Vlast neće da otkrije ko stoji iza Đinđićevog ubistva

“Niko razuman ne može poverovati da je premijera Zorana Đinđića sama likvidirala grupa polupismenih paravojnika”

12.3.2013.
22:25
VOYO logo

Deset godina nakon ubistva prvog demokratski izabranog premijera Srbije nakon svrgavanja Slobodana Miloševića, poznato je ko je pucao na Zorana Đinđića, ali ne i ko je to ubistvo naručio.

- Niko razuman ne može poverovati da je premijera Zorana Đinđića sama likvidirala grupa polupismenih paravojnika - rekao je u analizi za Deutshce Welle Zoran Dragišić stručnjak za pitanje sigurnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svojevrsni zaključak analize DW-a je da se na političkoj sceni Srbije malo ko brine za istinu. Naime, deo sagovornika iz Srbije uveren je da ideologija koja je ubila Đinđića i danas vlada Srbijom, pa sama vlast nema interesa da istraži slučaj ubistva premijera Đinđića.

S druge strane Srđa Popović, advokat koji zastupa porodicu Đinđić, kaže da zapravo niko nema moć da pozove ljude, sasluša ih i zatraži prave dokumente koji bi doveli do istine. U suprotnom tužilaštvo bi sve rešilo za tri meseca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"DW" podseća da se suđenje zbog pobune Jedinice za specijalne operacije (JSO), koje je upravo u toku, saplelo na odluci suda da ne sasluša Vojislava Koštunicu, tadašnjeg predsednika SR Jugoslavije.

Popović veruje da je Koštunica još od pobune 2001. godine počeo orkestriranu kampanju za rušenje Đinđića, u kojoj je učestvovala vojna služba bezbednosti, Milorad Ulemek Legija i njegove Beretke, kao i Zemunski klan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Oni su istovremeno planirali ubistvo i veliki miting u Beogradu na kojem bi bila srušena Vlada. Do toga nije došlo samo zbog toga što je uvedeno vanredno stanje - izjavio je Popović za "DW". Đinđićev potpredsednik Vlade, Žarko Korać kaže da je "jedinstveno u istoriji Srbije" to što je Vojislav Koštunica praktično amnestiran od saslušanja – pa makar i u svojstvu građana.

Korać je podsetio na peticiju koju su 2011. potpisali ugledni akademici, nacionalisti, "uglavnom Koštuničini lični prijatelji".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Peticija je zapravo govorila da Koštunicu jednostavno ne treba saslušavati. To je suprotno ideji prava, dok Koštunica istovremeno o sebi govori kao o legalisti i tvrdi da se sve zasniva na pravu - kaže Korać za "DW" dodajući da je siguran da Ivicu Dačića i Aleksandra Vučića za rasvetljavanje političke pozadine atentata uopšte nije briga.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo