sjednica Vlade / Plenković: 'Važno je da resori budu spremni na sve scenarije izlaska Ujedinjene Kraljevine iz EU'

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Plenković je na sjednici održao uvodni govor u kojoj se osvrnuo na Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta te Brexit

30.1.2019.
11:08
Davor Puklavec/PIXSELL
VOYO logo

Danas se u Banskim dvorima održava 140. sjednica Vlade Republike Hrvatske. Na dnevnom redu su, među ostalim, Prijedlog odluke o financiranju prve faze projekta plutajućeg terminala za ukapljeni prirodni plin na otoku Krku.

Na dnevnom redu će se naći i Prijedlog odluke o pokretanju postupka nadmetanja za izdavanje dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na području Dinarida. Premijer Andrej Plenković održao je uvodni govor u kojoj se osvrnuo na Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta te Brexit. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od zadnje sjednice Vlade obilježili smo Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta. Na tom događaju u ime Vlade ispred Katedrale bila je i potpredsjednica vlade  i ministrica kulutre, u petak je bila na Mirogoju. Dali smo izjavu koju ste vidjeli u nedjelju i važno je da smo dio obilježavanja ovog najvećega i najstrašnijeg zločina koji se dogodio nad židovskim narodom tijekom 20. stoljeća", kazao je premijer.

Plenković je istaknuo kako je bio u Davosu na Svjetskom gospodarskom forumu gdje je održao niz sastanka s predstavnicima vleikih multinacionalnih kompanija i nizom državnika koji su tamo bili. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Važno je da svi resori budu spremni na scenarije'

"Posebno je bio interesantan sastanak s irskim premijerom s obzirom na sve što se ovih dana zbiva u u Ujedinjenoj Kraljevini gdje je i dalje neizvjesno na koji način će se dovršiti proces izlaska Ujedinjenje Kraljevine iz EU i to stvar ogromne poliitčke problem i neizvjesnost na jednoj i drugoj strani. 

Irska je posebno zabrinuta obzirom na činjenicu da tamo 20 godina postoji meka granica, nema kontrola između Sjeverne Irske i Irske. Ministarstvo i ostali pratite ovu temu i važno je da svi resori budu spremni na scenarije, a moguć je i scenarij izlaska bez sporazuma koji je najneželjeniji scenariji. Zasada nikakvog novog Europskog vijeća u smislu termina i datum o daljnijim razgovorima nema jer se mora iskristalizirati pozicija Ujedinjene Kraljevine", kazao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Spomenut ću da traje postupak koji se odnosi na ponude za restrukturiranje Uljanika. kada sve bude dovršeno ministar i uprava će izvijestiti o tom procesu. U ovoj fazi nemamo što novoga nadodati u odnosu što je bilo komunicirnao jučer. Ovog tjedna imamo dvije sjednice Vlade, iduća je u petak u Duborvniku. Pripremili smo sve točke dnevnog reda, brojne projekte, ugovori će se potpisati s nizom jedinica lokalne i područne samouprave. To je snažna poruka vlade razvoju Dubrovačko-nerevtanske županije", kazao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo