PREPORUČUJU IZ VODOVODA / Voda u Splitu zamućena i nije za piće. Treba je prokuhavati i na području Šibensko-kninske županije

Image
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL /Ilustracija

O rezultatima Laboratorija za pitke vode Vodovod i kanalizacija Split, obaviješten je Nastavni zavod za javno zdravstvo čiji stručnjaci preporučuju koristiti mjeru predostrožnosti prokuhavanja vode za piće za bolesne i osjetljive osobe, malu djecu i stariju populaciju. Da je preporučuju prokuhavati priopćili su i iz Vodovoda i odvodnje Šibenik

17.5.2023.
11:02
Grgo Jelavic/PIXSELL /Ilustracija
VOYO logo

Velika količina kiše koja se u proteklom periodu izlila na šire splitsko područje, uzrokovala je zamućenje na izvorištu rijeke Jadro, objavili su iz Vodovoda i kanalizacije Split. Zamućena je i voda u izvorištu Jaruga u Šibensko-kninskoj županiji. Iz Vodovoda preporučaju prokuhavanje vode za piće.

"Rezultati ispitivanja vode uzeti na različitim mjestima iz vodoopskrbne mreže koja se napaja iz izvorišta Jadro pokazuju da je parametar zamućenja još uvijek povišen u odnosu na propisane vrijednosti. Analize svih obrađenih uzoraka pokazuju da je koncentracija rezidualnoga klora u adekvatnoj koncentraciji, a sva dosadašnja ispitivanja pokazuju da je voda kemijski i mikrobiološki ispravna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
europski projekt vodoopskrbe /

U Petrijevcima se gradi uređaj za pročišćavanje otpadnih voda vrijedan 6 milijuna eura

Image
europski projekt vodoopskrbe /

U Petrijevcima se gradi uređaj za pročišćavanje otpadnih voda vrijedan 6 milijuna eura

O rezultatima Laboratorija za pitke vode Vodovod i kanalizacija Split, obaviješten je Nastavni zavod za javno zdravstvo čiji stručnjaci preporučuju koristiti mjeru predostrožnosti prokuhavanja vode za piće za bolesne i osjetljive osobe, malu djecu i stariju populaciju.

Alternativna opskrba vodom za piće, za preporučenu skupinu stanovništva organizira se putem autocisterni i vodospremnika čiji je raspored na web stranicama ViK-a", objavili su iz splitskog Vodovoda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vodu treba prokuhavati i u gotovo cijeloj Šibensko-kninskoj županiji.

"Povećani stupanj zamućenosti je prirodna pojava na krškim područjima i obično traje nekoliko dana. Isporučena voda se redovno dezinficira. Unatoč tome što ovakva voda nije štetna za zdravlje, preporučujemo da se voda za piće prije upotrebe pusti da se istaloži, te da se nakon toga bistri dio prokuha. Voda se može koristiti za kuhanje i sve druge sanitarne potrebe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obavijest o zamućenju vode odnosi se na područje županije koje se opskrbljuje s izvorišta Jaruga a koje obuhvaća sve potrošače na području Šibenika prema Murteru i Stankovcima, zatim prema Rogoznici te dalmatinsku zagoru (Mirlović Zagora, Perković i Primorski Dolac)", priopćili su iz Vodovoda i odvodnje Šibenik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo