VLADA JE 'POKLONILA' VEĆE PLAĆE, A USKORO SLIJEDI HLADAN TUŠ? / Analizirat će vrijednost svakog radnika - mogući su i otkazi

Image
Foto: Pixsell

Vlada planira angažirati jednu od najvećih konzultantskih tvrtki na svijetu koja bi nepristrano analizirala koeficijente složenosti poslova

20.10.2019.
10:41
Pixsell
VOYO logo

I dok i dalje traju prosvjedi prosvjetara, koji su za sutra najavili štrajk u svim školama u Hrvatskoj, a sindikati od Vlade traže povećanje osnovice od 18,3 posto i 13. plaću u godini, Večernji list doznaje iz Banskih dvora da Vlada planira angažirati jednu od najvećih konzultantskih tvrtki na svijetu za posao analize koeficijenata složenosti poslova u državnim i javnim službama.

Kako bi izračun plaća učinili jednostavnijim i transparentnijim, vladajući namjeravaju što veći dio dodataka na plaće (ima ih na stotine), ugraditi u koeficijent složenosti poslova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
TO JE TO, IDEMO NA PRIJEVREMENE IZBORE? /

Ministrica postavila Plenkoviću ozbiljan uvjet, ne kani ustuknuti. Nema dalje?

Image
TO JE TO, IDEMO NA PRIJEVREMENE IZBORE? /

Ministrica postavila Plenkoviću ozbiljan uvjet, ne kani ustuknuti. Nema dalje?

Mogući otkazi

Cilj takvog poteza je angažirati stručnjake koji neće biti pod utjecajem zainteresiranih strana, a koji bi trebali procijeniti vrijednost svakog pojedinog radnog mjesta u sustavu, odrediti potencijalne koeficijente za taj posao, kao i procijeniti potreban broj izvršitelja za obavljanje zadanog opsega poslova.

To znači da će se saznati koliki su viškovi u javnom sektoru, pa će Vlada na temelju takve analize imala razloge kako za određivanje plaća, tako i za otkaze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve ovisi o političkoj volji

U Vladi se nadaju da bi prvi rezultati analize mogli biti u prvoj polovici 2020. godine. Međutim, hoće li se i kako primijeniti ovisit će o političkoj volji. Analize ne mogu egzaktno pokazati postojanje viškova jer se oni temelje na političkim ciljevima.

Primjerice, ako nemamo dovoljno sredstava da bismo u javnom školstvu imali individualnu nastavu s malim grupama od desetak učenika te da razred može imati i po 25 djece, onda će analiza pokazati da u školstvu imamo višak nastavnog osoblja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobra podloga za reformu

Analiza koju bi napravili svjetski stručnjaci mogla bi poslužiti kao dobra podloga za reformu. Ne zna se koliko će koštati takva analiza, ali Večernji list piše kako se može čuti da se dio troška može podmiriti i iz europskih fondova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo