Vojvođanske demokrate bi da menjaju Ustav Srbije

Mađari protiv, ostali udržani

2.7.2013.
22:44
VOYO logo

Potpredsednik skupštine Vojvodine Milivoj Vrebalov izjavio da će u septembru s koalicionim partnerima DS u pokrajinskom parlamentu razgovarati o inicijativi za izmenu Ustava Srbije, piše Danas.

- Aktuelni Ustav ne samo da je vojvođansku autonomiju sveo na fasadnu, već je i generator svih problema u Srbiji. Dobro znamo na koji način je izglasan, kao i da je duže trajalo glasanje na dvodnevnom referendumu nego javna rasprava o njemu - kaže Vrebalov, inače funkcioner DS-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema njegovim rečima, Ustav Srbije mora da bude promenjen i zbog toga što "predstavničko telo dva miliona ljudi (Skupštinu Vojvodine) stavlja u podređen položaj u odnosu na bilo kog republičkog poslanika".

Predsednik Skupštine AP Vojvodine i lider SVM Ištvan Pastor kaže za Danas da "promenljivo vreme, u meteorološkom smislu, ne pogađa svakog na isti način, zbog čega pojedini vrcaju razne ideje po medijima".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On se, u istom ironičnom stilu, nada da će se uskoro vreme stabilizovati, "pa ćemo se svi pomalo odmoriti od svega, pa i od ovakvih ideja". Na pitanje kakav je stav SVM o promeni Ustava, Pastor je odgovorio da se "nada da će se vreme stabilizovati i da će frontovi da prođu“.

Bojan Kostreš, zamenik predsednika LSV, za Danas kaže da je ta stranka spremna da podrži svaku inicijativu koja ide u pravcu ostvarivanja Liginog programa, što znači zakonodavna, sudska i izvršna vlast u Pokrajini, kao i zagarantovani izvorni prihodi i imovina. Upitan da li inicijativa koju predlaže Vrebalov može da uspe, Kostreš kaže da je više nego jasno da su vladajuće stranke u Republici spremne da primene evropske standarde.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Jedno od važnih pravila u Evropi jeste da se ne mogu umanjivati već stečena prava regiona i zajednica. Voleo bih da vladajuća koalicija u Srbiji shvati da je autonomija Vojvodine korisna za čitavu Srbiju i da Vojvodina treba da bude most između Srbije i Evrope, te da je ne treba finansijski gušiti nego pomagati. Ne deluje mi nemoguće da će vladajućoj koaliciji u republici biti u redu da o tome razgovara, ali kada će se to dogoditi, to ne mogu da prognoziram - navodi Kostreš.

Članica Predsedništva SNS Maja Gojković za Danas kaže da je sigurna da je Milivoj Vrebalov "dobio zadatak od vladajućeg režima u Vojvodini da o ovakvim stvarima priča, ne bi li skrenuo pažnju s problema koje okupiraju građane i građanke Vojvodine, a to su teška ekonomska situacija i afere“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pavle Budakov, šef opozicione poslaničke grupe SPS-PUPS-JS-SDPS u Skupštini Vojvodine, kaže za Danas da nije čuo za pokretanje inicijative za promenu Ustava, osim da se za to zalažu pojedine nevladine organizacije i pojedinci. Prema njegovim rečima, sada nije trenutak za promenu Ustava.

- Stav SPS je da je promena Ustava ozbiljan državni posao i da se to ne može raditi preko medija, već morati biti utemeljeno, nakon široke rasprave i procene razloga i ciljeva. Takve inicijative se uglavnom odnose na promenu položaja AP Vojvodine, a mi smatramo da je u ovom trenutku stepen autonomije onoliki koliki se propisuje Ustavom i to mora da se uvažava. Ukoliko se takva inicijativa pokrene, to će biti naš stav - navodi Budakov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsednik Transparentnosti Srbija Vladimir Goati objašnjava za Danas da je promena Ustava neophodna u svakom slučaju ali da nije siguran kako će proći ta inicijativa u Skupštini Vojvodine.

Foto: Novosti

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo