PITALI SMO VAS / Više od 90% vas podržava odluku da profesor ne dobije otkaz: 'Učitelji su žrtve i roditelja i učenika'

Image
Foto: Screenshot RTL Danas/Index/Danas.hr/Facebook/Screenshot

Većina čitatelja pozitivno je reagirala na odluku da profesor koji se sukobio s učenicima neće dobiti otkaz. Čitatelji uglavnom osuđuju ponašanje učenika i smatraju da su za napad na profesora dobili preblage kazne

6.1.2024.
12:10
Screenshot RTL Danas/Index/Danas.hr/Facebook/Screenshot
VOYO logo

Školski odbor odbio je dati suglasnost za otkaz profesoru (61) koji se u prosincu potukao s učenicima u Strojarskoj tehničkoj školi Frana Bošnjakovića u Zagrebu. Incident se dogodio tijekom nastave, a skandalozna snimka kružila je društvenim mrežama.

Učenik na snimci je prišao profesoru vrlo blizu, ovaj ga pokušava odmaknuti i odguruje ga, a onda počinje hrvanje pred pločom. U drugom trenu, profesor leđima naslonjen na komodu uzima predmet i udara učenika po glavi. Profesor pada na tlo, pa ustaje, onda ga učenik ponovno odguruje i u sukob se priključuju još dva učenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PREOKRET U SLUČAJU /

Četvorica učenika dobila opomene zbog sukoba s profesorom, od toga 2 pred isključenje. On neće dobiti otkaz!

Image
PREOKRET U SLUČAJU /

Četvorica učenika dobila opomene zbog sukoba s profesorom, od toga 2 pred isključenje. On neće dobiti otkaz!

Ravnateljica škole izjavila je da će profesor dobiti otkaz, a reagiralo je i Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Profesor je dobio kaznenu prijavu i uhićen je pa je pet dana proveo u zatvoru u Remetincu, on je rekao da nije trebao reagirati jer je profesor, ali ukazao je i na sve okolnosti koje su prethodile sukobu. Četvorica učenika dobila su opomene, a dvojica od njih opomenu pred isključenje.

Pitali smo građane što misle o tome da je školski odbor odbio dati suglasnost za otkaz profesoru. Većina je reakcija bila pozitivna. U našoj anketi 94 posto čitatelja podržalo je odluku odbora, odnosno smatra da profesor nije zaslušio otkat. Dva posto ne podržava jer smatra da u školi nema mjesta takvom ponašanju, dok četiri posto uopće nije sigurno što misli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bravo za školski odbor. A učenike koji su profesoru onemogućili rad i izrugivali se s njim treba izbaciti iz škole i poslati na preodgoj skupa s roditeljima", "Podrška profesoru. Huligane je trebalo izbaciti iz škole, a ne im dati ukor pred isključenje. Neka ih tatice doma odgajaju i obrazuju", komentari su koji su skupili najviše podrške.

"Mislim da se cijelo vrijeme razgovora o pravima učenika, ali ne i o njihovim obavezama dok su u školi. Srednja škola nije obavezna i nitko, baš nitko ne mora trpjeti huligansko ponašanje od strane pojedinaca. S druge strane, opet jedino i isključivo se razgovara o obavezama profesora. Što je s njihovim pravima? Pravo da im se osigura uvjete i sredstva za rad. Mislim da dovoljno mislim", još je jedan od komentara koji je podržalo više od 80 ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki su spomenuli i da se treba "uozbiljiti dok ne bude kasno" i da se "opomenom pred isključenje može napraviti svašta, a opet izvući nekažnjen". Mnogi se slažu da profesor treba "imati pravo na svoje dostojanstvo", a nerijetko se u komentarima našla i kritika na kućni odgoj.

A za snimku koja je kolala društvenim mrežama, jedan od pratitelja komentira "jasno se vidi da se profesor nije sukobio, nego je bio napadnut". Čitatelji se uglavnom slažu i oko toga da je učenicima određena preblaga kazna, a učitelju iskazuju podršku "Učitelji su žrtve i roditelja i učenika", "Napokon nešto pravedno u školstvu", "Trebalo je kazniti sve u razredu i one koji su snimali koji su se smijali i podržavali huligane koji su napali profesora".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U našoj novoj anketi pitamo vas:

POGLEDAJTE VIDEO: Sve je teže biti profesor: Učenici bodu šestarima, mlate profesore, prijete pištoljima, a sankcija za to - nema

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo