[VIDEO] PET MINUTA ZA 25 GODINA 'OLUJE': / Evo što se događalo u akciji koja je počela na današnji dan u 5 sati ujutro

Image
Foto: Screenshot: YouTube/MORH

Na današnji dan prije 25 godina u 5 sati ujutro krenula je vojno-redarstvena akcija Oluja kojom je 200.000 hrvatskih vojnika i redarstvenika oslobodilo oko 10.

4.8.2020.
13:35
Screenshot: YouTube/MORH
VOYO logo

Na današnji dan prije 25 godina započela je vojno-redarstvena akcija Oluja, završni čin Domovinskog rata u kojem su, nakon četiri godine okupacije pobunjenih Srba, oslobođena područja u sjevernoj Dalmaciji, Lici, Banovini i Kordunu. Ukupno 200.000 vojnika i redarstvenika u 84 sata oslobodilo je nešto manje od 10.500 četvornih kilometara, odnosno gotovo petinu države, što je kasnije utjecalo na završetak rata u BiH i mirnu reintegraciju Podunavlja u ustavno-pravni poredak Hrvatske.

Image
JEDINI PREŽIVIO STRAŠNI NAPAD NA POLICIJSKU POSTAJU U DALJU, ALI TO JE BIO TEK POČETAK: /

'Tukli su nas kabelima...kao da nam oči ispadaju'

Image
JEDINI PREŽIVIO STRAŠNI NAPAD NA POLICIJSKU POSTAJU U DALJU, ALI TO JE BIO TEK POČETAK: /

'Tukli su nas kabelima...kao da nam oči ispadaju'

630 kilometara bojišnice

Hrvatska vojska i specijalne policijske jedinice krenule su 4. kolovoza 1995. u 5 sati ujutro u napad duž crte duge više od 630 kilometara, od Bosanskog Grahova na jugu do Jasenovca na istoku. U gotovo šestominutnom videu koji je MORH objavio prije pet godina ukratko je opisan četverodnevni tijek akcije te najvažnije informacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveći uspjeh postigli su pripadnici 4. i 7. gardijske brigade Hrvatske vojske, koji su u prijepodnevnim satima 5. kolovoza oslobodili Knin, dotadašnje središte i simbol srpske pobune, te točno u podne na kninskoj tvrđavi izvjesili 20-metarski hrvatski barjak. Zbog njegova strateškog i simboličkog značaja, dan oslobođenja Knina proglašen je Danom pobjede i domovinske zahvalnosti, a potom i Danom hrvatskih branitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sprječavanje humanitarne katastrofe

U sljedećim danima hrvatske snage zaposjele su državnu granicu s Bosnom i Hercegovinom, osigurale je te krenule u pretres oslobođenog prostora sjeverne Dalmacije, Like, Banovine i Korduna. Već 7. kolovoza u 18 sati ministar obrane Gojko Šušak objavio je završetak akcije Oluja u bivšim sektorima Sjever i Jug. Operacijom Oluja hrvatske snage omogućile su Armiji BiH da razbije srpsku opsadu Bihaća, čime je spriječena nova potencijalna humanitarna katastrofa i zločin poput genocida u Srebrenici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo