Vodič kroz preferencijalno glasovanje na parlamentarnim izborima: koji glasovi vrijede, a koji ne?

Prvi put na parlamentarnim izborima, barem onima za hrvatski parlament, glasujemo preferencijalno. Građani su još uvijek malo zbunjeni i pitaju se mogu li glasati samo za kandidata, a ne i za listu, i što ako zaokruže više imena. Koji glasovi vrijede, a koji ne, doznajte u prilogu

1.11.2015.
18:47
VOYO logo

Tko će sjediti u Saboru uvijek odlučuju birači, ali na ovim izborima prvi put i imenom i prezimenom tko će šetati saborskim hodnicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, glasujemo preferencijalno - za stranku, ali i konkretnog kandidata kojeg želimo da nas zastupa u parlamentu. 

"Kandidat koji pređe 10 posto glasova od glasova koje dobije lista će ići u prioritet. Ako ih bude više, ići će od najviše dok se ne ispuni kvota", pojasnila je potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva Ana Lovrin što je potrebno da kandidat postane saborski zastupnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi sustav, koji smo doduše upoznali na izborima za Europarlament za neke je zbunjujuć i nejasan.  

Ispravno je zaokružiti listu i kandidata. Ako zaokružite samo listu - i to se broji, no ako zaokružite samo kandidata - glas ste dali i njemu i toj listi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako zaokružite kandidata na jednoj listi, ali drugu stranku priznaje se samo glas stranki. Ako zaokružite više kandidata, priznaje se samo glas listi. 

Previše nevažećih listića u DIP-u ne očekuju. Zato su i olabavili pravila. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako omogućuje izravniji utjecaj na sastav Sabora, ne očekuje se da preferencijalno glasovanje poveća odaziv na izbore, koji je na zadnjim trima parlamentarnim izborima bio oko 60 posto. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo