Nepovoljno vrijeme / Voćari pokušavaju spasiti svoje nasade od mraza, štete su ogromne. Čeka se pomoć ministarstva

Prema prvim procjenama rijetko koji voćar će imati štetu manju od 90 posto

10.4.2021.
9:30
VOYO logo

Treću noć zaredom voćari su koristeći i starinske i moderne sustave obrane od mraza pokušali spasiti svoje nasade, no prema prvim procjenama rijetko tko će imati štetu manju od 90 posto. Po završetku službene procjene, ministarstvo poljoprivrede spremno je pomoći voćarima. Razmišljaju i dugoročno, pa se već najvljuju mjere kojima će se lakše preživjeti novi mrazovi. 

Treću noć zaredom voćari su koristeći i starinske i moderne sustave obrane od mraza pokušali spasiti svoje nasade, no prema prvim procjenama rijetko tko će imati štetu manju od 90 posto. Situaciju s mrazom pratilo se i u ministarstvu poljoprivrede. Po završetku službene procjene spremni su pomoći, a već sada se najvljuju nove mjere .

Ovih dana sastanak sa hrvatskom voćarskom zajednicom da se vidi kakava je dodatna rekacija potrebna.

Iako su i ove noće gorjele vatre u voćnjacima, pa i radili svi najmoderniji sustavi u obrani od mraza, spasit će se vrlo malo. Voćari kažu da je većina propala već nakon prvog dana mraza. Najgore su prošle trešnje.

Stanko Ćosić, vlasnik voćnjaka kaže da su štete ogromne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Evo ovdje možemo vidjeti da su štete 90 i nešto više posto. Pokušali smo intervenirati s atomizerom, s njime smo stvarali struju zraka nastojeći postići miješanje tog hladnijeg i nešto toplijeg zraka no međutim nismo postigli neke rezultate".

Zbog situacije u voćnjacima, mnogi su se pitali hoće li biti proglašena elementarna nepogoda, a kako su izgledni problemi s osiguranjem, dobro bi došla i pomoć ministarstva. 

Marija Vučković, ministrica poljoprivrede je kazala: "Pričekat ćemo hoće li biti proglašena elementarna nepogoda ili nešto. To inače nije u nadležnosti ministarstva poljoprivrede. Isto tako mi smo poslali neke upite, uvijek smo u redovitoj i dobroj komunikaciji s hrvatskom voćarskom zajednicom pa ćemo organizirati sastanak da vidimo kakva je dodatna reakcija potrebna".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz voćarske zajednice već su napravili i prve procjene štete od ovog mraza. 

Stjepan Zorić,  zamjenik predsjednika Hrvatske voćarske zajednice:

"Nekim preliminarnim pregledima voćnjaka možemo reći da je ovdje u Slavoniji koštičavo voće stradalo skoro sve. Na pojedinim nasadima trešanja, kajsija, marelica šljiva i bresaka bit će štete od 90 pa i sto posto. Na ostalim dijelovima hrvatske kao što je sjeverozapad stradale su i jabuke i kruške, također u velikim postocima".

Kako bi voćari ubuduće lakše preživjeli mrazove koji im uništavaju urod ministrica je najavila da se kreće i novim investicijskim mjerama za ulaganje u opremu protiv elementarnih nepogoda, a tu su i mjere za osiguranje. Neki voćnjaci poput onih s kruškama možda i izgledaju kao da im nije ništa, no šteta će se ovdje tek pokazati. 

Stanko Ćosić, vlasnik voćnjaka: "Prisutne su pčele, vjetar koji je oplođivač, no mislim da će sve biti uzaludno jer je stradala plodnica cvjetova. Sad kad ih gledamo cvjetovi izgledaju svježe, no kad ih otvorimo vidimo da je stradala plodnica i znači općenito organi za oplodnju".  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki su voćari svoje voćke tretirali i tijekom dana, pa kaod takvih postoji nada da će gubitke ipak smanjiti za 10 do 15 posto. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Bellator Dublin
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike