VLADA DOBILA NAREDBU / Salju novi paket mjera, no ipak nas nece 'opaliti' na ovom podrucju

10.3.2015.
17:57
VOYO logo

"Bilo je govora o korektivnim mjerama za sve clanice i naglaseno je da Hrvatska mora hitno donijeti paket mjera do sredine travnja, koji ce se razmatrati u svibnju", rekao je Lalovac nakon sastanka.

Protiv Hrvatske pokrece se korektivni postupak

Europska komisija je krajem veljace utvrdila, drugu godinu zaredom, postojanje prekomjernih makroekonomskih neravnoteza, koje zahtijevaju odlucnu politicku akciju i specificni monitoring. Ako Komisija ocijeni da hrvatski nacionalni reformski program ne nudi jamstvo da se ide prema ispravljanju neravnoteze, onda se protiv Hrvatske pokrece korektivni postupak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na upit kakve ce mjere hrvatska vlada donijeti, Lalovac je rekao da su do sada vec poduzeti znatni napori te da se o daljnjim koracima mora donijeti politicka odluka.

Mjere ici prema javnoj upravi, zdravstvu...

"Hrvatska vlada je smanjila primarni deficit s 4,8 posto na oko jedan posto koliki je sada. Dakle, znatni napori su vec napravljeni. Medutim, ostaje problem deficita i javnog duga. Najvjerojatnije ce mjere ici prema javnoj upravi, zdravstvu i ovim dubinskim analizama koje smo radili kroz ovih pet mjera. Ali buduci da se radi o politickoj odluci, ostavit cemo uzem kabinetu da odluci u kojem ce se smjeru ici u tih pet velikih podrucja", rekao je Lalovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lalovac istice da se, unatoc izbornoj godini, moraju donijeti ambiciozne mjere.

"Mislim da se mora biti ambiciozan. Rijec je o gospodarskom rastu i javnom dugu", rekao je Lalovac, dodajuci da se ne treba zamarati time kako se pojedine velike zemlje clanice tretiraju u EU-u, poput Francuske, koja je treci put dobila produljenje roka za spustanje proracunskog deficita ispod tri posto, a o cemu je bilo rijeci na sastanku Ecofina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nas to ne zanima. Mi cemo ispuniti svoje zadace i trebali bismo biti puno proaktivniji", rekao je Lalovac.

Ne razmisljaju o novim porezima

Ministar je rekao da se ne razmislja o uvodenju novih poreza niti o uvodenju poreza na imovinu, sto je Komisiji bilo najavljeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je vrlo vazno politicko pitanje, koje trazi i sredivanje katastarskih i zemljisnih knjiga. Mislim da uzi kabinet zasad ne razmislja u tom smjeru", kaze Lalovac.

Rekao je da zasad nije bilo rijeci o zamrzavanju uplata u drugi mirovinski stup.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo