počinju opet raditi / Vlada popušta omču oko naših života: Poduzetnike i obrtnike brinu mnoga pitanja, a odgovora zasad nema

Što ako se neki inspektor to jutro digne na lijevu nogu i odluči zatvoriti dućan?

24.4.2020.
9:57
VOYO logo

Kad su otvarali obrte, nadali su se da će moći zaraditi torbu novaca, ali kako to biva u Hrvatskoj bili su sretni da im novčanik na kraju mjeseca ne ostane prazan, a ovih dana morali su uzeti još manji. U ovom kožarskom obrtu posao je stao pa su se prebacili na proizvodnju maski. Ali iz igre su ih izbacile one uvozne pa su ih htjeli Nijemci pa ih je opet iz igre izbacila država. Nema druge - remen će se sada morati stegnuti.

''Imali smo kupca iz Njemačke. Mislim da je liječnička komora zabranila izvoz medicinskog materijala. S druge strane nije bio potreban hrvatskom tržištu. Mi smo obrt s 50 godina dugom tradicijom i naučili smo da se kod nas ne cijeni proizvodnja. Meni ne treba pomoć, meni treba posao. Znači mogli smo raditi dio medicinske opreme za naše tržište, ali to je bilo zanemareno. Uvoz je opet bio bolji nego mi", govori Miljenko Vuk, vlasnik obrta.

Vladine mjere za prošli mjesec nisu koristili, imaju sedmero zaposlenih, ali za travanj će nešto morati smisliti jer plaće treba isplatiti. Mjere će pomoći, ali kratkoročno. Za njih je pravo pitanje kako će stvari izgledati za pola godine.

''Ja se najviše bojim ovog perioda šest mjeseci, nakon što sve stane. Dok se sve o pokrene, jedni druge vučemo. Pomoć ne smije završiti s danom završetka krize", smatra Miljenko Vuk.

Nakon više od mjesec dana Mario je počeo pripremati salon za otvaranje. Za proteklih mjesec dana, kaže, bio je to godišnji na račun države - s mjerama je zadovoljan. Ipak, jedva čeka raditi i zaraditi.

''Jako veliku sreću smo imali mi koji nismo bili dužni državi pa nam je država uvelike olakšala sa svojim potporama, uspjeli smo preživjeti. Ja sam dobio apsolutno sve potpore koje je država dala. Dobio sam za radnike i dobio sam odgodu. I banka mi je isto uskočila u susret s kreditima pa sam jako zahvalan", kaže zadovoljno Mario Vidaček, frizer.

Danas je doznao da može otvoriti 4. svibnja. Unatoč zelenom svjetlu, puno je upitnika ostalo iznad glave.

''Ne znamo do kad će nam biti radno vrijeme. Kako organizirati rad, koju smjenu složiti? Nisu ništa rekli, samo su veliku pomutnju napravili". kaže Mario Vidaček.

Mobitel mu ne prestaje zvoniti jer se svi žele naručiti baš za 4. svibnja. U salonu je pripremio sterilizator, vizire, maske. Salon je podijeljen u dva dijela pa se dvije osobe mogu istovremeno uređivati. Klijenti će sjediti ispred salona na maloj terasi na propisanom razmaku.

''Mi ćemo definitivno ići u dvije smjene, ako treba radit ćemo od 7 ujutro do 10 navečer. Smjene se neće poklapati. Ljudi isključivo dolaze na narudžbu. Zovu telefonom, nema narudžbe u salonu. Kad netko dođe, mora se dezinficirati. Nakon što ode stranka, uzima se 15 minuta da se cijeli salon ponovno dezinficira", pojašnjava.

Slična pravila trebala bi biti i u trgovačkim centrima, gdje je većina trgovina u ovih mjesec dana bila zatvorena.

Šoping centri su dakako mjesta na kojim se dnevno vrti više milijuna kuna prometa. Ali oni već više od mjesec dana zjape prazni. Njihovo otvaranje predviđeno je za zadnju, treću fazu. Dakle, trebali bi se otvoriti 11. svibnja. A nakon što ih otvore, svi će se morati pridržavati epidemioloških mjera.

A kako su detalji tih mjera još nepoznanica, trgovci su zabrinuti. Jer što ako se neki inspektor to jutro digne na lijevu nogu i odluči zatvoriti dućan.

''Što će se dogoditi kada se otvori većina trgovina? Jer svima je jasno da zadnjih dana dobivamo jako puno ponuda, zaštitnih sredstava, barijera, sustava za mjerenje temperature gdje očito postoji intencija da se neke od tih stvari uvedu, ali mi ne znamo šta bismo od toga mogli uvesti", kaže Denis Čupić, direktor trgovačkog centra.

Datum povratka u igru za poduzetnike i obrtnike je određen, samo još treba skrojiti i pojasniti pravila igre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo