JE LI SE MOGLO PREVENTIVNO DJELOVATI? / Voditelj prometne policije otkrio detalje horora u Buzinu, novinari ga rešetali pitanjima: 'Znali smo za događaj...'

Image
Foto: N1/Screenshot

Izjavu je dao voditelj Službe prometne Policije Policijske uprave zagrebačke, Krešimir Mišić

17.6.2023.
13:01
N1/Screenshot
VOYO logo

Povodom nesreće u petak navečer, kada je 23-godišnji mladić Mercedesa u Zagrebu izgubio kontrolu nad vozilom i zaletio se u grupu promatrača na parkiralištu Supernove u Buzinu, te ozlijedio pet osoba, izjavu za medije dao je voditelj Službe prometne Policije Policijske uprave zagrebačke, Krešimir Mišić, nakon čega se policija oglasila i priopćenjem koje možete pročitati niže u tekstu.

"Policija je znala za događaj neposredno prije nesreće no do dolaska policije nesreća se već dogodila. Policija prati i zna za takva okupljanja, ovo nije jedini takav prostor", kazao je Mišić. Napomenuo je da se ovakva praksa počela širiti zagrebačkim cestama nakon covid pandemije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo velik broj spontanih okupljanja manjih grupa, druže se, i u tom smislu svaki dolazak policije izaziva situaciju da je red i rad na tom mjestu pa rijetko zatječemo kršenje prometnih propisa", kaže Mišić.

Image
OVO NIJE BILO PRVI PUT /

Oglasila se Supernova nakon strašne nesreće na njihovu parkiralištu u Buzinu: 'I sinoć smo policiji prijavili nenajavljeno okupljanje'

Image
OVO NIJE BILO PRVI PUT /

Oglasila se Supernova nakon strašne nesreće na njihovu parkiralištu u Buzinu: 'I sinoć smo policiji prijavili nenajavljeno okupljanje'

'Policajci krenuli na mjesto događaja prije nesreće...'

Na pitanje novinara, zašto policija nije zatvorila parking ako zna da se petkom tamo okupljaju vozači, Mišić je kazao da je ovo pojava na svim parkirnim prostorima, da ih policajci obilaze, ali da ne mogu biti uvijek i pored svakog vozača te da osobna odgovornost donosi određene posljedice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potvrdio je da su zaprimili dojavu Supernove.

"Službenici su upućeni tamo no nesreća se dogodila prije dolaska", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje, je li se moglo preventivno djelovati na tom parkingu, Mišić je rekao da se djeluje preventivno, ali i represivno.

Na komentar novinara da intereventna policija čeka navijače na utakmicama i presreće njihova okupljanja, te pitanje zašto se onda parkirališta ne zatvore nakon rada trgovačkog centra, iz policije su kazali da su imali deset preventivnih akcija koje su obuhvatile više od 500 vozača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priopćenje policije

Policija se i službeno oglasila priopćenjem o ovom nemilom događaju.

U priopćenju navode da je 23-godišnjak je upravljao Mercedesom, a kretao se prilaznim kolnikom kućnog broja 62 Avenije Većeslava Holjevca u smjeru sjevera na koju je skrenuo desno s kolnika kružnog toka prometa s jugozapadne strane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dolaskom južnije od prilaznog kolnika parkirališta, a nasuprot ugostiteljskog objekta, vozač nije prilagodio brzinu već ju je naglo povećao te je došlo do proklizavanja pogonskih kotača.

"Zbog navedenog je izgubio nadzor nad vozilom i, u zanošenju preko trake namijenjene za promet vozila iz suprotnog smjera, sletio s kolnika na pješački otok sa zapadne strane gdje je naletio na troje pješaka (35-godišnjak, 21-godišnjak i 32-godišnjakinja) koji su uslijed naleta pali na kolnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako se vozilo nastavilo kretati, naletio je i na spremnik za otpad i prometni znak te je prešao na južnu kolničku traku prilaznog kolnika parkirališta nasuprot ugostiteljskog objekta, gdje je naletio i na osobni automobil marke BMW zagrebačkih registarskih oznaka kojim je upravljao 22-godišnjak i u trenutku naleta bio zaustavljen ispred raskrižja. Uslijed naleta je navedeni zaustavljeni osobni automobil naletio na još jedan osobni automobil koji je bio parkiran na parkiralištu sa sjeverne strane prilaznog kolnika", navodi se u policijskom priopćenju.

Nije bio u alkoholiziranom stanju

U prometnoj nesreći teško su ozlijeđeni 35-godišnji pješak kojemu je liječnička pomoć pružena u Kliničkom bolničkom centru Zagreb, 21-godišnji pješak kojemu je liječnička pomoć pružena u Kliničkom bolničkom centru Sestre milosrdnice i 32-godišnja pješakinja kojoj je liječnička pomoć pružena u Kliničkoj bolnici Dubrava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lakše je ozlijeđen 22-godišnji vozač osobnog automobila marke BMW kojem je liječnička pomoć pružena u Klinici za traumatologiju kao i njegova 22-godišnja suputnica kojoj je liječnička pomoć pružena u Kliničkoj bolnici Dubrava.

Očevid je obavio dežurni zamjenik Općinskog državnog odvjetništva u Novom Zagrebu u koordinaciji s Ekipom za očevide Policijske uprave zagrebačke, dok je preliminarnim alkotestiranjem utvrđeno da 23- godišnji vozač nije bio pod utjecajem alkohola, a naloga nadležnog državnog odvjetništva izuzeti su uzorci radi vještačenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Osumnjičeni vozač je uhićen te će nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela „Izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu“ biti predan pritvorskom nadzorniku, dok će nadležnom državnom odvjetništvu biti podnijeta kaznena prijava", zaključuje policija u priopćenju.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo