PROŠLA JE 31 GODINA /

VIDEO Nikad odigrana utakmica! Bobanova legendarna izjava: 'Opet bih udario onog milicajca, ali nisam htio biti nikakav heroj'

Image
Foto: hr.wikipedia.org

Utakmica između Dinama i Crvene zvezde trebala se igrati 13. svibnja 1990. godine na Maksimiru

13.5.2021.
11:34
hr.wikipedia.org
VOYO logo

Na današnji dan obilježava se 30. godišnjica nikada odigrane utakmice između Dinama i Crvene zvezde.

Utakmica između Dinama i Crvene zvezde trebala se igrati 13. svibnja 1990. godine na Maksimiru, no umjesto nogometnog spektakla došlo je do divljanja gostujućih navijača nakon čega su Bad Blue Boysi probili ogradu na sjevernoj tribini stadiona i sukobili se s policijom jer je štitila divljanje Delija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do tada najveći izgred na jugoslavenskim stadionima uglavnom pamtimo po okršaju Zvonimira Bobana i Vjekoslava Škrinjara, tadašnjih Dinamovih prvotimaca s narodnom milicijom. Sve je navodno isplanirano u Beogradu, milicija nije zaštitila navijače Dinama od napada Zvezdinih navijača i u trenu je sve kulminiralo. 

Letjelo je kamenje, trgala su se sjedala, izvlačili noževi, bacan je suzavac... Pojedinci iz "Zvezdine delegacije" na terenu su bili s osobnim naoružanjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zato što je udario milicajca Zvonimir Boban nije bio na Svjetskom prvenstvu 1990., a američki CNN neodigrani derbi između Dinama i Crvene zvezde uvrstio je među pet nogometnih utakmica koje su promijenile svijet. Boban je policajca udario kako bi obranio navijača kojega su milicajci mlatili na tlu, a Vjekoslav Škrinjar kasnije je ispričao kako on nije bio u kontaktu s milicajcem. 

"Ja sam bio u fizičkom kontaktu s njegovom palicom. Dobio sam pendrekom po leđima i to je vrlo interesantno kako taj pendrek djeluje, to je bila jedna ogromna modrica na leđima, a sutra ništa ne vidiš. To je bio trenutak kada je Zvone već udario tog policajca i kad se sve stišavalo, tako da je mene udario s leđa, a ja nisam znao ni tko me je udario", kazao je lani na današnji dan RTL-ovu novinaru Ivanu Žadi bivši igrač Dinama Vjekoslav Škrinjar.

"Sjećam se toga s ponosom što sam bio dio te priče, zajedno s Boysima i hrvatskim narodom. Tada sam riskirao karijeru, ali neki drugi, bezimeni navijači, riskirali su svoje živote. Opet bih udario onog milicajca, ali nisam htio biti nikakav heroj, samo sam reagirao na nepravdu koja je trajala godinama. Junaci su išli u rat, mi smo bili samo buntovnici," rekao je Zvonimir Boban još prije u jednom od intervjua koji je dao medijima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo