'UDAR NA HRVATSKI SABOR' /

Minimalna plaća raste na 970 eura bruto. Plenković: 'Zlokobni kršitelj Ustava glumi branitelja demokracije'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Raspravljat će se i o elektroničkom novcu

24.10.2024.
10:22
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

U Nacionalnoj i sveučilištnoj knjižnici održava se Sjednica Vlade RH, a na dnevnom redu sjednice je nekoliko zakona iz financijskog sektora. Među njima i izmjene i dopune Zakona o platnom prometu te izmjene i dopunama Zakona o elektroničkom novcu. Vlada će donijeti i uredbu o visini minimalne plaće za iduću godinu.

Aktivnosti Vlade

Andrej Plenković je na početku izvjestio čime se bavila Vlada u proteklih tjedan dana. Govorio je o planu za pobjedu koji je Volodimir Zelenski predstavio europskim liderima. Kaže kako su dogovorene daljnje mjere pomoći Ukrajini, u svim aspektima. "Dogovoren je paket pomoći Ukrajini, dogovoren novi zakon o strancima", rekao je Plenković

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao glavni događaj tjedna naveo je otvaranje autoceste Zagreb-Sisak. Dodaje da se nastavlja s izgradnjom brzih cesta prema županijama čija središta nisu povezana autocestama. "Glavni prioritet nam je rasteretiti pravac Kaštela – Omiš, kako bismo završili puni profil autoceste prema Dubrovniku", kaže.

Napomenuo je da je Bačić predstavio novi plan stambene politike do 2030. "Cilj je aktivirati prazne nekretnine i potaknuti dugoročni najam", rekao je premijer. Pohvalio se rastom plaća i jednokratnim paketima pomoći za umirovljenike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'EPPO NE MISLI OTIĆI' /

Kövesi poručila Plenkoviću: 'Nisam ovdje privremeno!' Plenković objasnio što je dimna zavjesa

Image
'EPPO NE MISLI OTIĆI' /

Kövesi poručila Plenkoviću: 'Nisam ovdje privremeno!' Plenković objasnio što je dimna zavjesa

Povećanje plaća

Premijer je najavio povećanje minimalne plaće.

"Odlučeno je da se iznos minimalne bruto plaće digne na 970 eura. To je oko 15 posto više nego što je bilo dosada. Tako pomažemo ljudima koji primaju minimalne plaće. Minimalna plaća je od 2016. rasla 134 posto, to je ono što gledamo kroz naša dva mandata i na početku trećega. Rast minimalne plaće automatski diže i studentsku saticu na 6,06 eura, o čemu će posebnu odluku donijeti ministar Fuchs", kaže premijer.

Vlada predviđa i određene kompenzacijske mjere zbog rasta. Zadužili su HZZ da donese komenzacijske mjere za poslodavce koji imaju visok udio radnika na minimalnoj plaći. HZZ će prva tri mjeseca 2025. nadoknaditi razliku rasta minimalne plaće, otkriva premijer.

"Za svakog radnika koji trenutno prima minimalac, poslodavac će moći tražiti kompenzaciju između trenutnog i budućeg iznosa minimalne plaće", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

NSATU aktivnost

Plenković kaže kako i dalje vidi "potpuno nerazumijevanje" situacije od dijela oporbenih stranaka. “Z

"Zato će se o cijelom paketu glasati kad se steknu uvjeti. Predsjendik Sabora i mi dijelimo stav da treba uložiti dodatne napore da se dodatno pojasni javnosti i zastupnicima što je istina, što je laž. Istina je da ni Hrvatska ni bilo koja druga saveznica koja će sudjelovati u ovoj aktivnosti neće postati zaraćena strana, ne ulazi u vojni sukob s Rusijom. Stav Vlade je da želimo sudjelovati, i to praktički slijedom deklaracije sa summita NATO-a u Washingtonu. Tamo Milanović nije iskazao nikakvo protivljenje toj aktivnosti, a kamoli naznake da RH neće sudjelovati. Vlada želi biti odgovorna članica Saveza i pomoći Ukrajini. Prijedlog o dva časnika koji idu u Njemačku je došao iz vojnog stožera, to nije odabir ni Vlade ni mene, nego hrvatskih časnika. Budući da je stvar prilično jasna, a zbog laži i konfuzija koje je stvorio Milanović, smatramo da javnost i zastupnici trebaju više vremena da shvate o čemu se radi, kako ne bismo ispali zemlja koja ima problema s razumijevanjem onoga što je prilično jednostavno", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrnuo se i na načelnika Glavnog stožera Tihomira Kundida.

Presedan kakav RH još nije doživjela, duboko nepoštovanje i prezir prema svim hrvatskim vojnicima i časnicima. Tome se Vlada duboko protivi jer to niej u nacionalnom interesu nego je isključivo stvar u tome da hrvatske političke scene, na čelu s Milanovićem, staje na rusku stranu. To je jedini epilog ovoga”, govori premijer.

"Žao mi je Kundida koji je bio u svojevrsnom pritvoru dok je trajao Odbor za obranu. Presedan kakav RH još nije doživjela, duboko nepoštovanje i prezir prema svim hrvatskim vojnicima i časnicima. Tome se Vlada duboko protivi jer to nije u nacionalnom interesu nego je isključivo stvar da hrvatska politička scena, na čelu s Milanovićem, staje na rusku stranu. To je jedini epilog ovoga", rekao je premijer.

"Zlokobni kršitelj Ustava glumi branitelja demokracije, sada je napravio udar i na Hrvatski sabor. Ljudi koji nisu iz Hrvatske se čude toliko da se više ni ne mogu", dodao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Jandroković o odgađanju glasovanja: 'Važno je da pokušamo doći do dvotrećinske većine'

ŽNV
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo
Još iz rubrike