperatura biti između -5 i 0 stupnjeva, a na Jadranu 1 i 7 stupnjeva Celzijevih. Najviša dnevna temperatura uglavnom od -2 do 3, a na Jadranu od 5 do 10 stupnjeva.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sjevernom Jadranu i zbog olujne bure, pod Velebitom i s orkanskim udarima, koja će nositi pahulje do obale. S promjenjivom naoblakom na moru povremeno kiša, uglavnom južnije, a moguća je i susnježica. Temperatura od 3 do 8 °C.

U oblačnoj Dalmaciji vjetrovito, povremeno kiša, mjestimice susnježica, a osobito u unutrašnjosti i snijeg. Snijeg se može zadržavati, bar kratkotrajno. Puhat će jaka bura s olujnim udarima, na jugu i istočni vjetar te jugo, osobito u prvom dijelu dana. Najviša temperatura u unutrašnjosti oko 3 °C, na obali i otocima od 7 do 11 °C.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na krajnjem jugu Hrvatske kiša ponegdje obilnija, praćena grmljavinom, a uglavnom na sjeveru i prema unutrašnjosti susnježica te ponegdje u višim predjelima snijeg. Puhat će jako i olujno jugo, ujutro i južni vjetar, popodne istočni. More valovito i jače valovito, prema otvorenome moguće i uzburkano.

Smirivanje tek u utorak

Image

Zimski ugođaj nastavit će se na kopnu i sljedećih dana - pretežno oblačnih i većinom razmjerno hladnih. Povremenih oborina, uglavnom snijega, bit će u nedjelju, još više u ponedjeljak, kad će u nizinama snijeg prelaziti u kišu, a u gorju će nastati novi deblji snježni pokrivač. U utorak postupno smirivanje i malo toplije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Jadranu promjenjivo, razmjerno hladno i vjetrovito, uglavnom uz jaku buru, na jugu jugo. Do ponedjeljka na većem dijelu Jadrana povremeno kiša, mjestimice i susnježica, a utorak još samo ponegdje na sjeveru.

HAK: Orkanski vjetar na dionicama Jadranske magistrale

Zbog orkanskog vjetra za sav promet zatvorena je dionica Jadranske magistrale (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene, a u prekidu su pojedine trajektne linije, izvijestio je u petak kSNO navečer Hrvatski autoklub (HAK).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samo za osobna vozila otvorene su autocesta A1 Zagreb-Ploče-Karamatići između čvorova Sveti Rok i Posedarje; autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice; Jadranska magistrala (DC8) na dionici Novi Vinodolski-Senj-Karlobag;  DC54 Maslenica-Zaton Obrovački; DC106 Paški most.

Na Jadranskoj magistrali (DC8) na dionici Bakar-Novi Vinodolski, državnoj cesti između čvora i mjesta Križišće (DC99) te LC58107 Kraljevica-Križišće promet je zabranjen za I. i II. skupinu vozila - autobuse na kat, vozila s priključnim vozilom, motocikle (I. skupina vozila), dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na autocesti A7 Draga-Šmrika i Krčkom mostu zabrana je prometa za I. skupinu vozila. Razmočen snijeg na cestama u Gorskom kotaru i Lici mjestimice usporava promet. Zbog olujnog vjetra zabrane su za pojedine skupine vozila u priobalju.

Zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebice na mostovima, nadvožnjacima i vijaduktima. HAK upozorava vozače da na put ne kreću bez zimske opreme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trajektne linije u prekidu 

U prekidu su trajektne linije: Prizna-Žigljen, Lopar-Valbiska; Stinica-Mišnjak; katamaranske linije: Pula-Zadar, Rijeka-Cres-Mali Lošinj i Rijeka-Rab-Novalja. Trajekt na liniji Brestova - Porozina ne prevozi autobuse i teretna vozila iznad 3t nosivosti.

Prekid na linijama u subotu, 21. siječnja: trajekt Dubrovnik-Koločep-Lopud-Suđurađ;  katamaran Ubli - V. Luka - Hvar - Split neće isploviti iz luke Ubli;  katamaran Zadar-Premuda-Silba-Olib i Šibenik-Kaprije-Žirje (do 22. siječnja u 9 sati).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo