Vremenski uvjeti /

Vikend prognoza Dunje Mazzocco Drvar: evo što vas očekuje

Image
Foto: RTL

Doznajte kakvo nas vrijeme očekuje u vikendu pred nama

8.9.2017.
12:54
RTL
VOYO logo

U prvih 7 dana rujna palo je u središnjoj Hrvatskoj i zapadnoj Slavoniji dvostruko više kiše od uobičajenog, u gorju i na sjevernom Jadranu do pet puta više. Neki su dijelovi Dalmacije i dubrovačko područje i dalje sušni, skupilo se zasad jedva desetak litara kiše po četvornom metru. Za vikend svojevrstan obrat, kiša će biti znatno češća i obilnija u primorju dok je u sjevernim predjelima moguć tek pokoji pljusak.

„MALA GOSPA, KACA U VINOGRAD“

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Današnji blagdan Male Gospe ili male Maše smatra se u narodu definitivnim ulaskom u režim jesenskoga vremena. Ove smo godine u jesen naglo kročili na samom početku mjeseca, ali će nas zato rujan počastiti s još nekoliko prodora toploga zraka. Izreku u naslovu trebaju poslušati vinogradari u unutrašnjosti, vrijeme će ih ovoga vikenda poslužiti!

Image
Foto: Zoran Rudec

UNUTRAŠNJOST

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U petak postupni prestanak kiše, a zatim i djelomično razvedravanje i to već prijepodne u sjevernoj Hrvatskoj, a zatim i u gorskim krajevima. Puhat će slab do umjeren sjeveroistočni vjetar i bit će uglavnom ugodno uz dnevne maksimume između 16 i 21 °C. Prema kraju dana počet će se nerijetko stvarati sumaglica, u Posavini i Pokuplju nerijetko i prava pravcata magla koja će se zadržavati do otprilike 8 sati u subotu ujutro. Subota će biti djelomice sunčana i osjetno toplija od petka. Više oblaka u sporadične pljuskove bit će u prvom dijelu dana u Zagori.  Od sredine dana jači razvoj oblaka očekuje se ponajprije u Lici, ali i u nekim dijelovima zapadne Hrvatske gdje su također mogući povremeni pljuskovi. Puhat će slab do umjeren južni i jugozapadni vjetar, a dnevna temperatura bit će između 21 u gorju i 27 °C na istoku zemlje. U Zagrebu oko 24 °C. U nedjelju veći dio dana sunčano i još malo toplije, ponegdje čak opet i vruće. Poslijepodne se sa zapada očekuje postupno jače naoblačenje, a navečer i u noći na ponedjeljak u područjima uz granicu sa Slovenijom već će mjestimice pasti i malo kiše. Jutarnja temperatura od 13 do 17, a poslijepodnevna od 24 u Gorskom kotaru do čak 30 stupnjeva u istočnoj Slavoniji i Baranji. Sve u svemu, vrijeme će biti povoljno za radove na otvorenom, ali i za izlete. Vodite računa samo da se prikladno obujete jer je zemlja natopljena kišom.

Image
Foto: Danijel Pavlinović

MORE

Na obali sasvim suprotno. Ako živite u unutrašnjosti i još niste vikendice pripremili za zimski san, za to povoljan vikend morat ćete još malo pričekati. Bit će i dalje promjenjivo. U petak postupan prestanak kiše, a povremeni izraženiji pljuskovi zadržat će se do kraja dana u srednjoj i južnoj Dalmaciji. I vjetar će biti prilično ćudljiv, pod Velebitom će puhati bura, a na ostatku Jadrana umjereno jugo. I jedno i drugo u drugom dijelu dana će oslabjeti. U noći na subotu proširit će se oluje opet i na dubrovačko područje, a zatim će se tijekom subote pojavljivati i drugdje. Jake oluje s obilnom kišom ponovno su sredinom dana moguće na širem zadarskom području. Ponovno će zapuhati jugo, na otvorenom srednjeg Jadrana umjereno jako. Bit će svježije. U nedjelju na većem dijelu Jadrana većinom suho i svakako sunčanije nego prethodnih dana. Uz to, jasno, i malo toplije. Jugo će ojačati pa će na velikom dijelu Jadrana biti jako. Uz postupno naoblačenje, kiša se očekuje poslijepodne i navečer u Istri i Kvarneru, a prolazno će zapuhati umjereno jaka tramontana.

Image
Foto: Unicef

MLIJEČNA STAZA

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I na kraju, prognoza za sve vas koji ćete se posredno ili neposredno uključiti u UNICEF-ovu humanitarnu utrku „Mliječna staza 2017“. Trkači, maleni i veliki, navijači, volonteri, s ponosom odjenite divne plave majice kratkih rukava, udobne hlačice ili tajice i tenisice! Ako ste baš potpuni ziheraš, ponesite kabanicu ili, recimo, protuklizne tenisice. Naime, vjerojatnost za kišu je vrlo mala, ali ipak postoji. U subotu je posve zanemariva, manja od 5%, a u nedjelju se tijekom utrke povećava s 5 na oko 30%. Kako bilo, da i padne kiša, ona ne može i neće pokvariti ovaj veliki događaj. Jer, što je pišljivih 5% vjerojatnosti prema 2000 srca koja će ubrzano kucati trčeći prema plemenitom cilju? I, čak i ako oblaci zaklone pogled prema Mliječnoj stazi, ona će svakako sjati na zagrebačkom asfaltu!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo