banski dvori / VIDEO Odluka Vlade: Otpisano plaćanje struje i plina za potresom pogođeno područje

'Trenutno imamo treći najveći dvotjedni pad među članicama EU', kazao je o situaciji s koronavirusom premijer Andrej Plenković

18.1.2021.
14:40
VOYO logo

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila zaključak koji se odnosi na otpis režijskih troškova vezanih za energiju na potresom pogođenim područjima.

"Danas imamo sjednicu Vlade vezanu za aktivnosti oko potresa. Ovog tjedna ćemo provesti raspravu o Saboru o Zakonu o obnovi, a danas ćemo donijeti zaključak o otpisu potraživanja za električnu energiju, tu mislimo na režijske troškove za struju i plin", rekao je Andrej Plenković na početku sjednice Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potom se osvrnuo na situaciju s koronavirusom:

"Dobro je da nam je tjedni prosjek pao na razinu od sredine listopada. Trenutno imamo treći najveći dvotjedni pad među članicama EU. Imamo dvostruko manje hospitaliziranih. To su dobri pokazatelji što znači da su mjere i odgovorno ponašnje doveli do preokreta trendova, a to trebamo nastaviti. Podsjećam, ovo smo uspjeli bez policijskog sata", rekao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
obnova nakon potresa /

Tramišak: 'Obnova bi mogla početi u rano ljeto, gradit će se nova naselja, ne tamo gdje su bila i prije'

Image
obnova nakon potresa /

Tramišak: 'Obnova bi mogla početi u rano ljeto, gradit će se nova naselja, ne tamo gdje su bila i prije'

Plenković je također poručio da se i dalje nastavlja s kampanjom cijepljenja. Rekao je da se očekuje odluka EMA-e za AstraZenecu čime će se, kako je naglasio, broj doza naglo povećati, što bi nam omogućilo procjepljivanje najugroženijih tijekom proljeća, rekao je premijer.

Potom je ministar Tomo Medved naveo neke podatke o radu stožera za potres, te istaknuo da je dosad iz Sisačko-moslovačke županije boravište odjavilo 2.450 ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Lokalni stožeri su proslijedili 2.500 zahtjeva za privremeni smještaj osoba bez domova, od toga je 797 prioritetnih zahtjeva. Dosad je postavljeno ukupno 507 kontejnera i kućica. Na elektroenergetsku mrežu priključeno je preo 600 smještajnih objekata", kazao je Medved. 

Otpis računa

Ministar Tomislav Ćorić rekao je da se ljudima čiji su "objekti pretrpjeli štetu otpišu sva potraživanja za isporučenu energiju za siječanj, veljaču i ožujak 2021."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Otpisat će se i potraživanja za premještanje priključka. Krajnjim kupcima se otpisuju računi za električnu energiju. HEP će kroz povezana društva građane čiji su objekti pretrpjeli štetu, ako od njih otkupljuju plin, otpisati račune i za to", kazao je Ćorić.

Odluka je jednoglasno prihvaćena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sjednici Vlade usvojen je i prijedlog odluke o osiguranju interventnih sredstava za sanaciju šteta na županijskim i lokalnim cestama na području Sisačko-moslavačke županije.

Usvojen je i prijedlog odluke o davanju suglasnosti Ministarstvu poljoprivrede za poduzimanje izvanredne mjere pomoći za ublažavanje posljedica šteta od potresa nastalih na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije – nabava stočne hrane za hranidbu stoke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prihvaćen je i prijedlog da se na istom području otpiše i plaćanje TV pristojbe za prva tri mjeseca ove godine, s mogućnošću produljenja mjere ako bude potrebno.

Ministri Vili Beroš i Davor Božinović potom su govorili o aktualnoj situaciji s koronavirusom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo