OLUJNO NEVRIJEME / FOTO Vjetar divlja Hrvatskom: U Zagrebu srušio stup i nosio krov, oštećeno 11 automobila

Image
Foto: JVP Zagreb, Sib.hr, Sanjin Strukic/PIXSELL

U hrvatskoj metropoli je vjetar izazvao jači kaos

5.2.2020.
18:18
JVP Zagreb, Sib.hr, Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

U skladu s najavama meteorologa, olujna bura paralizirala je priobalne krajeve i unutrašnjost Dalmacije gdje je i meteoalarm u crvenom, a velikih problema ima i u unutrašnjosti.

Hrvatska vatrogasna zajednica izvijestila je kako su zbog nevremena tijekom dana imali preko 90 intervencija, a radilo se uglavnom o uklanjanju stabala i grana te dijelova limova i fasada sa objekata u više hrvatskih županija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U razdoblju od 7.00 do 15.30 sati na području Grada Zagreba zabilježeno je 25 intervencija, u Zagrebačkoj županiji njih 27, Koprivničko-križevačkoj 12, Međimurskoj 11, Osječko-baranjskoj sedam te Splitsko-dalmatinskoj pet. 

Od ranog jutra zagrebački vatrogasci imaju pune ruke posla zbog olujnog nevremena. Samo do 15 sati odradili su dvadesetak intervencija diljem grada zbog oštećenih fasade, krovova i limova koji su prijetili padom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Vjetar ruši sve pred sobom: U Zagrebu letio limeni krov, u Osijeku pala fasada sa zgrade

Image

Vjetar ruši sve pred sobom: U Zagrebu letio limeni krov, u Osijeku pala fasada sa zgrade

Najveže zaprepaštenje izazvao je pad stupa nasred dvotračnog kolnika Mosta slobode, a od Novog Zagreba preko centra pa prema istoku i zapadu grada najviše su se lomila stabla koja su potom smetala prolaznicima i vozačima, javlja Jutarnji list.

U novozagrebačkoj Aleji Pomoraca limeni dio krova odvalio se sa zgrade i pao na krošnju pa su vatrogasci pozvani na intervenciju, a sa zgrade Muzeja za suvremenu umjetnost u Središću također se odvalila ploča sa zgrade dok je u Vrapču zabilježen požar smeća koji je brzo stavljen pod kontrolu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čak 600 m2 limenog krova odletjelo je sa zgrade kućnog broja 284 Maksimirske ulice na 11 automobila na parkiralištu oko 13 sati pa su građani u pomoć osim policije morali zvati i zagrebačke vatrogasce da ga uklone, a u pomoć su ima stigle i kolege i dva DVD-a.

Još jutros je Ured za upravljanje u hitnim situacijama odaslao priopćenje u kojem je upozorio na moguće probleme: ''Prema najavama Državnog hidrometeorološkog zavoda za Zagreb i zagrebačko područje najavljeni su olujni udari sjevernog vjetra, srednje brzine 40–55 km/h, s najjačim udarima od 55-105 km/h, koji mogu uzrokovati poremećaje u prometu, oštećenje konstrukcija, lomljenje i padanje grana. Sve gradske i sve hitne službe su u pripravnosti te će intervenirati prema potrebi, a građane molimo za dodatni oprez''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Osijeku pala fasada sa zgrade

Snažan vjetar koji od jučer puše, na momente i olujno, po osječkim ulicama stvara probleme, piše portal SiB. Srećom, većinom su ti problemi poneka prevrnuta kanta i razbacano smeće, No, u Ulici Dragutina Neumana porušio je i fasadu sa zgrade. 

Dalmacija i otoci gotovo odsječeni od ostatka Hrvatske

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najači udari bure na moru se očekuju predvečer kada je moguće da olujni udari pređu u orkanske. Olujna bura mjestimično dostiže udare gotovo 90 kilometra na sat što stvara višemetarske valove na moru koji ometaju plovidbu, izjavila je Hini voditeljica Jadrolinijine agencije Jelena Ivulić.

Bura otpuhala Toyotu na betonski odbojnik

Jaki udar bure kod Makarske otpuhao je Toyotu Yaris na betonski odbojnik uz cestu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žena je vozila iz smjera Makarske prema Splitu, a nezgoda se dogodila oko 13.30 sati na području Veprica. 

Vozačica nije ozlijeđena, a na vozilu je nastala šteta, javlja Dalmatinski portal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Facebook

U Baškoj Vodi snimljeni su naleti bure koji nose vezane jahte i brodove gotovo iznad površine mora. Snimku naleta bure objavila je Facebook stranica Mjesni odbor Baške Vode, a u komentarima građani javljaju da vjetar lomi i borove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaos u prometu

Zbog olujnog vjetra za sav promet zatvorena je dionica autoceste A1 između Svetog Roka i Posedarja, državna cesta DC54 Maslenica-Zaton Obrovački i Paški most, a u prekidu je i trajektni i katamaranski promet, izvijestio je u srijedu navečer Hrvatski autoklub (HAK).

Samo za osobna vozila otvorena je  A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice; Jadranska magistrala (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene; riječka obilaznica između čvorova Orehovica i Škurinje (most Rječina).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zabrana za I. skupinu vozila (autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama, motocikle) je na državnoj cesti između graničnog prijelaza i mjesta Ličko Petrovo Selo (DC217); na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Karlobaga; DC1 brza cesta Solin-Klis; A7 između čvorova Orehovica i Šmrika; te LC Križišće-Kraljevica.

Zbog udara olujnog vjetra, na A4 između Brezničkog Huma i Svete Helene, na A6 između čvorova Delnice i Kikovica te na mostu Sava na zagrebačkoj obilaznici (A3) brzina je ograničena na 40 km na sat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog prepriječenog priključnog vozila na  DC1 u mjestu Otrić, dionica Gračac-Knin, zabranjen je promet teretnim vozilima, a osobna prolaze uz regulaciju policije.

Vozačima se savjetuje da na put ne kreću bez propisane zimske opreme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prekidu trajektne, brodske i katamaranske linije 

Zbog loših vremenskih uvjeta u prekidu su trajektne linije: Stinica-Mišnjak, Prizna-Žigljen, Porozina-Brestova, Lopar-Valbiska, Zadar-Ist-Olib-Premuda, Zadar (Gaženica)- Brbinj, Šibenik-Kaprije-Žirje, Split-Supetar, Split-Vela Luka, Ubli-Vela Luka-Split, Sumartin-Makarska.

U prekidu su brodske linije: Mali Lošinj-Unije-Susak, Zadar-Preko, Vrgada-Pakoštane-Biograd, Šibenik-Zlarin-Prvić Luka-Šepurine-Vodice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prekidu su i katamaranske linije: Rijeka-Cres-Mali Lošinj, Rijeka-Rab-Novalja, Zadar-Molat-Brgulje-Zapuntel-Ist, Zadar-Sali-Zaglav-Zadar, Olib-Silba-Premuda-Zadar, Zadar-Rivanj-Sestrunj-Zverinac-Božava-Brbinj, Zadar-Mali Iž-Veli Iž-Mala Rava-Rava, Šibenik-Kaprije-Žirje, Split-Hvar-Vela Luka-Ubli, Split-Milna-Vis, Split-Bol-Jelsa, Milna-Rogač-Split, Split-Hvar-Korčula.

Na većini graničnih prijelaza nema dojava o dužim čekanjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo