RIBIĆ SPREMA 'BOMBU': / Sindikalna usta odjednom postala još gladnija, sad traže puno više - ovo bi moglo izmaknuti kontroli

Image
Foto: Pixsell

Vilim Ribić je najavio da će sindikati tražiti puno više nego što je premijer Plenković ponudio

19.10.2019.
12:07
Pixsell
VOYO logo

Nakon što je premijer Andrej Plenković ponudio povećanje osnovice za plaće svim državnim i javnim službenicima od 6,12 posto u 2020. godini, Vilim Ribić, predsjednik Matice hrvatskih sindikata, jučer je najavio da će u sklopu pregovora o temeljnom kolektivnom ugovoru za javne službe i pregovora o rastu osnovice za plaće sindikati javnih službi iz područja zdravstva, školstva, socijalne skrbi i kulture zahtijevati puno više nego što je Plenković ponudio, piše Jutarnji list.

"Tražit ćemo da se osnovica za plaće u javnim službama poveća 18,3 posto, koliko iznosi zaostajanje plaća u javnim službama za onima u privredi, a ne 6,12 posto, koliko nudi premijer. Jedan od zahtjeva bit će i povećanje koeficijenata za tri posto, za koliko su linearno umanjeni u vrijeme Vlade Zorana Milanovića, potom povratak tzv. dodatka na vjernost od 4, 8 i 10 posto za zaposlenike s više od 20 godina radnog staža, kao i to da božićnica bude 13. plaća", rekao je Ribić. Oko tih zahtjeva se složilo 11 sindikata javnih službi koji sudjeluju u pregovorima o osnovici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
TO JE TO, IDEMO NA PRIJEVREMENE IZBORE? /

Ministrica postavila Plenkoviću ozbiljan uvjet, ne kani ustuknuti. Nema dalje?

Image
TO JE TO, IDEMO NA PRIJEVREMENE IZBORE? /

Ministrica postavila Plenkoviću ozbiljan uvjet, ne kani ustuknuti. Nema dalje?

Beneficije od 3,5 milijardi kuna

Ako se s tim zahtjevima slože i sindikati koji zastupaju državne službenike, tj. zaposlene u policiji, vojsci, carini, pravosuđu i državnim uredima, a koji također trebaju s Vladom pregovarati o rastu osnovice, beneficije koje traže za ukupno 240 tisuća zaposlenih u javnim i državnim službama ukupno bi koštale oko 3,5 milijardi kuna, tvrdi Vilim Ribić.

"Novca ima, a u ovom trenutku ne postoji ništa važnije na što se može potrošiti taj novac", tvrdi Ribić koji opravdanje vidi u izjavama ministra financija Zdravka Marića koji je predvidio deficit od 0,9 posto BDP-a, a ostvaren je suficit. To znači da je na raspolaganju oko 4,7 milijardi kuna, od kojih bi se najveći dio trebao utrošiti na rast plaća proračunskih korisnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tražit ćemo dvoznamenkasti rast osnovice, 18,3 posto naš je početni zahtjev. Možda ćemo pristati na manje, vidjet ćemo kako će se to ispregovarati", zaključio je Ribić.

Podrška drugih sindikata

Čini se da su se i drugi sindikati usuglasili oko toga, kako su potvrdili za Jutarnji list. Anica Prašnjak, predsjednica Strukovnog sindikata medicinskih sestara rekla da je riječ o zajedničkom dogovoru. "S obzirom na to da zaostajemo 18 posto za gospodarstvom, to je naš zahtjev, odnosno od toga krećemo."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahtjeve podržava i Stjepan Topolnjak, predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi. "Pregovori se sastoje od brojnih stavki, od osnovice, božićnice, regresa, toplog obroka... Naravno da moramo imati zahtjeve za koje se borimo. Hoćemo li izboriti to što tražimo, pa svjesni smo da nećemo toliko", kaže Topolnjak koji vjeruje da je Plenkovićevih 6,12 posto povećanja Vladina startna pozicija.

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske, koji će pregovore o osnovici voditi odvojeno od javnih službenika, zasad je suzdržan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo