SLAŽU SE U PRISTUPU / Vladinu odluku o uvođenju COVID potvrda u državnom i javnom sektoru podržavaju i sindikati i poslodavci

COVID potvrde će ulaznica u javne i državne institucije postati 15. studenog

8.11.2021.
20:00
VOYO logo

Kad se i sindikati, i poslodavci, i ministri lako slože oko nečega, to je znak da je situacija ozbiljna. Tema oko koje su konsenzus postigli je primjena COVID potvrda u državnom i javnom sektoru. Kažu da je vrijeme za čvršći pristup.

"Situacija je toliko dramatična da moramo napustiti tu vrstu naivnih predodžbi apeliranja. Apeliralo se. Tko je shvatio, shvatio je. Sada je vrijeme za COVID potvrde. Ako stanje bude još gore, morat će se koristiti i druge mjere. Obavezno cijepljenje na kraju ako to eskalira do mjere da ljudi masovno umiru. Ljudi, pa nije ovo igra", kazao je Vilim Ribić, predsjednik Gospodarsko-socijalnog vijeća. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"HUP još nije raspravljao o tom pitanju, ali moj osobni stav je da nam je potrebno obvezno cijepljenje", izjavio je Mihael Furjan, predsjednik Uprave tvrtke Pliva Hrvatska.

Image
DOLAZE NOVA PRAVILA? /

Epidemiolozi traže da sva djeca starija od 12 godina imaju covid potvrde za ulazak u javne ustanove

Image
DOLAZE NOVA PRAVILA? /

Epidemiolozi traže da sva djeca starija od 12 godina imaju covid potvrde za ulazak u javne ustanove

COVID potvrde će ulaznica u javne i državne institucije postati 15. studenog. Iako je Stožer prošli tjedan rekao da se do tad čeka jer nisu tehnički spremni za uvođenje i kontrolu potvrda, danas ministar zdravstva otkriva pravi razlog prolongiranja mjere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Želimo svima, uključujući djelatnike dati dovoljno vremena da se organiziraju, da promisle o svojoj odgovornosti, o solidarnosti, da se eventualno cijepe", izjavio je Vili Beroš, ministar zdravstva. 

A do tog datuma će se procjenjivati primjena covid potvrda i na privatni sektor gdje oko 700 tisuća zaposlenih nije cijepljeno. Sindikati primjenu već zahtijevaju, a poslodavci kažu da u ovom trenutku to nije provedivo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatska bi trebala dnevno testirati 200 tisuća zaposlenih. Mi naprosto danas za to nemamo kapaciteta, dakle, moramo dostići procijepljenost od 70, 80 posto i onda neće biti prepreka da se širi upotreba COVID potvrda", kazao je Furjan. 

Iako bilježimo rekordne brojke novozaraženih, stav Vlade je da nova runda mjera za pomoć gospodarstvu još nije potrebna. No, postoje nezadovoljni dosadašnjom pomoći. Pet poduzetnika tuži državu jer su mjerama pomagali radnike, a ne druge troškove zatvorenih tvrtki. Ministar rada u tome vidi skrivene motive.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovih pet poduzetnika je kumulativno gledano, s obzirom da se radni o mikro poslodavcima, primilo više od 600 000 kuna državne potpore. Ne možemo se oteti dojmu da ova tužba ima neke druge interese, a ne dokazati da vlada nije učinila ništa", izjavio je Josip Aladrović, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. 

Koji su to interesi, Aladrović ne želi nagađati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Bellator Dublin
Gledaj uživo 22.lipnja od 20 sati
VOYO logo