nakon sjednice vlade /

VIDEO Plenković poručio građanima: 'Cijepite se! Hrelja? On nije žetončić'; Premijer otkrio i zašto je neko vrijeme izbjegavao kamere

'Niti jedan premijer nije bio ovoliko dostupan. Ne moram svaki dan govoriti', kazao je Plenković

18.6.2021.
13:40
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković nakon sjednice Vlade održao je konferenciju za novinare. Ponovio je da je interes za cijepljenje jako pao, nije zadovoljan s tim trendom i još jednom je pozvao građane na cijepljenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje planira li se omogućiti i turistima da se cijepe u Hrvatskoj, Plenković je rekao da je cjepivo ponajprije osigurano za hrvatske državljane.

Potom je komentirao glasovanje u Saboru oko rebalansa proračuna, kao i novu suradnju sa Silvanom Hreljom. Naime, Silvano Hrelja (HSU) dao je 77. glas u Saboru za rebalans državnog proračuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dogovorili smo protokol razumijevanja i suradnje koji će trajati do kraja mandata. Ključno područje je poboljšane života hrvatskih umirovljenika. Zaključili smo da se njegove ideje slažu i s Nacionalnim planom i mogu reći da će gospodin Hrelja i u budućnosti podržavati našu Vladu", rekao je Plenković.

Kaže da u saboru nema žetončića.

''Sramotno je tako nazivati saborske zastupnike'', poručio je.

''To što se on predomislio nije specifičnost Hrvatske, to se događa i u drugim zemljama'', rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje o odnosu s Radimirom Čačićom, premijer je kazao da su se vidjeli prije dva tjedna, a nakon toga više nisu razgovarali.

''Tada sam podsjetio na okvir našeg političkog dogovora, i početkom srpnja smo rekli da je nacionalna suradnja jedan nivo suradnje, ali s aspekta mene lokalni izbori nemaju veze s tim. Ni dan danas ne vežem odluke koje će naše kolege u Varaždinu dogovarati, to je na njima'', poručuje Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirao je i situaciju s Vrhovnim sudom, odnosno, izborom predsjednice ili predsjednika tog suda.

"Ako se ne izabere novi predsjednik, ako kandidatkinja ne prođe, ponovit će se procedura pa ćemo izabrati nekog drugog. Neće doći do pravne krize", rekao je Plenković.

Odgovorio je predsjedniku Zoranu Milanovću koji je poručio da na njega pošalje lavove, a ne pudlice.

''Ove trivije, uvrede. Ionako građani vide tko je tko'', kazao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novinari su ga pitali zašto je zadnje vrijeme izbjegavao davati izjave, premijer je rekao:

"Niti jedan premijer nije bio ovoliko dostupan. Ne moram svaki dan govoriti. Nije došlo do promjene medijske taktike, jednostavno smo uzeli pauzu. Može vam i netko drugi puniti program", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O spajanju srpskih i hrvatskih škola u Vukovaru, predsjednik Vlade je rekao:

"Hrvatska ima nacionalne manjine i ona ih štiti, to su naši sugrađani, prijatelji, s nama su i bit će s nama. Jedna smo od rijetkih država u EU koja ima zastupljene manjine u nekom zastupničkom tijelu i tako će ostati. To nije samo moj stav, nego i najviših tijela u HDZ-u. Nećemo uzimati u obzir one koji žele promijeniti naš odnos prema nacionalnim manjinama. Imamo model A, B i C. Manjine mogu po važećim propisima obrazovati se na svom jeziku."

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo