VLADI NE VJERUJE 76 POSTO HRVATA: / Ali, nije nam draga ni Europska unija, a zbog 'šerifa' ne volimo niti lokalne vlasti

Image
Foto: PIXSELL, Patrik Macek

Anketa Europskog odbora regija pokazala je da 76 posto Hrvata ne vjeruje Vladi, 74 posto ne vjeruje jedinicama lokalne i regionalne vlasti, a najmanje nepovjerenja imamo prema EU,

12.10.2020.
13:46
PIXSELL, Patrik Macek
VOYO logo

Oko 76 posto stanovnika Hrvatske ne vjeruje svojoj vladi što je osjetno više od drugih članica Europske unije u kojima prosječno nacionalnoj vladi ne vjeruje 50 posto građana, pokazuje istraživanje koje je u ponedjeljak objavio Europski odbor regija. Anketu je za Europski odbor regija provela konzultantska kuća Kantar putem interneta od 3. do 11. rujna. U njoj je 76 posto od 1.040 ispitanih stanovnika Hrvatske reklo da ne vjeruje svojoj vladi, a njih 20 posto odgovorilo je da vjeruje.

Hrvatski građani ne vjeruju niti svojim regionalnim i lokalnim vlastima budući da se njih 74 posto negativno izrazilo, a samo 21 pozitivno. Njihovo povjerenje tek je nešto veće u u Europsku uniju, klub država u koji je Hrvatska ušla 2013. godine. Prema anketi u EU nema povjerenja 58 posto hrvatskih građana, a vjeruje joj njih 38 posto. I tu hrvatski građani odudaraju od prosjeka 27 zemalja članica EU. U prosjeku 47 posto stanovnika zajedničkog bloka ima povjerenja u EU, a 45 posto nema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europski odbor regija, koji je naručio istraživanje, skupština je regionalnih i lokalnih predstavnika iz svih 27 država članica EU-a. Taj odbor osnovan je 1994. godine u Bruxellesu sa zadaćom da regionalne i lokalne vlasti uključi u postupak donošenja odluka EU-a te da ih izvještava o politikama. Europski parlament, Vijeće i Europska komisija savjetuju se s Odborom o područjima politika koje utječu na regije i gradove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo