iskorištavanje nemoćnijih / Voćar reketom iznuđivao novac od invalida: 'Prijetio mi je i šamarao me po licu'

Image
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Dvojica muškaraca su od 2013. do srpnja 2015. dolazili na kućnu adresu i prijetili poznaniku da će ga razbiti ako im ne da novac

23.4.2018.
9:43
Miranda Cikotic/PIXSELL
VOYO logo

Na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu pravomoćno su osuđeni na uvjet kazne 54-godišnji Branko Lončar i 66-godišnji Stjepan Plantić koji su, prema optužnici, od 2013. do srpnja 2015. u Zagrebu s ciljem da se okoriste, svom poznaniku Goranu M., za kojeg su znali da je invalidna osoba, učestalim nazivanjem na telefon te dolascima na njegovu kućnu adresu prijetili da će ga razbiti ako im svaki mjesec od svojih primanja ne da novac, piše Jutarnji list

Branka i Stjepana upoznao je još 2012. godine, pa je prvo Lončaru davao po po 450 kuna mjesečno, da bi potom iznosi narasli od 700 do 900 kuna, a u srpnju 2014. reket je dosegnuo 1500 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Početkom svakog mjeseca Branko mi je donosio kašete s voćem i povrćem iako to nisam tražio, a u većini slučajeva bilo je trulo i neupotrebljivo pa sam to bacao u smeće. Nije mi davao račune niti mi je govorio da on to meni prodaje pa sam smatrao da je to prijateljski poklon, sve dok mi nije rekao da sam mu za to voće dužan novac", kazao je Goran.

Njegov dug na ime dostavljenog voća i povrća je rastao, a Branko mu je prijetio premlaćivanjem i slanjem “na kućnu adresu Stjepana kojeg se bojao zbog agresivne naravi i prgavosti.” Tvrdi da nakon što mu se povećala invalidnina, Lončar i Plantić tražili su 1500 kuna mjesečno te da su ga na datum kada mu je isplaćivana naknada zvali i tražili novac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prijetio mi je: “Ako nećeš platiti, znaš što te čeka.” Stjepana sam, pak, doživio kao zastrašivača", kazao je Goran. Nakon što je prijavio sve policiji, Lonačar ga je presreo ispred kafića te ga nagovorio u njegov VW Golf te ga je odvezao u svoju voćarnu u kojoj je bio i Stjepan. Goran tvrdi kako je tada došlo do incidenta.

"Šamarao me po licu i vikao: ‘Kad ćeš platiti, zašto ne plaćaš?’ A prije nego što me počeo lupati, odmaknuo je Stjepana koji je bio blizu te mu rekao: ‘Sada se makni, sada ja preuzimam’. Ubrzo su prestali sa svime", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lončar i Plantić su na suđenju odbacili krivnju tvrdeći da Goran, zapravo, njima duguje novac. Lončar je na sudu kazao kako je kod Gorana odlazio isključivo po svoje novce te da mu je dugovao pet tisuća kuna, a Plantiću 15.000 kuna te da mu je voće i povrće donosio kad bi ga on to tražio. Plantić je također odbacio tvrdnje tužiteljstva, ponovivši da je i on, zajedno s Brankom, posuđivao novac Goranu za kojeg je rekao kako nije invalid, no niti jedna sudska instanca nije povjerovala u njihovu obranu, piše Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo