VLADA PROGLASILA KATASTROFU, ALI I DAN ŽALOSTI ZBOG TRAGEDIJE U POSUŠJU: / Ministri i župani objavili što su sve poduzeli nakon potresa

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
4.1.2021.
11:47
Davor Puklavec/PIXSELL
VOYO logo

Vlada će osnovati Stožer koji će voditi proces i povezati aktivnosti svih sudionika u pružanju pomoći u saniranju posljedica potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji i dijelovima Zagrebačke i Karlovačke županije, izvijestili su u nedjelju iz Vlade RH. Na čelu Stožera bit će potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković održao je popodne sastanak putem video veze sa svim članovima Vlade vezano uz posljedice razornog potresa koji je pogodio Sisačko-moslavačku te dijelove Zagrebačke i Karlovačke županije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ponedjeljak u 12 sati u NSK održat će se sjednica Vlade na kojoj će svi ministri izvijestiti hrvatsku javnost o dosad učinjenom za uklanjanje posljedica šteta te pomoć ljudima nakon razornog potresa. Bit će riječi i o daljnjim aktivnostima Vlade i nadležnih službi oko pomoći unesrećenim ljudima te saniranju posljedica potresa, stoji u priopćenju.

PRATITE TIJEK DOGAĐANJA:

Dan žalosti za osmero preminulih u Posušju

14:42 - Vlada je prihvatila odluku o Danu žalosti za osmero preminulih na novogodišnju noć u Posušju, čime je zaključen otvoreni dio sjednice Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Država osigurala 220 stanova

14:38 - Središnji državni ured za stambeno zbrinjavanje stavio je na raspolaganje 220 stambenih jedinica, od kojih su 24 na području Siska i Petrinje. Od ukupnog broja, 40 stanova je potpuno opremljeno. Obitelji korisnika bit će oslobođene plaćanja stanarine i režija. Ostali stanovi će biti opremljeni po potrebi, rekao je državni tajnik Tomislav Mažar. Mobilni timovi obilaze korisnike i nekretnine u vlasništvu države. Nastojat će se povećati broj dostupnih stambenih jedinica obnovom blago oštećenih objekata. Ovisno o trajanju smještaja i broju korisnika sve će biti sufinancirano iz državnog proračuna. Vlada je prihvatila izvješće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Prihvaćena odluka o proglašenju katastrofe

14:35 - Vlada je prihvatila Prijedlog odluke o proglašenju katastrofe na pogođenom području. Plenković je objasnio da se nakon izvida stanja u tri županije pojavila potreba za time. Drugi dio te odluke je da potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Tomo medved vodi Stožer za pomoć ugroženih područja te da Davor Božinović nastavi svoj rad kao načelnika Nacionalnog stožera i ministra unutarnjih poslova. Na zatvorenom dijelu sjednice Vlade bit će imenovani svi članovi Stožera iz svih resora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Tucaković o radu vatrogasaca

14:32 - Glavni vatrogasni zapovjednik, Slavko Tucaković zahvalio se svima na pomoći. Rekao je da je u početku angažirano aktivirano 850 vatrogasaca s 220 vozila. Samo jučer je napravljeno 750 intervencija rušenja dimnjaka i raščišćavanja vozila. Sve se informacije bilježe. Priključena su 144 civila s vozilima na raščišćavanju objekata. U tijeku je pretakanje amonijaka u Gavriloviću te njegovo odvoženje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Čelnik HGSS-a o aktivnostima

14:26 - Čelnik HGSS-a apelirao je na premijera da vrati povjerenje javnosti u sustav. Na terenu je bilo 450 članova HGSS-a, a danas ih je 92. Problematičan je veliki priljev civila, jer smo imali problema izlazaka na intervencije, gdje nam je trebalo sat vremena da pređemo jedan kilometar. Molim da se kaže javnosti s kojim se ciljevima osnova Stožer, jer svaka vijest koja se nejasno iskomunicira radi nama probleme na terenu. Trebalo bi uvesti jasnu liniju konunikacije pogođenim građanima, jer oni ulgavnom nemaju televiziju i internet, ali imaju radio, pa bi oni tako trebali biti informirani na taj način što se događa. Navedeno je kako je Sisak u potpunosti mapiran kako bi se počela procjenjivati šteta. Zahvalio se HV-u i Centru za potresno inženjerstvo na suradnji i pomoći. Ponovio je da trebaju biti jasni, egzaktni i pozitivni prema pogođenom stanovništvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Predstavnik Crvenog križa o učinjenom

14:20 - Predstavnik HCK Robert Markt zahvalio se Vladi i premijeru na podršci unatoč "bezočnim napadima potaknutim dezinformacijama" te dodao kako alternative Crvenom križu nema. Zahvalio se resorima koji su zaduženi za žurne službe koje im pomažu na terenu. HCK je isplatio 1,650 milijuna kuna za stradale u zagrebačkom potresu. Od 30.12. 41 djelatna osoba je na terenu, 634 su volontera, raspodijeljeno je 256 tona hrane, za 17.066 paketa hrane za tjedan dana. Podijeljeno je 200.000 litara vode, 50.582 topla obroka za obitelji i 8045 za operativne snage. Bilježimo svako mjesto na kojem smo bili tako da možemo odgovoriti na oiptužbe. Prikupljeno je više od 36 milijuna kuna, a od svih uplata 59.000 je iz Hrvatske. Markt je rekao kako je razgovarao s gradonačelnicima i načelnicima o raspodjeli financijske pomoći, više od 2000 pojedinačnih psiho-socijalnih razgovora je obavljeno, a formirane su i četiri telefonske linije. Imamo 2945 osoba koje su se prijavile da bi volontirale, uskoro će biti popis evakuiranih ljudi. Suočeni smo s problemom da prikupljena hrana propada. Održani su sastanci sa svim organizacijama na terenu, raspodjeljuje se zaštitna oprema za COVID, rade na socijalnim trgovinama...

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Uspostavljeni kanali za doniranje pomoći iz inozemstva

14:16 - Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je kako su odmah obaviještena sva diplomatska predstavništva te uspostavljeni kanali za doniranje materijalne i financijske pomoći. Osnovana je i radna skupina za raspodjelu pomoći izvana u koordinaciji sa Stožerom. Zahvalio se na solidarnosti državama i međunarodnim partnerima te hrvatskim iseljenicima i zajednicama u inozemstvu. Predstavnici stranih ulagača i privatne tvrtke iz inozemstva i dalje nude pomoć. Zgrada ministarstva i diplomatska predstavništva u Zagrebu su doživjela znatna oštećenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Angažirano 1100 vojnika

14:14 - Angažirano je 1100 vojnika na rušenju objekata i raščišćavanju prometnica, evakuaciji pacijenata te raspodjeli drugih službi, evakuaciji civilnog stanovništva i zbrinjavanja u petrinskoj vojarni te u podjeli hrane i druge humanitarne pomoći. Dronovima se snima stanje kako bi se drugim ministarstvima omogućila procjena štete, rekao je ministar obrane Mario Banožić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Stradali svi pravosudni objekti u SMŽ

14:11 - Zatvor u Sisku je zbog oštećenja zatvoren, kao i dio kaznionice u Glini, a oštećenja su zabilježena na zgradama pravosudnih institucija u Sisku, Glini, Petrinji, Hrvatskoj Kostajnici i Zaprešiću. No, na sudu u Sisku je osigurana djaltnost ostalih stalnih službi. proglašenjem stanja katastrofe, obustavlja se ovrha za stanovništvo. Omogućit će se i besplatna pravna pomoć, rekao je ministar pravosuđa Ivan Malenica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Osigurana stočna hrana

14:09 - Na pogođenom području se nalazi između 2700 i 3000 poljoprivrednih gospodarstava. Na 264 gosodarstva, uglavnom stočarima, utvrđena je šteta, zaprimljeno je 37,2 tone stočne hrane. Uspostavljena je suradnja sa svim veterinarskim stanicama. Omogućit će se brze izmjene prigrama razvoja poljoprivrede te će se osigurati zdravlje i premještaj svih životinja na križevačko područje, izvijestila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Butković o štetama u prometu i besplatnom prijevozu

14:03 - HAC je ukinuo cestarinu do 31. siječnja na autocesti Zagreb-Sisak, jadrolinija je osigurala besplatan prijevoz pomoći trajektima, a HŽ je osigurao besplatan prijevoz pogođenom stanovništvu te članovima žurnih službi. Prva procjena štete na prometnoj cestovnoj infrastrukturi je oko 80 milijuna kuna, no moguće je da će se taj iznos mijenjati. To izvješće ne uključuje županijske i nerazvrstane ceste. HŽ infrastruktura je utvrdila da nema značajnijih šteta na infrastrukturi, ali kolodvor u Sisku je pretprio značajna oštećenja. Teleoperateri su se maksimalno angažirali, pa su agregatima i mobilnim baznim stanicama vratili signal na pogođena područja, a osigurane su besplatne Wi-Fi točke, rekao je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković te najavio jačanje signala u ruralnim područjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


U pripremi novi zatjev za financiranje obnove iz EU

14:00 - U pripremi je podnošenje zahtjeva Fondu solidarnosti EU, a on će biti moguć tek ako šteta bude veća od 2,5 milijardi kuna. Sufinanciranje štete se odnosi na pogođeno stanovništvo, gospodarstvenike i javne službe. Priprema se izmjena operativnog programa Konkurentnosti kohezija, kojia se priprema još 111 milijuna kuna, što je dovoljno za obnovu gotovo 2000 kuća, rekla je ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Ćorić o poravljenim kvarovima i dostavljenim resursima

14:00 - Tijekom potresa je oko 150.000 korisnika ostalo bez električne energije, desetak ih nije dobilo struju. Preliminarne procjene govore o šteti većoj od 150 milijuna kuna. Voda se u dijelove centra Petrinje ne može pustiti te se na svim područjima otklanjaju kvarovi. Hrvatske vode su započele sa žurnom sanacijom vodnih područja, a preliminarne su štete između 70 i 100 milijuna kuna. Robne zalihe su isporučile kontejnere, šatore, grijanje, stambene kontejnere, hranu, vodu, gorivo i šljunak. U narednom periodu će se vršiti dostava kontjnera, za što su angažirani domaći i inozemni proizvođači, rekao je ministar gospodarstva Tomislav Ćorić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Hotelijeri donirali 106 mobilnih kućica

13:53 - Hotelijerski sektor je donirao 106 mobilnih i 20-ak kamp kućica u kojima trenutno živi 300-tinjak osoba, čije je postavljanje koordiniralo Ministarstvo turizma i lokalni stožer Civilne zaštite. Lokalne turističke zajednice diljem zemlje, ponudile su financijsku pomoć za smještaj ljudi s pogođenih područja. HTZ je osigurala 200.000 kuna za obnovu turističkih sadržaja. najveći broj od 500 turističkih objekata je u izuzetno teškom stanju te im je rad onemogućen, rekla je ministrica turizma Nikolina Brnjac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Pokrenuti javni radovi u SMŽ

13:49 - Izmješteno je 11 djece i 435 starijih osoba, a iz udomiteljskih obitelji je izmješteno 17 štićenika. Djelomično uporabljivo ili neuporabljivo je ukupno 10 objekata iz socijalne službe. Organizirani su telefoni za psiho-socijalnu pomoć te mobilni timovi za procjenu potreba obiteljima. Osiguran je porgam javnih radova za 500 osoba, a broj osoba se može i povećati. zahtjevi za socijalnu pomoć se mogu predati na izmještenim lokacijama po ubrzanom postupku. Upravno vijeće HZZ-a će definirati kriterije za očuvanje zaposlenosti na pogođenom području, rekao je ministar rada i i mirovinskog sustava Josip Aladrović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Beroš o preusmjeravanju pacijenata

13:44 - Domovi zdravlja su privremeno izvan upotrebe, 90 posto zgrada sisačke bolnice su neupotrebljive, bolnica u Popovači je djelomično neupotrebljiva, a lječilište u Topuskom je upotrebljivo. Svi pacijenti su preraspodijeljeni u zagrebačke bolnice, Arenu i karlovačku bolnicu. Pacijenti će ovisno o mjestu stanovanja biti preusmjeravani u Zagreb, Karlovac, te Novu Gradišku, Požegu i Bjelovar, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš i dodao da Krizni stožer Ministarstva radi na preusmjeravanju hitnih pacijenta, a imenovan je koordinator za psihosocijalnu pomoć. organiziran je rad u smjenama, mobilna ljekarna te hitna služba, a u tijeku je formiranje mobilnih ambulanti. Građanima s potresom razorenih potresa koji borave drugdje u Hrvatskoj neće biti računata participacija za lijekove. Cjepivo protiv COVID-a i zaštitna oprema preusmjerene su prema SMŽ, a tim epidemiologa će procijepiti ljude koji se nalaze u kolektivnom smještaju te ugrožene skupine, planira se cijepljenje 1100 osoba ovoga tjedna, a u sljedeća dva tjedna će biti cijepljeno još 1500 osoba. otvoren je punkt za uzimanje briseva u Sisku.


Uništena povijesna jezgra u Petrinji

13:38 - Formiran je tim za obnovu petrinjske gradske jezgre. Sve zgrade ondje imaju oštećenja, a štete u Sisku i Glini su slične onima u Zagrebu. Ondje je oštećeno 800 zgrada. osam zbirki se nalaze u nepristupačnim objektima, četiri će se evakuirati, a za 17 još moramo naći rješenje. Danas je počela obnova muzeja u Sisku koji će primiti svjetovnu građu, a u zgradi biskupije će se čuvati sakralna građa. 11. siječnja počinje popisivanje štete koje će trajati zadnjih mjesec dana. Zgrade Radija Sisak i Petrinja su potpuno neupotrebljive, pa su osigurana da kontejnera, rekla je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.


Ministarstvo znanosti financira obnovu objekata i seizmografe

13:34 - Ministarstvo znanosti i obrazovanja osnovalo je operativnu jedinicu za ponovnu uspostavu nastave i početak interventnih zahvata na oštećenih objektima. Dio djece, roditelja i obrzovnih djelatnika napustilo je svoje domove te se prikupljaju podaci gdje su oni kako bi se za njih nakon praznika omogućila nastava. Do danas su pregledana 42 obrazovnih objekata, 9 ih je neupotrebljivo, 11 ih je privremeno neupotrebljivih i 22 upotrebljiva. Bit će pokrenute žurne aktivnosti za pripremu projektne dokumentacije za žurnu obnovu školskih objekata. Uključivanje učenika, roditelja i nastavnika je važno i za njihovo psihofizičko stanje, pa će MZO osigurati i psihološku pomoć. razmatra se i opremanje dijela obrazovnih institucija računalnom opremom, pri čemu će biti pokrenuta i hitna nabava. Preuzeta su plaćanja smještaja za učenike i studente sa stradalih područja, a financirat će nabavku 20 kompleta seizmografa i akcelerografa za potrebe Seizmološke službe u vrijednosti 4,5 milijuna kuna, rekao je ministar Radovan Fuchs.


Otvoren info centar za pregled zgrada

13:27 - Otvoren je poseban pozivni centar za prijavu šteta te je otvoren info centar na broj 0800 2021. Do jučer u 21 sat predano je 13.686 zahtjeva za pregled zgrada. Pregledano je 4055 zgrada, 1001 je privremeno neuporabljiva, a 800 je potpuno neupotrebljivo. Vlada je osigurala isplatu naknade putnih troškova i dnevnica za 700 volontera-statičara. Uz statičare, osnovan je i tim geodeta i tehničara za terenske izvide klizišta i druge opasnosti. Prikupljat će se podaci s 1250 kvadratnih kilometara, a preliminarni podaci bit će spremni 6. siječnja. Nakon pregleda, prioritetno je uvođenje prioritetniog smještaja, a radi se na računalnom rješenju za osiguravanje električne energije i pitke vode. Državne nekretnine raspolažu s 10-ak useljivih stambenih jedinica u Sisku te 132 nekretnine za smještaj ljudi. Priprema se uredba za proširenje zakona na područje zahvaćeno posljednjim potresom, rekao je ministar graditeljstva Darko Horvat.

Europska komisija omogućila je trošenje sredstav za obnovu Zagreba za sanaciju šteta, a formirana je i posebna radna skupina koja će uskoro iznjedriti tipska rješenja za smještaj građana.


Miloševićeve zahvale

13:25 - Potpredsjednik Vlade Boris Milošević zahvalio se svim Vladinim resorima i građanima na reakciji te rekao kako će nastojati da nitko ne ostane zakinut i da svima bude omoguen normalan život i smještaj.


Marić rekao da je Vlada prikupila 54 milijuna kuna donacija

13:20 - 120 milijuna kuna za nabavu materijala i osiguravanje objekata od daljnjeg urušavanja te sanaciju infrastrukture, gospodarskih objekata i javnih zgrada te privremeni smještaj te izradu projektne dokumentacije osigurala je Vlada te otvorila poseban računa na ime državnog proračuna na kojeg se primaju donacije, rekao je ministar Zdravko Marić te dodao kako je dosad prikupljeno više od 54 milijuna kuna. Istaknuo je kako će sav novac biti transparentno utrošen na obnovu i sanaciju šteta. Pismima su se obratili MMF, Svjetska banka i Europska komisija koji su spremni ponuditi financijsku pomoć. S mirovinama se kreće u petak 8. siječnja i nužno je osigurati da plaće i mirovine budu isplaćene i dostupne. Sve institucije koje su dužne osigurati nesmetani tok platnog prometa fokusirane su na rješavanje svih problema, rekao je.


Božinović o radu žurnih službi

13:11 - Ministar Davor Božinović izvijestio je o radu žurnih službi. Dodao je za koje su potrebe korišteni dronovi, angažirano je 800 vatrogasaca koje su odradili više od 2500 intervencija te spasili 30-ak osoba iz ruševina te je sujelovala u dostavi hrane i vode te rušenju opasnih dijelova građevina. HGSS je angažirao 450 osoba koje su posjetili 200 sela, sudjelovali u dostavi hrane, vode, smještaju ljudi, rušenju objekata te obilazak rupa u zemlji. Crveni križ je angažirao 360 pripadnika te sudjelovao u distribuciji hrane, vode i drugih materijala u 360 zaselaka, podijelii su 129 tona hrane, više od 25.000 toplih obroka te 130.000 litara vode. Angažirano je 200 policajaca, te su poduzete sve mjere iako je zgrada policijske uprave oštećena u prvom potresu. Stradali su domovi 86 policajaca, ali oni su se svi stavili na raspolaganje. osiguran je neometan promet i pratnja humanitarne policije. Krim-policija je obavila očevide na mjestima stradavanja osoba. Evidentiran je manji broj kaznenih djela, ali niti jedno vezano uz razbojništva, krađu imovine i presretaneje, novčarske inistutcije su pod nadzorom policije, a što se tiče dojava o internetskim prijevarama, one su pod istragom. Hitna pomoć je angažirala 65 timova, koji su imali 630 intervencija. Oko 820 osoba je smješteno u privremeni smještaj u Sisku, Petrinji i Topuskom. Mehanizmu EU za civilne zaštite odazvalo se 15 država članica, bilateralnim putem je još ponudilo 7 država", rekao je Božinović i nabrojao što su sve države poslale.

RCZ je na mail potres.petrinja@mup.hr zaprimilo 430 ponuda smještaja i 70-ak ponuda za volontiranje, rekao je Božinović te dodao da se ondje mogu poslati ponude za donacije novca i građevinskog materijala. Zahvalio se Božinović građanima i svim žurnim slučajevima.


Medved se zahvalio svima koji su pomogli

13:11 - "Prvo bih uputio zahvalu svima u sustavu Civilne zaštite. Hvala svima koji su ogranizirani kroz udruge, i dalis u izraziti doprinos sanaciji. Glede najavljene odluke o proglašenju katastrofe, kao potpredsjednik vlade želim uputiti poruku da ćemo sa svim našim sposobnostima nasatvti doprinositi ublažavanju posljedica. Oni ljudi koji još uvijek nemaju krov nad glavom trebaju se zbrinuti, trebamo organiziati stanogradnju, nećemo zanemariti niti gospodarske subjekte, svakako da ćemo sve naše aktivnosti usmjeravati prema spašavanju zdravlja i života, a zatim i normalizoranju života", rekao je Medved.


Izvješće o štetama u Karlovačkoj županiji

13:10 - "Dosad imamo evidentirano 300-injak zgrada koje su oštećene, 150 ih je na području grada Karlovca. Dio objekata bi i prije potresa bilo vjerojatno označeno za rušenje. Jedan dobar dio tih zgrada su u vlasništvu Republike Hrvatske", rekla je zamjenica karlovačkog župana.


Obraćanje župana Kožića

13:03 - "Imamo preko tisuću objekata koji su oštećeni u 9 gradova i 25 općina. Teže su stradala 3 grada i četiri općine. Stradali su višestambeni objekti, i sakralni objekti koje će trebai graditi iznova. U Zaprešiću su stradale tri stambene zgrade, iz kojih je iseljeno 40-ak obitelji. Jedan dio javnih objekata, zgrada suda, otvoreno učilište i jedna crkva, mora ići u gradnju ispočetka", rekao je župan zagrebački Stjepan Kožić.


Obraćanje župana Žinića

12:45 - "Potres je razorio pola SMŽ, teško su stradali Glina, Petrinja, Sisak, Lekenik. Stradala su četiri grada i osam općina. Oko 116 tisuća stanovnika su direktno ili indirektno pogođeni potresom, oko 50 tisuća ljudi je bez domova. 14.175 je prijavljenih šeta, pregledano je 4194 objekta, od kojih je 20 posto neupotrebljivo. Očekujemo da će taj broj biti preko 3000. Imamo 825 oštećenih obrta, 3000 OPG-a, 13 uništenih škola i gotovo sve crkve. Država je odradila sve maksimalno, ali i sustav i dalje funkcionira", rekao je Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić te se zahvalio Vladi, ministrima. Rekao je kako nije točno da je dolazak desetaka tisuća ljudi stvorio privid da država ništa ne radi. "Na teren su dolazile velike količine hrane, odjeće, građevinskih materijala, lijekova i svega ostalog te su sva skladišta puna. Najveći je problem zbrinjavanje i smještaj obitelji u kontejnere i kamp kućice, koje sada traži 500 obitelji. Moglo bi ih tražiti i 1000 obitelji. Došlo je 20 posto kućica i kontejnera, pa bi moglo doći do problema u preraspodjeli pri čemu treba biti oprezan te utvrditi jasne kriterije za njihovu dodjelu".

"Grad Petrinja i Grad Glina su razoreni. Nemaju nijednu ustanovu, ali sve službe funkcioniraju na terenu", naglasio je i dodao: "Stvorili smo pet mobilnih timova, koji idu po terenu. Naša bolnica u Popovači je organizirala pet timova psihosocijalne pomoći.

Danas su sredstva prebačena na jedinice lokalne samo uprave, naglasio je. Na terenu se kuha 4000 obroka, narednih mjesec dana će sigurno trebati 5 do 6 tisuća. Trenutno imamo opasnost u Petrinji i Glini jer dio kuća se urušava pod pritiskom kiše, istaknuo je te dodao da je oštećen toranj na sisačkoj katedrali koji prijeti urušavanjem.


Počela je sjednica Vlade

12:33 - Premijer Andrej Plenković započeo je sjednicu Vlade minutom šutnje za stradale mladiće i djevojke u Posušju te je pozdravio župane Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije te voditelje HGSS-a, Crvenog križa, glavnog vatrogasnog zapovjednika i državnog tajnika za stambeno zbrinjavanje.

"Danas je točno tjedan dana od prvog potresa jačine 5 po Richteru koji je pogodio SMŽ i 6 dana od potresa jačine 6,2 u kojem je izgubilo život 7 osoba. Potres se osjetio u velikom dijelu hrvatske i susjednih zemalja. Ozlijeđene su 24 osobe, 18 ih je na bolničkom liječenju, ozlijeđena su i 4 vatrogasca, a preminuo je i jedan volonter. izražavam sućut poginulim sugrađanima. Vlada će predstaviti što je učinjeno od potresa. Prema podacima Seizmološke službe zabilježen je velik broj srednjih i manjih potresa. To ne znači da moramo biti u strahu, ali moramo biti na oprezu. Mi smo bili na terenu već u ponedjeljak 10 sati, a nakon drugog potresa smo opet za sat vremena bili ondje. 16 od 18 članova Vlade je već bilo na pogođenim područjima", rekao je Plenković i zahvalio se sugrađanima i službama na učinjenom.

"Na terenu su i brojni statičari i inženjeri, od kojih su neki od njih i ozlijeđeni tijekom drugog potresa. Njihovo iskustvo je dobro došlo pri izradi zakonskih prijedloga, a donijeli smo i odluku o naknadi za posao kojeg su radili besplatno", rekao je premijer i dodao kako se zahvaljuje svima koji su pokazali hrvatsku solidarnosti, ali i članicama EU te zemljama regije koje su pomogle svojim donacijama.

Ranije je donesena i odluka o prvih 100 milijuna kuna za preliminarnu sanaciju štete. Država će i dalje pomoći, nitko neće ostati sam. Bit će još pomoći i potpore gradu Petrinje, rekao je premijer i zahvalio se Berošu na evakuaciji i zbrinjavanju pacijenata iz sisačke i petrinjske bolnice. Beroš je izvijestio da se u dijelu zgrada sisačke bolnice ipak može boraviti. Plenković je zahvalio i građanima na novčanim donacijama.

"S obzirom na to da je Vlada suočena s dvije velike krize, jedna je COVID-19, odlučili smo danas, ne samo proglasiti katastrofu na područjima gdje se potres dogodio, već uz Stožer civilne zaštite oformiti posebni Stožer kojem će na čelu biti ministar Medved, a zamjenici će mu biti potpredsjednik Milošević i ministar Horvat, čime ćemo uspostasviti mehanizam kriznog upravljanja. Proteklih dana smo dobili informacije o razmjerima šteta i nemogućnosti normalnog života zbog čega ćemo danas proglasiti katastrofu", rekao je premijer.


Ćorić o šatorima i kontejnerima

12:32 - Ministar gospodarstva Tomislav Ćorić je pojasnio kako su svi kontejneri iskorišteni za testiranje na COVID-19 i sanaciju potresa u Zagrebu te da je u Sisačko-moslavačku županiju poslan samo 21 kontejner. Ravnateljstvo za robne zalihe nabavit će 41 kontejner za područje Petrinje te će dogovoriti s tri domaća proizvođača iznalaženje rješenja o nabavci još kontejnera. Mislim da nema zemlje s tolikim brojem stanovnika da ima toliko kontejnera. Naši proizvodni kapaciteti ne mogu pokriti veliku potražnju, a jedna od varijanti je pronalaženje sadržaja na inozemnom tržištu ili pronalaženje alternativnog smještaja. Donosit ćemo odluke, zbog čega je osnovan Stožer. Molim vas za razumijevanje stanja u kojem se nalazimo. "U robnim zalihama imamo 1600 šatora koji namiruju kapacitet od 25.000 ljudi, vreća ima znatno veća količina, no u proteklih 6-7 dana nije podnesen zahtjev, iako je dio dostavljen i uskladišten u slučaju potrebe", rekao je.


Krenut će istraga o obnovi Banije nakon rata

12:25 - "Neće biti izmjene i dopune zakona, već će biti uredba sa zakonskom jakosti koja će proširiti ingerenciju na zahvaćena područja. Morat ćemo mijenjati podzakonske akte. Pravi okvir će dati mogućnost podnošenja zahtjeva i definiranja odluka za one koji na to imaju pravu i rješavanje smještaja za one koji na to imaju pravo. Cijelo vrijeme razgovaram sa seizmolozima. Naručili smo dokumente i senzoriku koja nam omogućuje da vidimo kako se ponašaju objekti u trenutku potresa. Na Građevinskom fakultetu će se obaviti sastanak s domaćim proizvođačima montažnih objekata. Rješenje moramo donijeti do kraja tjedna s najviše tri do pet projekata. Svi objekti će imati protupotresni temelj i želim da njihova gradnja počne što prije. Moramo vidjeti tko želi napustiti svoj posjed, a tko želi obnoviti kuću. Uredba ide već u četvrtak nakon čega će biti spreman i tri javna poziva kako bi se Sisačko-moslavačka i karlovačka županija na isti način uključe u obnovu škola i drugih javnih objekata. Mi smo izašli na teren sa županima i načelnicima te procijenili štete, a nezadovoljstvo gradonačelnika Dumbovića mogu shvatiti, ali ne mogu prihvatiti jer to su inicijalna, a ne konačna sredstva, pa ćemo s boljim saznanjima dati nova incijalna sredstva. Imamo 700 statičara na terenu, odbacujem svaku sumnju da je to rađeno po stranačkim linijama. Imamo 12 tjedana za pripremu nove aplikacije prema Europskom fondu solidarnosti. 5,1 milijardu eura za štete u Zagrebu moći ćemo koristiti i za ovo područje. Koliko ćemo novca dobiti putem nove aplikacije znat ćemo za tri mjeseca. Zamjenski objekti su trajno rješenje za koje su suglasnost dobile dvije komore i dva dekana građevinskih fakulteta. Bit će istrage, ali prije toga će biti biti napravljena priprema i četiri natječaja kako bi sve bilo napravljeno po propisima te utvrđena puna odgovornost sudionika u gradnji, odnosno projektanata i nadzornika gradnje. Naš prvi prioritet je osigurati svima adekvatni privremeni smještaj i resurse za povratak u život. Središnji državni ured za obnovu ima sve vjerodostojne podatke i prozivati bilo koga za odgovornost je sada bespredmetno dok se ne utvrdi što je sada utvrđeno", rekao je ministar graditeljstva Darko Horvat.

Banožić o aktivnostima vojske

12:11 - "Znate da su Oružane snage s građanima i svim institucijama koje pružaju potpuro od potresu, pri čemu je sudjelovalo 1100 vojnika. proces je započeo s angažmanom vojske na raščišćavanju prometnica i ruševina. Istu večer je HV primila 380 ljudi u vojarnu i sada se brinu o 400 osoba koji se ondje nalaze. Bespilotnim letjelicama i termovizijom tražili smo ljude u ruševinama i s pet helikoptera smo prevozili djelatnike HGSS-a Radili smo na stabilizaciji kućanstava, davanju hrane, vode i osnovnih potrepština, dostavljali smo i kontejnere. Dio vojske koji nije raspoređen na čišćenju sudjeluje u humanitarnim akcijama. Bespilotnim letjelicama pripremit ćemo snimke kojima će se razviti aplikacija za otkrivanje i procjenu štete. HV će biti uz građane koji traže pomoć", rekao je prije sjednice Vlade ministar obrane Mario Banožić i dodao da se vojska stavlja na raspolaganje Stožeru koji će raditi na ubrzavanju sanacije šteta te dodao kako je učinjeno sve za stabilizaciju sustava.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo