EKSPRESNA SJEDNICA / Vlada zasjedala zbog Zakona o obnovi, Plenković: 'Odlučili smo prihvatiti veliki broj amandmana'

O Zakonu o obnovi bi se u Saboru trebalo glasati u petak, a 30 dana nakon usvajanja mora se oformiti Fond za obnovu

9.9.2020.
16:10
VOYO logo

''Nakon niza amandmana koje su zastupnici podnijeli na Prijedlog zakona, nadležni resori su analizirali prijedloge i danas ćemo usvojiti zaključak. Naš je cilj da Zakon bude kvalitetan, održiv i da dugoročno osigura obnovu glavnog grada i dvije županije. Smatramo da je pristup koji smo zauzeli uključiv, štoviše konsenzualan i zbog toga smo odlučili prihvatiti prilično velik broj amandmana, a mnogi od njih su bili istovjetni'', istaknuo je premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade koja je trajala svega nekoliko minuta.

Točka je bila samo jedna - vezana uz amandmane na Konačni prijedlog zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije, a zaključak o prihvaćanju amandmana jednoglasno je usvojen i Zakon će sutra biti na saborskom meniju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
VELIKA STVAR /

Obnovi.zg: Arhitekti pokrenuli platformu za razmjenu podataka o Zagrebu i potresima

Image
VELIKA STVAR /

Obnovi.zg: Arhitekti pokrenuli platformu za razmjenu podataka o Zagrebu i potresima

''Pred nama su 183 podnesena amandmana od kojih je određeni broj istog ili gotovo istog sadržaja. U analizi smo se rukovodili stručnim prijedlozima i velik dio njih su prijedlozi određenih stručnih tijela koji su se usuglasili s ovim zaključkom. Spremni smo prihvatiti u potpunosti tridesetak amandmana, a amandmane Ljubice Lukačić, Domagoja Hajdukovića i Natalije Martinčević spremni smo prihvatiti djelomično, tj. tijekom sutrašnjeg predstavljanja ovih amandmana u Saboru predstavit ćemo na koji način bismo rado usuglasili konačnu izrijeku članaka zakona'', kazao je ministar graditeljstva i prostornog uređenja Darko Horvat.

Zakon o obnovi sutra u Saboru

Sabor će se o oko 180 amandmana izjasniti sutra, a većinu njih je podnijela oporba koja ustrajava u ocjeni da se zakon nije bavio strategijom i vizijom Zagreba u budućnosti. Po tridesetak amandmana podnijeli su klubovi zeleno-lijeve koalicije Možemo!, SDP-a i Mosta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Možemo! traži da se umjesto Fonda za obnovu osnuje Zavod za obnovu Zagreba i dviju županija kao središnja institucija te da se ojača mehanizme koji će nadzirati potrošnju, odnosno da se sve informacije o njoj objavljuju u realnom vremenu.

Potpunu transparentnost, odnosno redovito informiranje javnosti o aktivnostima i troškovima obnove, traži i Most, koji predlaže osnivanje posebnog povjerenstva koje bi nadziralo provedbu zakona, a činili bi ga stručnjaci za zaštitu i očuvanje kulturne baštine, urbanisti, pravnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz kluba vladajućeg HDZ-a predlažu da Vlada podnosi Saboru godišnje izvješće o učincima provedbe zakona o obnovi i to najkasnije do kraja lipnja, za prethodnu kalendarsku godinu.

Podsjetimo, konačnim prijedlogom zakona o obnovi od potresa, definira se model po kojem će konstrukcijsku obnovu zgrada u udjelu od 60 posto financirati država, a po 20 posto Grad Zagreb i županije te vlasnici nekretnina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ugrađeni su socijalni kriteriji, odnosno dohodovni i imovinski cenzus pa će građanima s minimalnom plaćom i bez značajnije imovine država i županija, grad ili općina u potpunosti financirati konstrukcijsku obnovu nekretnina.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo