VIDEO: / Zatreba li, tijelima ćemo zaustaviti radove

'Pa, to je zabranjeno, to se ne smije!

5.2.2010.
11:34
VOYO logo

http://bambuser.com/r/player.swf?username=net.hr Aktivisti Prava na grad i Zelene akcije noćas su oko 4 sata započeli stalno čuvanje Varšavske od bagera Hoto grupe, koja ondje planira iskopati ulaz u podzemnu garažu za projekt Cvjetni, nekadašnji Cvjetni prolaz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postavljena su dva kontejnera koja će služiti kao info-točka, gdje se građani mogu prijaviti u Živi zid za Varšavsku. cate-201002050156004 S obzirom da je danas zadnji dan za predaju žalbi na projekt Tomislava Horvatinčića i da su dvije udruge uvjerene da radovi neće biti zaustavljeni, bez obzira na rješenje tih žalbi, aktivisti su odlučili neprekidno, danonoćno dežurati u Varšavskoj ulici i pozivaju građane da se pridruže njihovom prosvjedu Ne damo Varšavsku, koji će se održati 10. veljače u 18 sati.

Video: Tanja Minarik; montaža: Franjo Tot

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto baš kontejneri? Pa teže ih je maknuti nego tijela prosvjednika i teže je bušiti ako se nalaze nasred gradilišta. Glumac Vili Matula pojasnio je da se na ovaj način nastavlja akcija građanskog neposluha kako bi se "spriječilo otvaranje rupe u javnom prostoru".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jelavić: Kontejneri moraju otići!

No, pročelnik za komunalne poslove Grada Zagreba Davor Jelavić kaže da nema šanse da ti kontejneri ostanu.

"Pa naravno da je to zabranjeno, to se ne smije! Mi smo prijavili da su tamo bespravno navezeni kontejneri, a policija ih treba ukloniti. Ako ih bude uklanjala komunalna služba, onda ćemo od policije dobiti podatke tko ih je tamo dovezao i ispostaviti im račun", kaže nam Jelavić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon očevida Komunalnog redarstva utvrđeno je da su dva kontejnera površine po 12 metara kvadratnih postavljeni bespravno, te je u skladu s odredbama Zakona o upravnom postupku i Odluke o komunalnom redu, na licu mjesta izdano usmeno rješenje o uklanjanju kontejnera, a slučaj je prijavljen i Policiji.

"Ovo više nije pasivan otpor, ovo su barikade! Tako su nam i četnici postavljali barikade na početku Domovinskog rata. Ovima koji su donijeli kontejnere trebale bi se baviti posebne institucije", rekao je nešto kasnije Novom listu Jelavić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potom je reterirao. Na upit net.hr-a da pojasni svoju usporedbu kazao je da se ni u kom slučaju nije radilo o usporedbi sa četnicima nego da se "prosvjednici služe poznatim metodama dovlačenjem barijera u tuđe dvorište".

"Policija je kamionima, uistinu, i došla u Varšavsku oko 9.30, ali vidjevši da su se aktivisti popeli na kontejnere, odustali su od odvoženja", kazao je za net.hr Teodor Celakoski iz Prava za grad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Građani, inače, podržavaju ovu akciju, neprestano dolaze i bodre aktiviste, donose im peciva, sokove...

Prethodni članak:

arti-201002040666006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo