VOLONTER U PETRINJI RAZOČARAN DRŽAVOM: / 'Da su bili u stanju, izašli bi prvi na teren, ali mi kad smo došli ovdje nije bilo nikoga'

Image
Foto: N1

Kuhar volonter: 'Da su bili u stanju, izašli bi prvi na teren, blokirali nas, volontere podijelili, ali mi kad smo došli ovdje, nikoga nije bilo'

11.1.2021.
16:45
N1
VOYO logo

Od srijede kuhanje za pogođene potresom na području Petrinje preuzima državna tvrtka Pleter. Kuhar volonter koji je u Petrinju prvi dan stigao iz Splita, rekao je za N1 da još do srijede kuhaju. “Trebalo bi dati ljudima, koji imaju restorane i hotele, ponuditi im ugovore da rade za unesrećene. A to što je država odlučila, vidjet ćemo kako će se razvijati situacija”, dodao je.

“Da su bili u stanju, izašli bi prvi na teren, blokirali nas, volontere podijelili, ali mi kad smo došli ovdje, nikoga nije bilo. Bili smo u dogovoru s Civilnom zaštitom i Crvenim križem iz Petrinje. Tu su nas smjestili, razapeli smo šator i počeli kuhati na dvije teće dok nije došao kamion s opremom. To je improvizirana nadstrešnica da ne pada kiša, ali oformili smo kuhinju na otvorenom da ljudi dobiju topli obrok.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
CHEFU JANKOVIĆU PUKAO FILM: /

'Zaobišli smo sustav koji nas sad svojata i preuzima. Postavili smo standard koji ne znaju pratiti'

Image
CHEFU JANKOVIĆU PUKAO FILM: /

'Zaobišli smo sustav koji nas sad svojata i preuzima. Postavili smo standard koji ne znaju pratiti'

Izostanak pravila

Kad su krenuli u pomoć Petrinji kolona je bila dugačka 20 kilometara. “Vlast je trebala biti na terenu i kontrolirati situaciju. Nije mi jasno zašto u ovakvim situacijama nema pravila, procedure koje bi se poštovalo. U hotelima znamo u svakom trenutku koja je procedura za što. Prošao je 11. dan, još nemaju model kako i što dalje.”

Za većinu opreme su se sami pobrinuli. “Mali broj hrane dobili smo od Crvenog križa i Civilne zaštite. Sami smo prvi dan donijeli 12 tona opreme i robe. Ovo s čime sad radimo, dolazi iz Zagreba, Udruga ugostitelja iz Zagreba je preuzela inicijativu, svaka im čast. Nakon srijede vraćamo se svakodnevnici i praćenju situacije.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je da ugostiteljima treba dati šansu jer, kako kaže, vode većinu državnog proračuna kroz ugostiteljstvo i turizam. "Ovime smo pokazali da možemo i hoćemo i da dajemo sve od sebe”, dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo