Vojković u parku prirode bespravno gradi tri kuće

Predsjednik Uprave Croatia osiguranja Hrvoje Vojković u Parku prirode Žumberak-Samoborsko gorje gradi vikend-rezidenciju s tri objekta bez potrebnih dozvola za takav građevinski pothvat.

1.2.2010.
21:32
VOYO logo

Kako piše Jutarnji list, Hrvoje Vojković u navedenom parku prirode gradi vikend-rezidenciju u tri objekta, u jednom i zatvoreni bazen, a Zagrebačka županija mu nije izdala potrebne dozvole. Iako šef CO-a tvrdi da mu za adaptaciju i sanaciju već postojećih objekata upisanih u katastar i zemljišne knjige nisu potrebne dozvole, v. d. pročelnika za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša iz Zagrebačke županije Željka Abramović kaže da je u ovom slučaju ipak riječ o bespravnoj gradnji.

'Riječ je o nelegalnoj gradnji'

"Vojkoviću nismo izdali ni lokacijsku dozvolu, ni potvrdu glavnog projekta, a ni rješenje o uvjetima građenja. Za izgradnju na k.č.br. 1421/1, k.o. Okić nije izdana lokacijska dozvola, potvrda glavnog projekta ni rješenje o uvjetima građenja ni na ime nekog drugog investitora. Riječ je o nelegalnoj gradnji jer je nemoguće napraviti adaptaciju starih objekata u identičnom stanju s obzirom na to da više ne postoje takvi materijali niti se više tako gradi. Pogotovo ako se gradi bazen ili tako nešto", rekla je Abramović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vojković je na imanju podigao dvije kuće te prizemnicu u kojoj gradi bazen. Projekt je još u fazi gradnje, a Vojković je imanje kupio prije nešto više od dvije godine.

"Za adaptaciju i sanaciju već postojećih objekata upisanih u katastar i zemljišne knjige ne zahtijeva se građevinska dozvola. Objekti se saniraju u posjećim gabaritima, sukladno stanju upisa u katastru i zemljišnoj knjizi. Sve navedeno možete provjeriti uvidom u katastar i zemljišne knjige", brani se Vojković. Dodaje i da je katnost na objektima identična zatečenom stanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objekt za sljedbenike Sai Babe?

U kuloarima se proširila i glasina da Vojković na navedenoj lokaciji gradi centar za sljedbenike Sai Babe, no on to demantira. "Planiram staro napušteno imanje obnoviti na načelima organske, biodinamičke poljoprivrede s mogućom agroturističkom ponudom", odgovara Vojković.

Miljenko Vučković, načelnik Općine Klinča sela, zna da Vojković gradi vikendicu, ali kaže da nikakvu dokumentaciju u Općini nisu od njega dobili, pa ne mogu odrediti ni komunalne doprinose. "Znamo da on tamo gradi, ali nanosi štetu Općini kad mu ne možemo naplatiti komunalne doprinose. Zaprimili smo prijavu susjeda da je njegova mehanizacija uništila makadamski put u koji su ljudi sami investirali. Nakon toga ga je obećao sanirati", kaže načelnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vučković kaže da mu nije jasno i kako Vojković planira napuniti bazen s obzirom na to da u tom dijelu općine imaju problema s vodom, a i na jednoj kući u blizini Vojkovićeve stoji natpis u kojem se moli štednja vode.

Dobio upravnu mjeru zbog nelegalne gradnje

"Izdali smo mu upravnu mjeru jer je nelegalno obavljao gradnju u zaštićenom području u kojem se može graditi, ali je potrebno ishoditi uvjete i to prijaviti", kaže glavni nadzornik Parka prirode Žumberak, Damir Otmačić. Kaže kako nije naknadno provjeravao je li Vojković ishodio potrebne dozvole.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je da su na tom zemljištu i ranije postojala tri objekta, ali da se nisu bavili time je li Vojković gradio nešto nelegalno ili nije. "Da je sagradio tri objekta na imanju na kojem nije baš ništa ranije postojalo, to bismo prijavili građevinskoj inspekciji, ali ovako se nismo time bavili. Kada bismo se bavili nelegalnim gradnjama u Parku prirode, onda bismo samo to radili po cijele dane s obzirom na to koliko ih ima", rekao je Otmačić.

U Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva kažu da građevinska inspekcija nije postupala na navedenoj lokaciji, piše Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Odobrenja za gradnju izdaju uredi u gradovima, odnosno županijama. U konkretnom slučaju za taj je postupak nadležna lokalna ispostava Zagrebačke županije", rekla je glasnogovornica Kata Gojević.

Prethodni članci:

arti-201002010545006 arti-201002010245006 arti-201001220642006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo