VOLONTER U PETRINJI RAZOČARAN DRŽAVOM: /

'Da su bili u stanju, izašli bi prvi na teren, ali mi kad smo došli ovdje nije bilo nikoga'

Image
Foto: N1

Kuhar volonter: 'Da su bili u stanju, izašli bi prvi na teren, blokirali nas, volontere podijelili, ali mi kad smo došli ovdje, nikoga nije bilo'

11.1.2021.
16:45
N1
VOYO logo

Od srijede kuhanje za pogođene potresom na području Petrinje preuzima državna tvrtka Pleter. Kuhar volonter koji je u Petrinju prvi dan stigao iz Splita, rekao je za N1 da još do srijede kuhaju. “Trebalo bi dati ljudima, koji imaju restorane i hotele, ponuditi im ugovore da rade za unesrećene. A to što je država odlučila, vidjet ćemo kako će se razvijati situacija”, dodao je.

“Da su bili u stanju, izašli bi prvi na teren, blokirali nas, volontere podijelili, ali mi kad smo došli ovdje, nikoga nije bilo. Bili smo u dogovoru s Civilnom zaštitom i Crvenim križem iz Petrinje. Tu su nas smjestili, razapeli smo šator i počeli kuhati na dvije teće dok nije došao kamion s opremom. To je improvizirana nadstrešnica da ne pada kiša, ali oformili smo kuhinju na otvorenom da ljudi dobiju topli obrok.”

Image
CHEFU JANKOVIĆU PUKAO FILM: /

'Zaobišli smo sustav koji nas sad svojata i preuzima. Postavili smo standard koji ne znaju pratiti'

Image
CHEFU JANKOVIĆU PUKAO FILM: /

'Zaobišli smo sustav koji nas sad svojata i preuzima. Postavili smo standard koji ne znaju pratiti'

Izostanak pravila

Kad su krenuli u pomoć Petrinji kolona je bila dugačka 20 kilometara. “Vlast je trebala biti na terenu i kontrolirati situaciju. Nije mi jasno zašto u ovakvim situacijama nema pravila, procedure koje bi se poštovalo. U hotelima znamo u svakom trenutku koja je procedura za što. Prošao je 11. dan, još nemaju model kako i što dalje.”

Za većinu opreme su se sami pobrinuli. “Mali broj hrane dobili smo od Crvenog križa i Civilne zaštite. Sami smo prvi dan donijeli 12 tona opreme i robe. Ovo s čime sad radimo, dolazi iz Zagreba, Udruga ugostitelja iz Zagreba je preuzela inicijativu, svaka im čast. Nakon srijede vraćamo se svakodnevnici i praćenju situacije.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je da ugostiteljima treba dati šansu jer, kako kaže, vode većinu državnog proračuna kroz ugostiteljstvo i turizam. "Ovime smo pokazali da možemo i hoćemo i da dajemo sve od sebe”, dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
ksw
NE PROPUSTI 21. VELJAČE!
VOYO logo
Još iz rubrike