VODENI VAL IZ NJEMAČKE / Hrvatske vode objavile kojim će rijekama vodostaji rasti, na snazi zasada redovne mjere

Image
Foto: igor Soban/PIXSELL

Osječko-baranjski župan izvijestio je kako je za ponedjeljak sazvana sjednica Stožera Civilne zaštite, na kojoj će se s djelatnicima Hrvatskih voda analizirati podatci o vodostaju te donijeti određene mjere

9.6.2024.
13:07
igor Soban/PIXSELL
VOYO logo

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković izjavio je u nedjelju kako vodeni val, koji dolazi iz Njemačke, ne bi trebao značajnije ugroziti područje uz Dravu i Dunav te kako vjeruje da će iz Hrvatske otići bez većih posljedica.

Nakon obilaska nasipa u baranjskom mjestu Batini Đuroković je rekao kako se u tome mjestu provode redovne mjere obrane od poplave te da će idućih dana vodostaj Dunava dosegnuti razinu od oko 600 centimetara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ističe da će to biti razina koja neće zahtijevati izvanredne mjere obrane od poplava pa smatra da vodeni val koji dolazi iz Njemačke ne bi trebao značajnije ugroziti ovo područje.

Ovakav vodostaj Dunava utjecat će na usporavanje Drave tako da će vodostaj u Osijeku porasti do razine od 350 centimetara kada se očekuje uspostava redovnih mjera obrane od poplave, ali ništa od toga ne bi trebalo ugroziti Baranju, Osijek, a ni Vukovar, dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
TISUĆE EVAKUIRANE /

Katastrofalne poplave u Njemačkog odnijele najmanje četiri života: 'Ovo se događa jednom u 100 godina'

Image
TISUĆE EVAKUIRANE /

Katastrofalne poplave u Njemačkog odnijele najmanje četiri života: 'Ovo se događa jednom u 100 godina'

Sve su ekipe na terenu, radimo zajedno sa stožerima Civilne zaštite Osječko-baranjske i Vukovarsko srijemske županije i vjerujemo da ćemo uz redovne aktivnosti ispratiti ovaj vodeni val iz Hrvatske bez većih posljedica, poručio je Đuroković.

Na pitanje novinara hoće li ovakav vodostaj Dunava poplaviti vikendaško naselje Zeleni otok u Batini, Đuroković podsjeća da je to "nebranjeno područje i stanovnici su spremni živjeti s Dunavom, a to znači povremeno podizanje stvari na više katove, što su i učinili".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napominje da vodostaj Dunava od 600 centimetara neće značajnije ugroziti to područje jer je to moguće tek na vodostaju iznad 700 centimetara.

Osječko-baranjski župan Mato Lukić izvijestio je kako je za ponedjeljak sazvana sjednica Stožera Civilne zaštite, na kojoj će se s djelatnicima Hrvatskih voda analizirati podatci o vodostaju te donijeti određene mjere jer se ništa ne želi prepuštati slučaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situacija u Osijeku za sada je dobra i osim izlijevanja Drave na lijevu obalu ne bi trebalo biti većih problema. Sutra ćemo se dogovoriti o određenim koracima, u slučaju daljnjeg porasta vodostaja, kazao je Lukić.

POGLEDAJTE VIDEO Njemačka pod vodom: Tisuće evakuiranih, škole zatvorene, a meteorolozi najavljuju nove kiše

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo

Još iz rubrike