sjednica vlade / Vlada odgađa poskupljenje vode. Plenković: 'Niti jedno dijete u školama više neće biti gladno'

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Zaželio je i uspjeh hrvatskoj reprezentaciji koja danas od 16 sati igra protiv Belgije na Svjetskom nogometnom prvenstvu

1.12.2022.
8:36
Robert Anic/PIXSELL
VOYO logo

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila izmjena i dopuna Zakona o trgovini kojima se regulira pitanje rada nedjeljom, ali i Nacrt konačnog prijedloga izmjena i dopuna Zakona o radu prema kojem će u svim djelatnostima rad nedjeljom biti plaćen 50 posto više i to od 1. siječnja 2023. godine. Također su usvojene i zakonske izmjene kojima se omogućuje državno subvencioniranje prehrane za sve učenike osnovnih škola.

U uvodnom cijelu premijer Andreja Plenković osvrnuo se na aktualnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na početku je podsjetio na podršku ulasku Hrvatske u Schengen i podršku Austrije čiji je kancelar bio u službenom posjetu prošloga tjedna.

“Stvaraju se preduvjeti da Hrvatska 1. siječnja uđe u dvije dublje integracije – i u Schengen i u eurozonu”, ocijenio je predsjednik Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrnuo se i na rast BDP-a od 5,2 postu u drugom kvartalu koji je među najvećima u Europskoj uniji.

"To je na tragu naših procjena da će gospodarski rast biti oko 6 posto na godišnjoj razini. Na taj način stvaramo kapacitet djelovanja i u idućoj godini što se potvrdilo i u usvajanju državnog proračuna za 2023. . Prihvatili smo i amandmane oporbe te smo pokazali sluh i prepoznavanje dobrih inicijativa", poručio je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirao je i posjet Petrinji te ponovio kako je zadovoljan s nekonstrukcijskom obnovom na Banovini, ali da su nužna ubrzanja konstrukcijske obnove i izgradnje zamjenskih kuća.

Nema potrebe za poskupljenjem vode

Plenković je kazao da se odgađa primjena uredbe o naknadi za korištenje voda za godinu dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Omogućit ćemo lokalnoj samoupravi, osobito Zagrebu i Splitu, da nema potrebe za dizanjem cijena vode jer imamo dovoljno snage da vodimo računa o troškovima građana, isto kao što smo napravili sa strujom i plinom. Želimo ublažiti udar inflatorni na građane", poručio je premijer.

Kad je riječ o Zakonu o radu i Zakonu o trgovini, premijer je kazao da se želi omogućiti radnicima prije svega u trgovini da nedjelju mogu provesti sa svojim obiteljima. Model koji se predlaže, dodao je, primjeren je Hrvatskoj kao turističkoj zemlji i 16 radnih nedjelja od 52.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nedjelja je dan za obitelj, nukleus hrvatskog društva"

"Nedjelja je dan za obitelj, za nukleus hrvatskog društva. No, s druge strane, oni koji rade nedjeljom, cijena rada povećava se za 50 posto u odnosu na ono kako je radnim danom. želimo da novi Zakon o radu napravi bolji balans između profesionalnog i privatnog života", istaknuo je Plenković.

Vlada također osigurava besplatan školski obrok za 310 tisuća učenika od 1. do 8. razreda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Niti jedno dijete više neće biti gladno u hrvatskim osnovnim školama, izdvajamo oko 550 milijuna kuna godišnje. Želimo spriječiti razlike među djecom", istaknuo je premijer. Vlada je nakon toga usvojila prijedlog izmjena i dopuna Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi kojim se to omogućuje i to već od drugog polugodišta ove školske godine.

Dan za hitne potrebe radnika

Ministar Marin Piletić predstavio je izmjene Zakona o radu. Sprječava se sklapanje uzastopnog sklapanja ugovora na određeno vrijeme, uvodi se mogućnost zakonskog rada izvan sezone za sezonske radnike, propisuje se zaštita roditelja djece do 8. godine života kao i rad za drugog poslodavca. Uvodi se pravo od 5 dana dopusta godišnje za skrb o članu obitelji kao i dan slobodno za hitne potrebe. Uvodi se izostanak prava na otkazni rok i otpremninu za radnike koji ostvaruju uvjete za starosnu mirovinu - 65 godina starosti i 15 godina staža s ciljem zadržavanja takvih radnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jasno je definiran i pojam plaće, ostavlja se mogućnost da poslodavac isplaćuje dodatke na plaću pri čemu rad nedjeljom, prekovremeni i ostali dodatni rad se ne smije obračunavati na iznos niži od minimalne plaće.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo