VLADAJUĆA KOALICIJA NA ISKUŠENJU: /

Najmanje troje partnera HDZ-a miniralo dogovor o micanju Dalije Orešković

Image
Foto: PIXSELL

HDZ-ova kandidatkinja za novu predsjednicu Povjerenstva, Nataša Novaković, na tajnom glasovanju u Saboru nije dobila potrebnih 76 glasova već jedan manje, 75,

17.2.2018.
10:21
PIXSELL
VOYO logo

Vladajuća koalicija HDZ-a i HNS-a, koja u Hrvatskom saboru s manjinskim partnerima ima 78 ruku, uzdrmana je nakon jučerašnjeg neuspjelog izbora novog saziva Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Naime, HDZ-ova kandidatkinja za novu predsjednicu Povjerenstva, Nataša Novaković, nije dobila potrebnih 76 glasova (što je natpolovična većina broja zastupnika u saboru) već jedan manje, 75, dok je njezina protukandidatkinja i dosadašnja predsjednica Povjerenstva Dalija Orešković dobila 46 glasova.

Prostom matematikom iskazano, troje zastupnika koji čine vladajuću većinu očito se "otelo" kontroli i ignoriralo ranije postignute dogovore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PROPALO GLASOVANJE ZA ŠEFICU POVJERENSTVA ZA SUKOB INTERESA, GRMOJA OBJAVIO ŠALABAHTER: /

'Evo kakve su upute dobili HDZ i HNS'

Image
PROPALO GLASOVANJE ZA ŠEFICU POVJERENSTVA ZA SUKOB INTERESA, GRMOJA OBJAVIO ŠALABAHTER: /

'Evo kakve su upute dobili HDZ i HNS'

Zašto se Orešković zamjerila HDZ-u?

Večernji list piše kako se slijedom toga u saborskim hodnicima počelo postavljati pitanje čime se HDZ-u toliko zamjerila Dalija Orešković da nisu pristajali na njezin reizbor čak i pod cijenu da nitko drugi ne bude izabran. Prema saborskom Poslovniku, glasovanje o kandidatkinjama za predsjednicu bit će ponovljeno na sljedećoj sjednici, a s obzirom na to da sabor neće zasjedati do 28. veljače, očito se po pitanju spomenutog Povjerenstva ništa neće događati do ožujka, a možda i duže.

Iako su izabrani članovi tog Povjerenstva, upitno je može li ono započeti s radom dok se ne izabere i predsjednik. Ako se to, kad se sjednica nastavi, ne uspije dogoditi ni na ponovljenom glasovanju, treba ponovno proći cijelu proceduru javnog poziva i razgovora s kandidatima, a to je posljednji put trajalo dulje od šest mjeseci, piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bačić: Neće biti problema

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić u svemu tome ne vidi problem i uvjerava da je vladajuća većina stabilna.

"Vlada ima većinu. Sada očekujemo da se ponovi glasovanje za predsjednicu Povjerenstva. Ako bude potrebno, bit će i treći krug, a ako ni tada ni jedna kandidatkinja ne bude dobila većinu glasova, bit će raspisan novi javni natječaj za izbor predsjednice Povjerenstva. A ako je i ne izaberemo, neće biti kraj svijeta. Bit će opet javni natječaj i tu doista nema problema", kazao je Bačić za večernji list.

A predsjednik Kluba HNS-a Milorad Batinić ističe da se njegova stranka dogovorila s HDZ-om o kandidatu. O tome tko nije glasao za taj dogovor, Batinić je rekao da se može utvrditi analizom.

Image

Bauk: Ovo je poraz vladajućih

SDP-ovac Arsen Bauk sve to naziva porazom vladajućih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi sad imamo slučaj da jedna institucija radi svoj posao četiri godine, odgovara Hrvatskom saboru koji gotovo jednoglasno i uz pohvale prihvaća njihova izvješća, predsjednica Povjerenstva uživa veliku potporu javnosti, kandidira se za ponovni mandat, parlamentarna većina nema petlju reći da je ne podržava, i onda na tajnom glasovanju njihov kandidat ne dobije dovoljno glasova. To je samo po sebi dovoljno apsurdna situacija, ne treba dodatno analizirati. Poruka je – nemojte raditi svoj posao, ako ga radite, radite ga tako da se ne zamjerate HDZ-u, a ako se zamjerate, bez obzira na to što na to dobro radite i imate potporu javnosti, nećete biti opet izabrani", kazao je Bauk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo