PREOKRET U SLUČAJU / Četvorica učenika dobila opomene zbog sukoba s profesorom, od toga 2 pred isključenje. On neće dobiti otkaz!

Image
Foto: Screenshot RTL Danas/Index

Školski odbor nije dao suglasnost za otkaz profesoru. Za Danas.hr su tu odluku komentirali njegov odvjetnik Mladen Dragičević i predsjednik Sindikata Preporod Željko Stipić. Osim toga, iz škole su potvrdili da su četvorica učenika dobila opomene, od kojih dvojica pred isključenje

4.1.2024.
11:38
Screenshot RTL Danas/Index
VOYO logo

NOVO:

Milka Rodić, pravnica sindikata Preporod potvrdila nam je informaciju da su učenicima izrečene mjere opomene pred isključenje za dvojicu učenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobili smo i odgovor iz škole:

"Ugovor o radu sa spomenutim djelatnikom i dalje je na snazi, a četvorici učenika, sukladno Pravilniku o kriterijima za izricanje pedagoških mjera, izrečene su pedagoške mjere - dvije opomene te dvije opomene pred isključenje. Detaljnije informacije o ovom konkretnom slučaju nismo u mogućnosti iznositi", poručili su iz škole.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

RANIJE:

Školski odbor odbio je dati suglasnost za otkaz profesoru koji se na nastavi potukao s učenicima u Strojarskoj tehničkoj školi u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je jedina logična odluka, nikakvog razloga nije bilo za otkaz. On je napadnut, branio je svoj život, sramotno da je priveden. Ako su njega priveli, morali su privesti i napadača", rekao nam je njegov odvjetnik Mladen Dragičević.

S tim se slaže i predsjednik Sindikata Preporod Željko Stipić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pokazala se istinitost one narodne poslovice da prvo treba skočiti, pa reći hop. Jasno je bilo da to nije jednostavan slučaj od početka. Kako su se stvari razvijale, vidjelo se da zapravo postoji istina jedne i druge strane i da neće biti lako donijeti odluku o otkazu koja je već najavljena. I ne samo to, nego je blagoslovljena s najvišeg mjesta u obrazovanju", poručio je Stipić.

Image
MRAČNA STRANA ŠKOLSTVA /

Sve je teže biti profesor: Učenici bodu šestarima, mlate profesore, prijete pištoljima, a sankcija za to - nema

Image
MRAČNA STRANA ŠKOLSTVA /

Sve je teže biti profesor: Učenici bodu šestarima, mlate profesore, prijete pištoljima, a sankcija za to - nema

"Što se tiče samog postupka, on se nije razlikovao od nekog drugog. Zbog dobi kolege, otkazu je morala prethoditi suglasnost radničkog vijećnika u toj školi. Očitovanje našeg sindikalnog povjerenika Stjepana Mudifaja u suradnji sa Sindikatom bilo je takvo da odbija dati suglasnost za otkaz. Kasnije se priča razvijala tako da je sve završilo na jedinom mjestu gdje je trebalo i moralo, a to je školski odbor koji je očito sagledao priču sa svih strana i donio odluku kakvu je donio", objasnio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, nakon objave snimke tučnjave profesor je uhićen te mu je određen istražni zatvor koji je nakon žalbe i ukinut. Policija je objavila da su učenici lakše ozlijeđeni.

Za sukob se doznalo nakon što se u javnosti pojavila skandalozna snimka na kojoj se vidi kako učenik u razredu s mobitelom u rukama dolazi do profesora koji sjedi za svojim stolom. Prilazi profesoru vrlo blizu, a profesor ga pokušava odmaknuti te ga odguruje. Došlo je do hrvanja pred pločom, a u jednom trenutku profesor završava leđima naslonjen na komodu iz koje uzima predmet i njime udara učenika po glavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Profesor potom pada na tlo, potom ustaje, a učenik ga odguruje na televizor. Profesor ga ponovo pokušava udariti predmetom te tada prilaze još dvojica učenika koji primaju profesora za ruke. Jedan od njih na profesora gura učenika koji se s njim sukobio.

Potom profesor uzima i drugi predmet te još jednom udara učenika, a tek nakon što se još jedan učenik uključio sukob se smiruje. Dio učenika je sve snimao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Profesora se tereti za kazneno djelo nanošenja teške tjelesne ozljede u pokušaju, kazneno djelo tjelesne ozljede i dva kaznena djela povrede djetetova prava. Iz škole su poručili da će profesor dobiti otkaz, a nije poznato hoće li biti kakvih sankcija za učenike.

POGLEDAJTE VIDEO: Sindikati bijesni: 'Profesor nije bio alkoholiziran! Ministar je brutalno rekao da on nema što raditi u školi nakon 30 godina'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo