VIROLOGE ZATEKLA RANA EPIDEMIJA GRIPE, VEĆ JE 3.000 OBOLJELIH: / 'Zovu nas iz Europe i pitaju što se to događa u Hrvatskoj!'

Image

Ono što se može primijetiti jest da se gripa počela pojavljivati sve ranije i da traje sve dulje

10.12.2019.
8:20
VOYO logo

Cijepljenje protiv gripe krenulo je još u studenom, a epidemija se očekivala tek u siječnju. Zbog toga ni ne čudi što su hrvatski virolozi ostali zatečeni velikim brojem zaraženih i to u vrlo kratkom roku. Laboratorijski je do sada potvrđeno 270 oboljenja te je riječ o gripi tip A H1N1, pandemijski tip, saznaje Jutarnji list. Inače, riječ je o tipu koji se 2009., kada je prvi put izoliran, nazivao "svinjskom" gripom.

Virusolog Nacionalnog centra za influencu pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, Vladimir Draženović, kaže da se već sada može reći da je po srijedi bolest visokog intenziteta s velikim brojem komplikacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
U HRVATSKOJ JE POČELA EPIDEMIJA GRIPE, OBOLJELIH IMA U DVA GRADA: /

'Moglo bi se zaraziti i nekoliko desetaka tisuća ljudi'

Image
U HRVATSKOJ JE POČELA EPIDEMIJA GRIPE, OBOLJELIH IMA U DVA GRADA: /

'Moglo bi se zaraziti i nekoliko desetaka tisuća ljudi'

Među oboljelima i desetak novorođenčadi

Virusolog Draženović kaže da se stvarna brojka oboljelih, s obzirom na dokazanih 270 slučajeva, popela na 3.000. Kaže kako je od ukupnog broja oboljelih čak deset posto njih razvilo upalu pluća, no kada se u obzir uzmu i druge komplikacije poput encefalitisa i miokarditisa, može se reći da je četvrtina razvila teške komplikacije. Ono što je neobično, dodaje virusolog, neobično je što je među oboljelima i desetak novorođenčadi.

Image

Epidemija gripe u Zagrebu 18.01.2019., Zagreb - Zarazna Bolnica, epidemija gripe. Photo: Matija Habljak/PIXSELL

"Dobivamo upite iz Europe s obzirom na to da imamo samo tip H1N1, što je također neobično jer su izvan zemlje zastupljeni svi virusi. Inače, tip gripe koji je u ovom trenutku jedini u Hrvatskoj lani je stvorio velike probleme, od teških komplikacija, velikog broja oboljelih, ali i smrtnih ishoda", kaže virusolog Vladimir Draženović za Jutarnji list. Što se tiče oboljelih, oni su uglavnom populacija koja se nije cijepila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Virusolog navodi slučaj osobe koja se cijepila i dobila gripu što je uzrokovalo upalu moždane ovojnice, no napominje da se taj pacijent cijepio tri dana ranije i zato cjepivo nije još počelo djelovati. Stručnjak objašnjava kako je potrebno otprilike dva tjedna da se može reći da cjepivo ima učinak.

Još se stignete cijepiti

Ono što se može primijetiti jest da se gripa počela pojavljivati sve ranije i da traje sve dulje. Virusolog pojašnjava da je ovakva situacija prije bila tek u siječnju pa ističe da se trendovi mijenjaju. Inače, cjepivo je ove godine jako brzo "planulo" pa je uz 360.000 doza bilo naručeno još 30.000 koje su rapoređene po cijeloj zemlji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naručena cjepiva su namijenjena za rizične skupine ljudi što znači da svi ostali cjepivo mogu naručiti u ljekarni pa ga odnijeti liječniku i cijepiti se.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo