OPREZ! / Vraćate se iz BIH ili druge susjedne zemlje? Evo što smijete, a što je zabranjeno nositi preko granice

Image
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Ako se ovih dana vraćate iz neke od susjednih zemalja, donosimo detaljan pregled što smijete, a što ne smijete nositi preko granice

1.4.2024.
9:27
Ivica Galovic/PIXSELL
VOYO logo

Produženi uskrsni vikend bliži se kraju pa će mnogi građani, koji su proljetni odmor proveli izvan granica Lijepe naše, krenuti put kućama. Iz Hrvatskog autokluba (HAK) upozoravaju da se pojačan promet očekuje na svim važnijim cestovnim pravcima u smjeru unutrašnjosti, kao i gužve na graničnim prijelazima s Bosnom i Hercegovinom, Srbijom i Crnom Gorom na ulasku u zemlju.

Ako se ovih dana vraćate iz neke od susjednih zemalja, donosimo detaljan pregled što smijete, a što ne smijete nositi preko granice. Jer, ulaskom u Europsku uniju i Schengenski prostor, prtljažnici puni suhog mesa, sireva i više šteka cigareta postali su stvar prošlosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz uvjet da putujete cestovnim ili željezničkim prometom, u Hrvatsku možete unijeti dvije kutije odnosno ukupno 40 komada cigareta, 20 cigarilosa ili 10 cigara.

Image
AKO TREBATE U KUPNJU /

Uskrsni je ponedjeljak, ovako rade trgovine i šoping centri

Image
AKO TREBATE U KUPNJU /

Uskrsni je ponedjeljak, ovako rade trgovine i šoping centri

Ne možete unijeti meso, mlijeko i njihove proizvode

Ako dolazite iz trećih zemalja poput BIH, Srbije, Crne Gore i Kosova, neće vam biti dopušten unos mesa, mlijeka i njihovih proizvoda. Moći ćete zato unijeti 20 kilograma po osobi proizvoda ribarstva što uključuje svježu, sušenu, kuhanu, osoljenu ili dimljenu ribu i određene ljuskare poput kozica, rakova, neživih dagnji i kamenica, pod uvjetom da je svježoj ribi izvađena utroba, stoji na stranicama Carinske uprave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugih proizvoda životinjskog podrijetla poput meda, jaja, proizvoda od jaja, mesa puževa i žabljih krakova u Hrvatsku je moguće unijeti u težini od dva kilograma. Isto je toliko dopušteno unositi mlijeka u prahu za dojenčad i posebne hrane koja je koristi zbog medicinskih razloga, kao i hrane za kućne ljubimce koja se koristi zbog zdravstvenih razloga uz uvjet da ju ne treba držati u hladnjaku prije otvaranja, da je riječ o komercijalno upakiranom proizvodu s jasnom oznakom proizvođača te da pakiranje nije otvarano.

Neke namirnice možete unijeti bez ikakvog ograničenja, kao to su kruh, kolači, keksi, vafli i oblate, dvopek, tostirani kruh i slični prepečeni proizvodi s manje od 20 posto prerađenih mliječnih proizvoda i proizvoda od jaja koji su trajni na sobnoj temperaturi ili su tijekom proizvodnje bili podvrgnuti potpunom kuhanju ili postupku toplinske obrade jednoliko u cijelom proizvodu tako da je sav sirov proizvod denaturiran.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Namirnice koje mogu preko granice u neograničenim količinama

Među proizvodima koji se u Hrvatsku mogu unijeti u neograničenim količinama su čokolada i slastice s manje od 50 % prerađenih mliječnih proizvoda i proizvoda od jaja koji su trajni na sobnoj temperaturi ili su tijekom proizvodnje bili podvrgnuti potpunom kuhanju ili postupku toplinske obrade jednoliko u cijelom proizvodu tako da je sav sirov proizvod denaturiran, dodaci hrani pakirani za krajnjeg potrošača koji sadržavaju manje količine (manje od 20 posto) prerađenih proizvoda životinjskog podrijetla (uključujući glukozamin, kondroitin ili kitosan ili kondroitin i kitosan zajedno) osim mesnih proizvoda, kao i masline punjene ribom, tjestenina i rezanci koji nisu miješani niti punjeni mesnim proizvodima s manje od 50 posto prerađenih mliječnih proizvoda i proizvoda od jaja koji su trajni na sobnoj temperaturi ili su tijekom proizvodnje bili podvrgnuti potpunom kuhanju ili postupku toplinske obrade jednoliko u cijelom proizvodu tako da je sav sirov proizvod denaturiran.

Tu su još i koncentrati juhe i poboljšivači okusa pakirani za krajnjeg potrošača s manje od 50 % ribljih ulja, praha ili ekstrakata koji su trajni na sobnoj temperaturi ili su tijekom proizvodnje bili podvrgnuti potpunom kuhanju ili postupku toplinske obrade jednoliko u cijelom proizvodu tako da je sav sirov proizvod denaturiran (npr. temeljci i začini pakirani za krajnjeg korisnika koji sadrže manje od 50% posto ribljih ulja, praha ili ekstrakata).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Uskrs otvorio predsezonu, a Felipe kod nas prvi put vidio pisanicu: 'Mi uglavnom jedemo čokoladna jaja'

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo