Vlada utire put za osnivanje 'nove INA-e'

Zakon o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika bi trebao bolje definirati uvjete za investitore, ukoliko žele vaditi naftu iz Jadrana, pogotovo one iz inozemstva.

9.5.2013.
9:33
VOYO logo

Osniva se i nova agencija te se otvara mogućnost da država osnuje još jedno trgovačko društvo za istraživanje i eksploataciju mineralnih sirovina.

Predlagač Ministarstvo gospodarstva ovim zakonom izdvaja naftu i plin od ostalih ruda u Hrvatskoj i uklanja barijere za investiranje stranih kompanija u Hrvatskoj, koje bi dobile koncesiju na crpljenje nafte i plina na 30 godina. Propisuju se i uvjeti natječaja na koje će se moći prijavljivati potencijalni koncesionari. Kako se ranije doznalo prema kontaktima resornog ministra Ivana Vrdoljaka, tvrtka Exxon Mobile je zainteresirana za pokretanje takvog posla u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Propisuje se obveza investitora koje se tiču zaštite okoliša i zdravlja ljudi te se propisuje da on mora imati osiguranje u slučaju da dođe do zagađenja, objasnio je na sjednici Vrdoljak. Koncesionar će, primjerice, po zakonu morati podmirivati sve obveze prema državi i ne smije imati pokušaje nelegalne eksploatacije, a koncesiju će moći isplaćivati u sirovini koju eksploatira.

"Investitoru će se definirati iznosi bonusa i naknade", kazao je Vrdoljak, a premijer je dodao da će konačnu odluku o koncesijama donositi Vlada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Banke gotovo i ne kreditiraju male tvrtke

Na sjednici Vlade u četvrtak bilo je riječi i o strategijama razvoja poduzetništva od 2013. do 2020. godine, ali i strateškom planu razvoja javnog zdravstva do 2015. godine.

Prema podacima iz 2010. godine od ukupnog plasman banaka u Hrvatskoj koji je iznosio oko 275 milijardi kuna, samo je 109 milijarde uloženo u gospodarstvo, od čega je na male tvrtke otišlo tek 22,5 milijarde kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je svega 8 posto svih kreditnih plasmana, a do 2020. želimo da udio bude 12 posto", kazao je Gordan Maras, ministar poduzetništva i obrta, govoreći o strategiji za poduzetništvo. Cilj je da se razvije mreža fondova rizičnog kapitala te mreža poslovnih anđela.

Premijer Zoran Milanović je kazao da je u Europi najveći problem cijena novca i da to ovisi o povjerenju, odnosno "procjena rizičnosti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tu je uloga vlade i politike nemjerljiva", kazao je Milanović.

Strateški ciljevi su poboljšanje ekonomske uspješnosti inovacijama i rastom izvoza, poslovnog okruženja otklanjanjem administrativnih opterećenja, pristupa financiranju pogotovo malih poduzeća, poduzetničkih vještina putem obrazovanja kadrova i promocija poduzetništva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Javno zdravstvo

Što se tiče strategije javnog zdravstva, instrumenti koji će se koristiti su praćenje i ocjena zdravstvenog stanja i kvalitete života stanovništva, posebno ranjivih skupina, identifikacija prioritetnih zdravstvenih problema i opasnosti za zdravlje stanovništva, planiranje i pripravnost za hitna stanja u javnom zdravstvu, intervencije zaštite zdravlja od štetnih, čimbenika u okolišu i na mjestu rada, sprječavanje bolesti, promicanje zdravlja, upravljanje, financiranje i osiguranje kvalitete u javnom zdravstvu, osiguranje kompetentnog javnozdravstvenog osoblja i planiranje ljudskih resursa u zdravstvu, komunikacija javnog zdravstva, zagovaranje zdravlja u svim politikama te istraživanja i znanost u javnom zdravstvu.

Vijeće za GMO

Šef kabineta premijer Tomislav Saucha pozvao je u ime Vlade zainteresirane gospodarske subjekte da se uključe u obilježavanje ulaska RH u EU, budući da su mnogi izrazili želju da u tome sudjeluju i bez naknade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je jedinstvena prigoda hrvatskim gospodarstvenicima da predstave svoje poslovne uspjehe i autohtone proizvode", kazao je Saucha.

Osnovano je Vijeće za genetski modificirane organizme sa 17 članova, koji će pratiti stanje i razvoj na području rukovanja GMO organizmima u Hrvatskoj. Vlada je također odobrila zaduženja Sisku, Balama i Matuljima te Ivanić Gradu te dala suglasnost Hrvatskim autocestama da digne kredit na 250 milijuna eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Viza za državljane BiH bez biometrijskih putovnica

Hrvatska uvodi vize za državljane Bosne i Hercegovine koji nemaju biometrijske putovnice od 1. srpnja. Državne su vlasti predložile sporazum da se osim valjanom putnom ispravom može dozvoliti i prelazak granice s osobnom iskaznicom, no to nije u skladu s europskim zakonodavstvom.

Samo pozitivna jednoglasna odluka država članica dovoljna je da se tom zahtjevu udovolji, dakle nužno je odobrenje Vijeća Europe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike