VIDEO: / Tko je mladi Francuz pogubljen na Ovčari?

Mladi Francuz Jean Michel Nicollier bio je jedan od 500-tinjak mladića diljem svijeta koji su se pridružili hrvatskoj borbi za neovisnost.

18.11.2011.
11:23
VOYO logo

Nicollier je bio dragovoljac, a borio se na Sajmištu gdje je ranjen 9. studenoga i prevezen u vukovarsku bolnicu. Nakon pada grada likvidiran je na Ovčari. Njegovi posmrtni ostaci nažalost još nisu pronađeni.

Predsjednik Republike Ivo Josipović posmrtno ga je u četvrtak odlikovao Redom Nikole Šubića Zrinskog. Odlikovanje je u sinovo ime primila njegova majka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Imao je samo 25. godina i snažnu želju da se bori za Hrvatsku'

On je izrazio snažnu potrebu da ode u Hrvatsku i mi mu na to ništa nismo mogli prigovoriti. Bila je to njegova konačna odluka iako je imao samo 25. godina"Jean Michel samo me jedan dan obavijestio kako odlazi. Mislim da je umro smiren među svojim prijateljima. On je izrazio snažnu potrebu da ode u Hrvatsku i mi mu na to ništa nismo mogli prigovoriti. Bila je to njegova konačna odluka iako je imao samo 25 godina", kazala je Jean Michelova majka Lyliane Fournier.

Dodala je kako je njezin sin bio običan mladić i idealist.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nicollier je bio omiljen među svojim suborcima, a tragičan kraj doživio je na koncu opsade Vukovara, na Ovčari.

Kada ih pronađu, Jean Michelovi posmrtni ostaci bit će sahranjeni u Hrvatskoj, jer njegova obitelj smatra da mu je tu mjesto nakon što im je govorio o suborcima i ljudima koje je zavolio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo