Treba li nam INA? / Vlada bira novog konzultanta za kupnju INA-e: 'Moramo znati što želimo. Želimo li tu INA-u natrag?'

INA je nedavno preuzela Petrokemiju koju je Hrvatska dugo pokušavala privatizirati

30.7.2019.
16:04
VOYO logo

Situacija oko vraćanja INA-e u hrvatske ruke ipak se miče s mrtve točke. Ili se to barem tako čini.

No, ekonomska vijest dana je najava sastanka Vladina Savjeta za INA-u na kojem bi navodno trebao biti odabran novi konzultant za model otkupa mađarskog paketa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, diplomatsko-korporativni pregovori s Mađarima očito su puno kompleksniji od same INA-e i cijene njezinih dionica. Iskorak je postignut, no u kojem smjeru - još nije jasno. 

"U srijedu će se održati sjednica Savjeta za INA-u i nakon toga ćemo obavijestiti o daljnjim aktivnostima. Pitanje INA-e vrlo je osjetljivo i upravo zato u ovom procesu nije moglo doći do brzanja", rekao je danas ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada je u fazi izbora novog konzultatnta s kojim će finalizirati posao otkupa INA-e od Mađara najavljen još potkraj 2016. godine. No politički dogovor očito će biti malo kompleksniji od samog otkupa jer Mađari su zainteresirani i za udio u LNG terminalu na Krku. Uz to INA je nedavno preuzela Petrokemiju koju je Hrvatska dugo pokušavala privatizirati.

"Mi moramo kao zemlja znati što želimo. Želimo li tu INA-u natrag? Što će onda biti drugačije? Odlučit ćemo da rafinerija u Sisku treba postojati? INA definitivno danas vrijedi neuporedivo manje nego prije 15 godina kad je išao prvi krug privatizacije", rekao je Miro Salicki, stručnjak za naftni biznis.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No Vlada očito do kraja mandata želi zatvoriti priču i izbjeći kritike o neostvarenom obećanju.

Premijer vjeruje da će savjetnici Vladi pomoći da do kraja mandata završi posao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo