Prva godina Krstičevića / Vojska pregovara s Amerikancima o dva Black Hawka: Krstičević 'moli Boga za pilote' zbog dotrajalih MiG-ova

'Razgovaramo sa SAD-om, našim ključnim partnerom i saveznikom u području obrane, o ta dva Black Hawka za naše specijalne snage', otkrio je ministar obrane

27.10.2017.
19:16
VOYO logo

Veći vojni proračun, vraćanje vojske u četiri hrvatska grada, obuka pričuve, pomaganje civilima u katastrofama - ministar obrane pohvalio se dostignućima u prvoj godini mandata, ali i povjerio novinarima da moli Boga zbog hrvatskih pilota, a ono što bi trebalo obilježiti njegov mandat svakako je nabava novih borbenih aviona, a čini se i novih helikoptera.

Vojni specijalci u svojim bi akcijama i obukama helikoptere MI-8 mogli zamijeniti američkim Black Hawkovima

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Razgovaramo sa SAD-om, našim ključnim partnerom i saveznikom u području obrane, o ta dva Black Hawka za naše specijalne snage", otkrio je Damir Krstičević (HDZ), ministar obrane.

Kada i po kojoj cijeni bi mogli stići u Hrvatsku, još nije jasno. No, nakon povoljne nabave 16 borbenih helikoptera Kiowa Warrior, čini se da bi slična pogodba sa Sjedinjenim Američkim Državama mogla biti i za dva transportna helikoptera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi se moramo pokrivati s dekom s obzirom koliko imamo sredstava. Kao što su nam i Kiowe dali ogroman popust i u ta dva je također ogroman popust", kazao je Krstičević.

Ostaje nejasno i hoće li nabava stati na dva komada ili će se s godinama ići prema cijeloj eskadrili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uvođenje u službu i održavanje je velik izazov kao i nabava. Samo dva su mala brojka koja ne oprema punu eskadrilu, to zvuči kao dobar početak i ako bude početak onda je to dobro", smatra Igor Tabak, vojni analitičar portala Obris.

Hrvatsko ratno zrakoplovstvo istočnu tehnologiju nastoji zamijeniti zapadnom. Dok se čeka odluka na kojim će borbenim avionima hrvatski piloti ubuduće letjeti, ministar potvrđuje probleme s dotrajalim MIG-ovima 21.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo i problema i neispravnosti jako puno i vjerujte mi da molim dragog Boga svaki dan kad ti naši dečki, piloti ulaze u zrakoplov da se nešto ne dogodi", kazao je Krstičević.

Remont čeka i deset transportnih helikoptera, spominjalo se prvo da će to biti u Rusiji, potom se pojavila informacija o remontu u Češkoj. Iz MORH-a poručuju - natječaj je u tijeku i, kažu, vode računa u hrvatskim nacionalnim interesima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo