Više od 54 tisuće radnika nije dobilo plaću dva mjeseca, 'crna lista' od 1. srpnja

Mirando Mrsić, ministar rada i mirovinskog sustava, u petak je u Šibeniku prvi put iznio točne podatke o tome koliko radnika u Hrvatskoj ne prima plaću i koliko ih radi za minimalac.

6.6.2014.
17:15
VOYO logo

Mirando Mrsić otkrio je i koliko poslodavaca ne isplaćuje plaće, piše Slobodna Dalmacija.

"Tih podataka ne bi bilo da nismo uveli JOPPD obrazac od kojeg je htio odustati čak i moj prijatelj Linić. Konačni cilj tog obrasca je da više ne bude podnošenja poreznih prijava, odnosno golemih gužvi kada se 28. veljače panično nose prijave na Poreznu. Nadalje sada konačno znamo koliko radnika ne prima plaću i koliko ih radi za minimalac. U zadnje vrijeme spekuliralo se raznim brojkama u rasponu od 50 do čak 100 tisuća ljudi koji rade a ne primaju plaću. No, stvarna brojka kaže da 54.371 radnik u Hrvatskoj nije primio plaću dulje od dva mjeseca. To je 3,8 posto ukupno zaposlenih u zemlji. Više od četiri mjeseca plaću nije primilo 29.398 radnika - izvijestio je Mrsić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar je govorio i o poslodavcima koji ne isplaćuju plaće:

"Plaće dulje od četiri mjeseca nije isplatilo 5.926 poslodavaca. Zanimljivo, od toga su gotovo polovica, ili 2.592 tvrtke koje imaju samo jednog zaposlenog. Pred mojim Ministarstvom i Poreznom upravom je pojačati sustav kontrole nad tvrtkama i utvrditi jesu li one stvarne i doista posluju, ili su osnovane iz nekih sasvim drugih razloga", kazao je Mrsić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Crna lista

Poslodavce koji ne daju radnicima zarađene plaće čeka 'crna lista':

"Točno, u suradnji s Poreznom upravom, od 1. srpnja javno ćemo objaviti listu svih poslodavac koji ne isplaćuju plaće najmanje dva mjeseca. Uz njih, na listi će se naći i tvrtke čiji radnici primaju minimalne plaće. S tom "crnom" listom bit će upoznate i sve banke", rekao je ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prema našim podacima, 80.481 radnik u Hrvatskoj prima minimalnu plaću, što čini 5,76 posto svih zaposlenih u državi. Utvrdili smo da 19.095 poslodavaca svojim radnicima isplaćuje minimalne plaće. Očkivano, na listi onih koji rade za minimalac vode radnici iz prerađivačke industrije. Slijede oni iz trgovine, sektora građevine, obrazovanja i djeltanici u zdravstvu i socijalnoj skrbi", zaključio je ministar Mirando Mrsić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo