Voda nije poskupjela ni 20, ni 30, već 75 posto

Apsolutno istu količinu od potrošena tri kubika vode od ožujka dio građana plaća čak 75 posto više nego što su je platili u veljači.

1.6.2012.
13:28
VOYO logo

Iako su krajem veljače gradski oci probali poskupljenje vode u Zagrebu zamaskirati naknadama i raznim zakonskim promjenama i prilagodbama, iznos računa za potrošenu vodu u ožujku i travnju otkriva nemilosrdnu činjenicu. Voda u Zagrebu nije poskupila ni 20 ni 30, nego frapantnih 75 posto.

Davor Poljak, voditelj Vodoopskrbe i odvodnje (VIO), podružnice Zagrebačkog holdinga zadužene za opskrbu pitkom vodom, je prije tri mjeseca prvo objašnjavao da će se cijena kubika vode podići sa dotadašnjih 11,22 na 11,90 kuna, dakle 6 posto, da bi to na kraju ipak ispalo 13,47 kuna po kubičnom metru. Razlika između prethodne i cijene kubika vode koju je konačno odobrio Grad je 20 posto. No, VIO je za građane uveo i fiksnu naknadu od 18,4 kune, a povećane su i druge naknade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'50-ak kuna' iliti 30-ak posto

Prilikom obrazlaganja rasta cijene Poljak je navodio primjer tročlane obitelji koja prosječno potroši 15 kubičnih metara vode mjesečno te navodio da će se njihov račun za vodu povećati za pedesetak kuna.

Pretvoreno u brojke to bi prema starim cijenama bilo 168,3 kune, a "pedesetak" kuna više znači porast od oko 30 posto. Naravno, to je bilo samo mazanje očiju i pokušaj čelništva Holdinga da nemuštim objašnjenjima nekako ublaži i progura poskupljenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nagrada za one koji ne rasipaju vodu

Jer za one koji troše manje vode, poskupljenje je drastično više i "za nagradu" VIO njima zaračunava čak 75 posto višu cijenu. Iznos računa za tri kubika potrošene vode u veljači bio je 33,67 kuna. Za apsolutno jednaku količinu vode potrošenu u ožujku ili travnju, račun iznosi 58,81 kunu. Razlika je frapantnih 75 posto.

U Vodoopskrbi i odvodnji trebali bi prije svega objasniti zašto građani koji se trude štedjeti vodu i paze na potrošnju moraju vodu plaćati čak 75 posto skuplje nego prije, dok je onima koji troše više vode to poskupljenje relativno manje. Je li to neki inovativni način kako potaknuti ljude da štede vodu? Da se oderu oni koji je troše manje, a da poskupljenje bude blaže za one koji je troše više?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fiksna naknada za prodavačice u trgovini

Iako bi čelništvo Vodoopskrbe i odvodnje vjerojatno pri odgovoru pribjeglo retorici da je sam kubik vode poskupio tek za dvadeset posto, ali da je poskupljenje zbog uvođenja fiksne naknade relativno veće za one koji potroše manje, brojke su neumoljive.

Kakva bi, uostalom, reakcija bila Davora Poljaka da danas u lokalnoj trgovini kupi robe za 200 kuna te da istu tu robu tjedan dana kasnije plati 350 kuna, odnosno 75 posto više? I da mu tada u trgovini kažu da nije njihova roba poskupila za 75 posto nego za puno manje, ali da su uveli i naknadu za rad blagajnice od, recimo, 120 kuna. Čelnik VIO-a bi vjerojatno kazao da ga ne prave ludim jer ako on apsolutno istu robu danas plaća 350 kuna, a prije tjedan dana ju je platio 200 kuna, to je poskupljenje od 75 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sami gube 40 posto vode, a 'štede' samo na direktorima

U VIO-u ipak, čini se, smatraju da građane Zagreba mogu praviti ludima. Jer apsolutno istu količinu od potrošena tri kubika vode od ožujka dio njih plaća čak 75 posto više nego što su je platili u veljači. Što je najgore, niti je kvaliteta opskrbe vodom, niti je kvaliteta same vode povećana. Niti je kroz slavine potekao šampanjac.

Istina leži negdje drugdje. Kao i u većini gradskih poduzeća novac za razvoj vodoopskrbnog sustava trošio se olako i nekontrolirano. U vodoopskrbnoj mreži i dalje se gubi četrdesetak posto iscrpljene vode, a bahatost i rastrošnost raznih direktora, kao i toliko puta dosad, opet pada na teret građana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo