IMAJU PLAĆEN STAN, NEKI I SLUŽBENOG VOZAČA - A USKORO BI MOGLI OSTATI BEZ POSLA: / Vlada ukida visoku poziciju u državnoj upravi?

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Do kraja godine trebao bi biti izglasan u Saboru prijedlog izmjena Zakona o sustavu državne uprave koji će dovesti do smanjenja broja državnih dužnosnika

21.9.2018.
19:20
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Prijedlog izmjena Zakona o sustavu državne uprave koji će dovesti do smanjenja broja državnih dužnosnika i koji će do kraja godine biti izglasan u Saboru, predstavio je za Slobodnu Dalmaciju ministar uprave Lovro Kuščević.

Ako se prijedlog izglasa, ukinut će se političke funkcije pomoćnika ministara koji su državni dužnosnici i koje je na prijedlog ministra imenovala Vlada. U svim ministarstvima trenutno ima oko 80 pomoćnika, a imaju brojne povlastice kao što su plaćen stan ako su izvan Zagreba, službeni mobitel, službene dnevnice, a neki od njih i službenog vozača, piše Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cilj je depolitizacija javne uprave i podizanje kvalitete

"Cilj izmjena koje smo pripremili jest depolitizacija javne uprave i podizanje razine kvalitete upravljanja sustavom, što nam je važnije od postizanja ušteda ukidanjem tih funkcija. Svi pomoćnici ministara sada upravljaju pojedinom upravom u svom ministarstvu, a ovim izmjenama predviđeno je da na njihova mjesta dođu ravnatelji uprava koji bi bili profesionalci i birali bi se transparentno putem javnih natječaja. Dakle, ravnatelji koji bi dolazili na mjesto pomoćnika ministara neće biti dužnosnici niti će imati prava kao dužnosnici, nego će imati službenički status i bit će zaposleni za stalno te neće ovisiti o političkoj volji, niti će politika imati ikakvog utjecaja na njihov izbor", rekao je Kuščević.

Kušćević je naglasio kako su u HDZ-u mišljenja da na izbor ravnatelja ne bi trebao utjecati ni ministar određenog ministarstva jer su ministri i državni tajnici dovoljni za provođenje politike. "Svi ispod te razine trebaju biti trajno zaposleni profesionalci neovisni od politike", rekao je Kuščević i nadodao da time neće doći do poplave državnih tajnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kuščević se ogradio od mogućih prigovora da je to način da učvrste vlastitu politiku u slučaju da na vlast osvoji neka druga stranka. Kaže da će na tim mjestima javnim natječajem biti zaposleni profesionalci, bez ikakvog političkog utjecaja, te da će sve informacije vezano za natječaj i rezultate biti javno dostupne.

Kuščević se ne brine za sadašnje pomoćnike ministara

"Većina pomoćnika na to mjesto nije došla kao nezaposlena osoba te se mogu uvijek vratiti na svoja radna mjesta, uostalom mogu se i oni javiti na natječaje za ravnatelje uprava i biti izabrani. Možda neki od njih za taj natječaj neće ni imati interesa, a nisam baš ni siguran kako bi svi pomoćnici prošli na natječaju kad bi se i javili", smatra Kuščević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne zna se kada bi ti pomoćnici ministara trebali otići jer je potrebna pomoć na radu čak 15 pripremljenih projekata sufinanciranih iz programa Europske unije, a i njihova sudbina ovisiti će o političkoj volji.

"Pomoćnici su trenutno duboko involvirani u razne europske projekte, u izmjene zakona, a ne zaboravimo kako Hrvatska 2020. godine predsjeda Europskom unijom i da nam jednostavno trebaju upućene i stručne osobe. Kad sam došao na čelo Ministarstva uprave, ono je bilo najdevastiranije ministarstvo u Hrvatskoj. Bio sam četvrti ministar uprave u dvije godine i doslovce me nije dočekao ni jedan projekt, a trenutno imamo pripremljenih 15 projekata vrijednih više od 800 milijuna kuna, od čega je 85 posto novca sufinancirano iz programa Europske unije. Za ostvarivanje svih projekata koji su pred nama, potrebni su kvalitetni i educirani ljudi koji se ne stvaraju preko noći i koje ne možemo tek tako izbrisati na pola utakmice", zaključuje Kuščević

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Racionalizacija i decentralizacija

Kučević je podsjetio i da je Vlada prošli mjesec donijela zaključak o ukidanju agencija, zavoda, fondova, trgovačkih društava, instituta, zaklada i drugih pravnih osoba s javnim ovlastima, njih ukupno 54. Uskoro će biti donesena i odluka vezano za 20 ureda državne uprave.

Namjera im je novim Zakonom decentralizirati zemlju jer će doći do prenošenja ovlasti za obavljanje poslova državne uprave na županije, čim bi se trebala osnažiti uloga županija i njezini prihodi. Pri tome će resorno ministarstvo biti nadležno za kontrolu rada tih ureda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo