Vlada donijela model 'nove nacionalizacije' tvrtki

U slučaju modela 'c' radi se o djelomičnom ili potpunom otpisivanju duga državi i ulasku države u vlasništvo poduzeća. Svoj udio država može naknadno prodati strateškom partneru.

15.4.2010.
16:28
VOYO logo

Vlada je u saborsku proceduru poslala paket mjera za pomoć poduzetnicima koji su se našli u poteškoćama zbog krize nakon sredine 2008. godine, ali i onima čiji problemi ne leže u svjetskoj ekonomskoj krizi – takozvani model 'c', koji je dodatak modelima 'a' i 'b'.

Radi se o djelomičnom ili potpunom otpisivanju duga državi i ulasku države u vlasništvo poduzeća. Svoj udio država može naknadno prodati strateškom partneru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedini kriterij koji je potrebno ispuniti da bi država otpisala dug jest realan plan restrukturiranja. Model 'c' "predstavlja okvir postupanja države u pružanju potpora gospodarstvenicima", izvijestila je Jadranka Kosor.

Odmah na početku sjednice Vlade premijerka je rekla da nikakve "kritike, objede i omalovažavanja" ne prihvaća, te da tek današnjim odlukama Vlade započinje posao, koji se nije mogao započeti ranije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Poduzeća kojima se ne bude moglo pomoći ovim modelom neće moći opstati", predvidio je ministar financija. "Društva koja se dugi niz godina nalaze u problemima – duguju državi, stvaraju nelikvidnost, ne plaćaju plaće i doprinose, stvaraju lažnu sliku o gospodarstvu, ne uvode nove tehnologije", istaknuo je Ivan Šuker, dodajući kako "dosta tih poduzeća egzistira na rubu zakona i ne dozvoljavaju stečaj."

"Stečaj ne mora biti ništa loše, to može biti početak zdravog poslovanja", kazao je Šuker. "Ona poduzeća koja neće napraviti plan restrukturiranja, neće moći dobiti pomoć iz ovih mjera", dodao je, navodeći primjer brodogradilišta, tekstilne i drvne industrije koji se nisu snašli u krizi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najspornija točka Zakona o golfu poboljšana za nijansu

U saborsku proceduru upućen je i prijedlog izmjena Zakona o golfu koji i dalje dozvoljava izvlaštenje zemljišta u svrhu izgradnje golf igrališta.

Razlika od prijašnje verzije zakona sastoji se u tome da se prethodno mora provesti zakonski postupak prema Zakonu o izvlaštenju. Ostavlja se i mogućnost da se ta rješenja daju po ubrzanoj proceduru, ali i da županijski uredi daju privremena rješenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odgođena privatizacija brodogradilišta

Vlada je produžila rok natječaja za privatizaciju brodogradilišta za 30. dana, tako da je konačni rok za dostavljanje ponuda pomaknut na 19. svibnja.

HFP je nositelj procesa i primio je nekoliko zamolbi investitora za produljenje roka sa svrhom da dobiju više vremena za dodatnu analizu stanja i pripremu dokumentacije, istaknuo je ministar gospodarstva Đuro Popijač. Kako to neće utjecat na otvarnje 8. poglavlja pregovora Hrvatske i EU, odlučeno je da im se pruži to vrijeme, naveo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nedjelja - dan žalosti

Vlada je proglasila 18. travnja danom žalosti zbog pogibije poljskog političkog vrha u zrakoplovnoj nesreći u prošlu subotu. Za nedjelju je, naime, predviđen sprovod preminulog poljskog predsjednika Lecha Kaczynskog i njegove supruge.

Prethodni članci:

arti-201002160491006 arti-201001280393006 arti-201004120353006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo