gost most-ov ante čikotić / Vlada formirala Savjet iz kojeg je isključena Dalić, jedan od članova za RTL: 'Potpredsjednica će svakako dati doprinos jer je članica vlade'

Sve više prijedloga za otkup INE. Vlada formirala Savjet iz kojeg je isključena Martina Dalić, a član novoosnovanog Savjeta je i državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike MOST-ov Ante Čikotić koji je bio gost RTL-a Danas

19.1.2017.
19:16
VOYO logo

Koliko je Savjet otvoren uistinu drugim modelima? Premijer koji mu predsjeda - ne krije da favorizira svoj...

Ono što želim naglasiti, a to je naglasio i premijer, da mi kao ozbiljna država moramo imati više modela i varijanti. Svakako ćemo znati pronaći najbolji model, otvoreni smo za sve prijedloge, imamo neke ograničavajuće faktore - recimo javni dug. Nema razloga za nadmetanje i populizam čiji je bolji jer moramo biti ozbiljni kad se radi o temi od nacionalnog interesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jučer je MOST objelodanio svoj model o dionicama kao obveznicama - smatrate li da je bolji od prodaje HEP-a?

Ne postoji Mostov ili HDZ-ov model, Savjet je jedan, u njemu se dogovara, ne preglasava se. Svakako ćemo uvažiti argumente svih. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Idemo sad o onom suštinskom pitanju. Koliko je Hrvatska spremna platiti za INU bez obzira na model?

To je proces koji je ispred nas, svakako moramo otvoriti razgovore s mađarskom stranom, oni će imati svoje argumente. Zasigurno ćemo se boriti da bude što manja cijena. Cijenu nećete čuti od mene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mađarski ministar vanjskih poslova danas kaže - Mađarskoj se mora vrattiti novac uložen u Inu, o kojem novcu govori, samo o otkupu dionica ili?

Tu će se sad pojavljivati razne teze, povijesno gledano s naše strane, akvizicija Ine od strane Mola je bila dobar poslovni potez jer je time kupila konkurenciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko Ina danas vrijedi - planirate li angažirati neovisnu tvrtku i koju za procjenu?

To je jedan od temeljnih zadataka savjeta, to živimo i radimo. Premijer nam diktira tempo i mi ga slušamo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Možete li garantirati da se u ni jednom trenutku procesa vraćanja INE Hrvatskoj Martina Dalić neće uključiti u isti?

Svakako da će biti doprinos potpredsjednice, Savjet će savjetovati vladu, a ona je članica vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kupujemo nešto što je davno bio energetski div, danas se samo toga sjećamo, prodaje se Hrvatskoj bitna Inina zgrada u Šubićevoj, Ina je danas ponovno zatražila analizu o rafineriji Sisak - što ako donesu odluku o zatvaranju rafinerije - dok vi tražite model?

Mi smo i kao ministarstvo uputili zahtjeve kao zainteresirana strana prije same odluke o kupnji, da smo zaintersirani za tu zgradu, sigurno se neće ništa krucijalno desiti, a mi moramo dogovoriti džentlemsku opciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odgođeno je poskupljenje rata za struju. Čemu se građani mogu nadati, jeste li napokon odlučili kako riješiti taj problem?

Za razliku od bivših vlada, proveli smo dubinsku analizu, naš model će donijeti trajnu stabilnost. Sustav je sam po sebi ispunio vrijednost, a budući da imamo golema potraživanja, mi ćemo svakako do 2020. ići u destimulaciju poticanja cijene električne energije i kroz kratki period ćemo to predstaviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo